Apelsinai – ne tik gardiems receptams, bet ir tvaresniems papuošimams

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-11-04 07:10
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Atšalus orams į racioną vertėtų įtraukti daugiau citrusinių vaisių, tokių kaip aplesinai, kurių šviežias derlius atkeliauja saulėtų užjūrio valstybių ir Ispanijos. Nors aplesinai yra puikus būdas papildyti organizmą vitaminais ir antioksidantais, jie gali tapti gera priemone ir tvaresnėms šventiškoms namų dekoracijoms kurti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad apelsinai šaltąjį sezoną nesitraukia iš perkamiausiųjų pozicijų.

„Nuolat pildome pirkėjams siūlomą asortimentą sezoniškais vaisiais, iš kurių šaltąjį sezoną populiariausi yra citrusiniai vaisiai. Jų derlių atvežame iš saulėtų pietinių šalių. Vieni perkamiausių tarp pirkėjų yra mandarinai ir klementinai, tačiau top pozicijose išlieka ir aplesinai bei citrinos, atsiduriantys kasdieniame pirkinių krepšelyje. Apelsinų pardavimai pradeda didėti gruodį, o per sezoną jų parduodama apie 2700 000 kilogramų“, – teigia V. Budrienė.

Pasak Jolantos Sabaitienės, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertės, į racioną įtraukiami apelsinai yra puikus būdas papildyti organizmą naudingomis medžiagomis, tačiau taip pat jie gali tapti tvariomis namų dekoracijomis, padedančiomis sukurti šventišką nuotaiką.

„Viename apelsine yra apie 80 procentų vitamino C dienos normos. Būtent jis padeda palaikyti imunitetą. Taip pat vitaminas C veikia ir kaip antioksidantas, gali prisidėti stabdant senėjimą. Vis dėlto apelsinai – ne tik skanus ir sveikas užkandis. Juos sudžiovinę galite pasigaminti originalias švenčių dekoracijas dovanų ar namų puošybai ir pasiruošti žiemos švenčių laukimui“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak ekspertės, įvairiai galite panaudoti ir pačius apelsinus, ir jų žieveles – jos tinka ir kaip dekoracija, ir kaip namų kvapams paruošti. Ji dalijasi daugiau idėjų, apelsinus panaudoti dekoracijoms.

Apelsininiai namų kvapai. Pirmiausia pasiruoškite pačius aplesinus. Juos supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis, sudėkite ant grotelių ar skardos ir džiovinkite 80 laipsnių temperatūroje orkaitėje. Riekelėms išdžiūti reikės maždaug 4–6 valandų. Kas kurį laiką pažiūrėkite, ar apelsinai ne per daug skrunda. Jeigu reikia, galite sumažinti karštumą.

Kai riekelės išdžius, jas atvėsinkite ir sudėkite į medžiaginį maišelį. Taip pat į jį įdėkite smulkių pušų, kadagių ar eglės šakelių. Maišelį laikykite sausoje vietoje, iš kurios sklis malonus namų aromatas. Jeigu norite intensyvesnio kvapo,  maišelį palikite pravirą. Kad kvapnus maišelis taptų ir dailia šventine dekoracija, galite papuošti jį džiovinta apelsino skiltele bei cinamono lazdele.

Dovanų pakuočių puošmena. Išdžiovinkite apelsinų riekeles ir panaudokite jas dovanų pakuotėms papuošti. Jos itin dera su džiovintomis gėlėmis. Tačiau taip pat galite naudoti ir pušų, kadagių ar eglės šakeles.

Supakavę dovanas, džiovintas apelsinų skilteles tiesiog priklijuokite prie popieriaus arba pradurkite nedideles skylutes ir perriškite siūlu ar plona virvute. Norėdami išradingesnės puošybos, naudokite ir cinamono lazdeles. Galite priklijuoti gvazdikėlių.

Kvapni dekoracija. Iš vielutės pasigaminkite dekoracijos pagrindą. Tačiau taip pat galite naudoti ir grilio groteles. Ant jų išdėliokite norimą ornamentą iš džiovintų apelsinų riekelių. Papildykite ir žvaigždiniais anyžiais.

Kiekvieną apelsino riekelę bei kitas puošmenas prie grotelių galite pritvirtinti plonu siūliuku. Galite pasitelkti skystus klijus. Suklijuokite kompoziciją, o tuomet pritvirtinsite siūlais ar plona virvute. Papuošti galite ir smulkiomis šviečiančiomis lemputėmis.

Apelsino žvakidė. Tai dar viena puiki ir tvari šventiška dekoracija. Jai pagaminti reikės apelsino, žvaigždinio anyžiaus ir paprastos žvakutės. Pirmiausia apelsino viršuje išpjaukite žvakės dydžio ir gylio apskritimą. Kelis žvaigždinius anyžius susmulkinkite į gabaliukus ir subeskite juos norima forma į vaisiaus žievelę, priklijuokite kelis pilnus žvaigždinius anyžius. Galite puošti ir gvazdikėliais. Tuomet į vidų įdėkite žvakutę ir mėgaukitės maloniu kvapu bei  šviesa.

Džiovintas apelsinų riekeles galite panaudoti ir kitais būdais. Pavyzdžiui, užverkite ant dekoratyvinio kaspinėlio ir pakabinkite įvairiose namų vietos. Galite suverti ir riekelių girliandas. Stalui papuošti rinkitės eglės ar pušies šakeles, kankorėžius bei taip pat apelsinų riekeles.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN