Kaštonų pusbroliai kaštainiai: kaip juos ruošti ir su kuo geriausia derinti

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-29 06:15
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Kasdienį stalą norite praturinti įmantresniais skoniais – išbandykite išvaizda kaštonus, o skoninėmis savybėmis riešutus primenančius kaštainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš kelerius metus asortimentą papildę kaštainiai iš karto sulaukė pirkėjų dėmesio ir per sezoną jų parduodama maždaug 1000 kilogramų.

„Mūsų pirkėjai drąsiai renkasi produktus, kurie prieš kelerius metus atrodė tikrai egzotiškai. Todėl esame paruošę platų ne tik užsienyje, bet ir mūsų šalyje mėgstamų vaisių ir daržovių asortimentą. Kasdienių pirkinių krepšeliuose atsiduria egzotiškosios anonos, kivių uogos, rudenį populiarūs kankorėžiai ar kaštainiai, kurių šviežias derlius ką tik pasiekė prekybos tinklo parduotuvių lentynas, o pusės kilogramo kaina siekia 2,99 Eur“, –  teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kaštainiai – nuo seno vartojami kulinarijoje. Ypač jie mėgstami Europoje ir Azijoje. Kepti kaštainiai jau tapo ir neatsiejama daugelio šaltojo sezono mugių dalimi. Tačiau kaštainius galima ruošti ir namuose. Tinkamai paruošti kaštainiai įgauna salstelėjusį, riešutinį skonį. Jie gali būti valgomi kaip užkandis, dedami į konditerijos gaminius, vartojami kaip garnyras prie įvairiausių patiekalų.

Kaštainius galima virti, tačiau kepti kaštainiai mėgstami kur kas labiau. Mat kaštainių skrudinimas suteikia jiems sodresnio skonio. Kaip teigia V. Juodkazienė, kaštainio riešutai puikiai dera su kopūstais, grybais, morkomis, šalaviju ir įvairia mėsa. Be to, šis neįprastas ingredientas dažnai vartojamas ir desertų gamyboje – dažniausiai jis derinamas su obuoliais, grietinėle, džiovintais vaisiais ar šokoladu.

Kaip paruošti kaštainius?

Parduotuvėje įsigytus kaštainius ruošti namuose nesudėtinga. Vis dėlto kelias pagrindines taisykles žinoti pravartu.

Visų pirma, maisto ekspertė rekomenduoja juos švariai nuplauti ir šiek tiek pamirkyti vandenyje. Tuomet nusausinti ir padėti ant pjaustymo lentos. Į kiekvieno kaštainio kevalą reikėtų įpjauti plyšį, tokiu būdu juos gaminant iš kaštainių lengviau pasišalins garai. Be to, neįpjauti kaštainiai įkaitę gali ir sprogti. Geriausia juos įpjauti skersai – mat jiems iškepus, bus lengviau nulupti.

„Paprasčiausias kaštainių paruošimo būdas – kepti orkaitėje. Tereikia ją įkaitinti iki 220 laipsnių. Tuomet kaštainius sudėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepti apie 15–20 min arba tol, kol pajusite švelnų riešutų kvapą. Jeigu kaštainiai yra mažesni – jiems iškepti užteks ir 7–10 min. Iškepusius kaštainius padėkite atvėsti, tačiau geriausia juos nulupti, kol yra dar šilti. Nuluptus kaštainius galima tiesiog pabarstyti druska, patepti sviestu ir mėgautis“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak jos, kaštainius galima kepti ir iki vidutinės ugnies įkaitintoje, sausoje keptuvėje. Svarbiausia kaštainius kepti, kol pajusite ypatingą riešutinį kvapą, ir pradės luptis jų odelės. Jeigu kaštainiai bekepant pajuodavo – vadinasi, perkepėte.

Kepti kaštainiai gali būti daugelio patiekalų ingredientas. Pavyzdžiui, Prancūzijoje jais gardinama šventiniam stalui ruošiamos paukštienos įdaras. Tačiau taip pat dėl naudingųjų savybių juos vertėtų dažniau įtraukti į kasdienį racioną ir jais gardinti salotas ar sriubas. V. Juodkazienė ir dalijasi paprastai pagaminamu receptu su kaštainiais.

Kreminė kaštainių sriuba

Jums reikės:

4 šaukštų sviesto

Vidutinio dydžio smulkiai supjaustytos morkos

Smulkiai supjaustytų saliero stiebų

½ smulkiai supjaustyto vidutinio dydžio svogūno

2 puodelių keptų, nuluptų kaštainių

Šviežio čiobrelio šakelės

3 puodelių vištienos sultinio

½ puodelio riebios grietinėlės

Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Pagaminimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite morkas, salierą ir svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šie suminkštės. Tuomet suberkite apkeptus ir nuluptus kaštainius ir viską kepkite dar apie 4 minutes. Galiausiai į puodą supilkite sultinį, įdėkite čiobrelio, sudėkite visus keptuvėje esančius ingredientus ir 10–20 min pavirkite. Tuomet supilkite grietinėlę ir trintuvu sutrinkite. Sriubą pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN