Ne tik dekorui – bet ir atradimams virtuvėje: ką pasigaminti iš itališkų kankorėžių?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-27 10:13
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Ar žinojote, kad kankorėžiai tinka ne tik dekorui – tinkamai paruoštas kankorėžis gali tapti tikrų tikriausiu delikatesu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad kankorėžis tarp pirkėjų dar nėra itin dažnas pirkinių krepšelio svečias. Visgi, nebijantiems eksperimentuoti šį neįprastą ingredientą išbandyti tikrai verta.

Leidžiasi į kulinarinius eksperimentus

„Lietuviai tampa vis išradingesni. Pastebime, kad tinklo pirkėjai vis dažniau leidžiasi į kulinarinius eksperimentus, išbando iki tol receptuose nemėgintus ar apskritai neragautus ingredientus, todėl mes nuolat plečiame savo asortimentą ir pirkėjams siūlome nuo tradicinių, iš vietinių ūkių atvežtų šviežio derliaus bulvių ar moliūgų, iki egzotiškųjų anonų ar itališkų kankorėžių, kurie visai neseniai pasiekė prekybos tinklo parduotuvių lentynas. Šio delikateso kaina už vienetą  –  2,29 Eur“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad itališki kankorėžiai tinka ne tik dekorui, bet ir maisto gamybai. Pasak jos, šio augalo panaudojimo būdai yra keli – valgyti patį kankorėžį arba tik jo sėklas.

Pasak jos, jauni kankorėžiai nėra itin dažnai naudojami virtuvėje, tačiau Rytų Europos šalyse, tokiose kaip Rusija, Gruzija ar Ukraina, iš jų populiaru virti uogienę ar džemus – jais vėliau gardinamos arbatos ar kava, įvairiausi desertai. Manoma, kad jauni kankorėžiai pasižymi didele nauda organizmui: juose galima rasti vitaminų E ir K, kalcio, geležies, cinko bei magnio.

Gardinami ir makaronai, ir padažai

Iškepus kankorėžį orkaitėje, jis prasiskleis ir iš jo pabirs sėklos, kurias galima naudoti įvairiausiems padažams. Pavyzdžiui, Italijoje šiomis sėklomis dažnai gardinamas jų tradicinis pesto padažas, jos taip pat derinamos su makaronų patiekalais, salotomis ar naudojamos desertų gamyboje. Pasak J. Sabaitienės, itališkų kankorėžių sėklos dažniausiai nėra didesnės nei saulėgrąžų, jos pasižymi kremine spalva ir salstelėjusiu, riešutus primenančiu skoniu.

„Pasaulyje egzistuoja apie 20 kankorėžių rūšių, brandinančių pušies sėklas. Kai kurios iš jų yra tiesiog per mažos, kad jas būtų verta nurinkinėti, o kai kurios – netgi nuodingos, todėl prieš renkant kankorėžių sėklas būtina įsitikinti, kad jas saugu valgyti. Pasaulyje dažniausiai vartojamos meksikietiškos, Kolorado, itališkos akmeninės pušies ar kininės pušies sėklos. Šios skirtingos pušų rūšys augina skirtingo dydžio, tekstūros ir skonio sėklas. Pavyzdžiui, kininės pušies sėklos paprastai yra kur kas kartesnės, palyginti su europietiškomis“, – pasakoja ekspertė.

J. Sabaitienė siūlo šį neįprastą ingredientą išbandyti namuose ir išsivirti itališkų kankorėžių uogienės bei dalijasi nepaprasto skonio receptu, kuriam prireiks vos kelių ingredientų.

Itališkų kankorėžių uogienė

Jums reikės:

Pusantro litro natūralių obuolių sulčių

Kelių gvazdikėlių

Kelių cinamono lazdelių

Pusės puodelio kankorėžių

Pagaminimas:

Nuplaukite kankorėžius. Puode užvirinkite keletą puodelių vandens, sudėkite kankorėžius ir 1-2 minutes juos pavirkite. Vėliau kankorėžius iš puodo išimkite ir atidėkite. Tuomet kitame, dideliame puode sumaišykite obuolių sultis, prieskonius jr kankorėžius. Viską ant vidutinės ugnies virkite apie valandą. Po valandos sumažinkite ugnį ir viską dar šiek pavirkite. Stebėkite uogienę ir puodą nuo ugnies nuimkite tuomet, kai jums patiks jos konsistencija.  Galiausiai gautą uogienę supilkite į stiklainius, leiskite jai atvėsti ir tuomet sandariai viską uždarykite. Šią uogienę geriausiai laikyti šaldytuve ir sunaudoti patartina per keletą mėnesių. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN