Vėlinėms artėjant: keli patarimai lankantiems kapus

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-26 06:46
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Vėlinės – lietuviams viena svarbiausių rudens minėtinų dienų, todėl nenuostabu, kad žmonės joms pradeda ruoštis iš anksto. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šiuo metu ypatingai jaučiamas pirkėjų pasiruošimas Visų šventųjų ir Vėlinių savaitgaliui, į savo krepšelius parduotuvių lankytojai gausiai dedasi įvairiausių rūšių gėles bei, žinoma, vieną pagrindinių šios dienos simbolių – kapų žvakes.

Ruošiasi iš anksto

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai mirusiųjų atminimo pagerbimui ruoštis pradeda iš anksto. Jau prieš keletą savaičių pradėjo sparčiai šiai dienai skirtos atributikos: žvakių, gyvų bei dirbtinių gėlių pardavimai. Jau ne vienerius metus populiariausiomis išlieka tradicinės rudens gėlės. Parduotuvėse galima rasti skintų arba vazonėliuose esančių chrizantemų bei viržių, kuriomis lietuviai puošia kapus“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, asortimente galima rasti net 14 skirtingų rūšių žvakių, kurių kaina šiemet siekia nuo 0,65 iki kiek daugiau negu 3 Eur. Vis dėlto, žvakių kategorijoje populiariausias pirkinys lieka vidutinio dydžio, baltos spalvos žvakė. Be to, pastebima, kad neblėsta ir dirbtinių gėlių populiarumas, o jų kainos prekybos tinkle svyruoja nuo 1,79 Eur kainuojančių gėlės žiedų iki puokščių už 24,99 Eur.

Dėmesys tvarumui

Visgi, lankantiems artimųjų kapus reikėtų nepamiršti gamtos. Norintiems per Vėlines prisiminti mirusiuosius, tačiau kuo mažiau daryti poveikį aplinkai, specialistai primena, kad po Vėlinių – kapuose lieka ypatingai daug įvairiausių atliekų, todėl šiukšlių reikėtų nepamiršti rūšiuoti. Be to, renkantis simbolinę, tą dieną ant kapų nešamą atributiką, reikėtų nepamiršti pagalvoti ir apie tvarumą, todėl Vėlinėms artėjant – dalijamės keliais paprastais patarimais, kurie padės šią dieną pasitikti kuo tvariau.

Daugiametės gėlės. Vienmečius augalus kiekvienais metais privalome sodinti iš naujo, o tai sukuria papildomų rūpesčių ir darbo. Skirtingai nei trumpaamžiai, daugiamečiai augalai paprastai yra atsparūs šalčiui ir vėl sužaliuoja pavasarį. Augdami palankiomis sąlygomis ir tinkamai prižiūrimi – ilgamečiai augalai, tokie kaip viržiai, gyventi gali ištisus metus ir estetiškai atrodyti visomis mums reikalingomis progomis. Visgi, reikėtų nepamiršti, kad jie nėra amžini, todėl prieš sodinant tam tikrus augalus ar gėles – reiktų pasidomėti jų priežiūros ypatumais.

Dekoracijas pasigaminkite patys. Jeigu turite laiko ir noro, dekoracijas artimųjų amžino poilsio vietai, pavyzdžiui, vainiką, galite pasigaminti ir patys. Juolab, kad šiuo metų laiku galima rasti pačių įvairiausių gamtos tam „parūpintų“ priemonių: rudeninių spalvotų lapų, šermukšnio ar šaltalankio uogų, kankorėžių, kaštonų ar džiovintų gėlių. 

Nepamirškite rūšiuoti. Tvarkydami kapus ar nurinkinėdami dekoracijas po švenčių nepamirškite jų tinkamai išrūšiuoti. Svarbu, kad žaliosios atliekos nebūtų sumaišytos su plastikiniais ir stikliniais žvakių indeliais, metaliniais dangteliais ar gėlių krepšelių ir vainikų konstrukcijomis, nes po Vėlinių specialistams tenka nudirbti milžinišką darbą bandant paskirstyti, kurios atliekos turėtų keliauti į kompostavimo aikšteles, o kurios – į perdirbimo įmones ar sąvartyną. Tad gyventojų prašoma sugrėbtų lapų, nužydėjusių gėlių, sudegusių žvakių ir indelių nuo jų nemesti į tą patį buitinių atliekų konteinerį. Jei prie kapinių rūšiavimui skirtų konteinerių nėra, atliekas reikėtų išsivežti ir išrūšiuoti į prie namų ar gyvenvietėje esančius konteinerius.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN