Desertai, kuriais mėgausitės be sąžinės graužimo: kuo pakeisti įprastus saldėsių ingredientus

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-19 06:21
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Visi nusipelnėme pasimėgauti nepaprasto skonio torto, pyrago ir kitokio mėgstamo saldėsio gabalėliu. O ypač vėsiais rudens vakarais – tai geriausias metas daugiau laiko praleisti virtuvėje ir paeksperimentuoti su įvairiausiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi maistu ir jo tendencijomis, auga dėmesys sveikesnių, ekologiškų produktų kategorijai.

Atsižvelkite į sezoniškumą

„Stebėdami pirkėjų įpročius matome itin stiprią pastaruosius penkerius metus vyraujančią tendenciją domėtis sveikesniais įvairiausių produktų pasirinkimais: be glitimo, laktozės, su mažiau cukraus. Būtent todėl šios kategorijos produktų asortimentas tinkle nuolat plečiamas. Susidomėjimo sulaukia ekologiškų ir natūralių produktų skyrius, kuriame galima rasti ekologiškų kremų, jogurto ar pieno bei kiaušinių“, – sako V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad jeigu esate dideli smaližiai, bet stengiatės valgyti kuo sveikiau – ne bėda. Mat, pasak jo, desertai nebūtinai turi būti riebūs ar kupini cukraus.

„Norėdami, kad konditerijos gaminiais galėtų mėgautis ir veganai ar tam tikrų produktų netoleruojantys žmonės, sukūrėme specialią liniją. Joje galima rasti įvairiausių tortų, pyragų ar kitų saldumynų, kuriuose nėra laktozės, glitimo, be to, naudojama mažiau cukraus. Pavyzdžiui, kavos ir bananų kremo deserte su vyšniomis nėra nei laktozės, nei miltų ar kiaušinių – jo pagrindą sudaro gaivus maskarponės ir grietinėlės kremas, pagardintas bananų tyre, kava ir migdolų drožlėmis. Dar vienas belaktozis skanėstas – moliūgų tartaletė. Mėgstantys lengvesnius skonius gali rinktis kefyrinę panakotą su mėlynių įdaru ar grietinėlės kremo ir aviečių tyrės desertą“, –  pasakoja T. Lauvray.

Kaip teigia konditerijos ekspertas, norint pasigaminti sveikesnius desertus tereikia žinoti kelias taisykles, kurios padės jais mėgautis be jokio sąžinės graužimo.  Be to, svarbu atkreipti dėmesį į kai kurių produktų sezoniškumą. Pavyzdžiui, rudenį pyragus, tortus, keksiukus ar tartaleles gardinti sezoniais vaisias – obuoliais, kriaušėmis, svarainiais, mandarinais, klementinais ar netgi moliūgais, morkomis.

„Vaisiai ar uogos ne tik estetiškai papuoš konditerinį gaminį, bet ir suteiks natūralaus saldumo. Gaminant rudeniškus saldėsius nepamirškite panaudoti šviežių vietinių ūkininkų užaugintų vaisių, tokių kaip obuoliai. Jie puikiai tinka ne tik tradiciniams pyragams, juos galima įdaryti saldžiais įdarais, pavyzdžiui, karamele, o norintys pasigaminti skanų ir sveiką obuolių desertą juos gali tiesiog iškepti orkaitėje ar kepsninėje ir pagardinti ledais ar plakta grietinėle bei cinamonu“, – teigia konditerijos ekspertas.

Kelios konditerio taisyklės

T. Lauvray dalijasi ir dar keliomis taisyklėmis, kurios padės sukurti tobulo skonio, sveikus ir skanius desertus.

Pakeiskite kvietinius miltus. Kepinius galima kepti ne tik iš tradicinių kvietinių ar ruginių miltų, bet juos keisti ir migdolų, kokosų, žemės riešutų miltais. Jie turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių. Šie miltai pasižymi ne tik organizmui naudingomis savybėmis, bet ir turi savitą skonį. Pavyzdžiui, migdolų miltuose jaučiamas migdolų prieskonis, kuris kartais šiek tiek primena marcipanus. Kokosų miltų skonis taip pat yra egzotiškas ir šiek tiek saldus. Žemės riešutų miltams, anot konditerijos eksperto, būdingas savitas riešutų skonis.

Naudokite kokybišką šokoladą. Šokolado savo desertuose atsisakyti tikrai nereikia. Tiesiog pakeiskite baltąjį ar pienišką šokoladą sveikesniu – juoduoju. Jame gausu antioksidantų, ląstelienos, geležies ir cinko. Norėdama pasirinkti sveikiausią šokolado versiją atsidžiai skaitykite šio ingrediento etiketes – ieškokite tamsaus šokolado, kuriame yra 70 procentų ar daugiau kakavos.

Vietoje cukraus – natūralūs saldikliai. Pasak T. Lauvray,  jeigu siekiate sveikiau maitintis, desertus saldinti galima natūraliu, šviežiu medumi. Cukrų taip pat pakeisti galima ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas, kuris gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio. Jeigu norima visiškai atsisakyti saldiklių, desertus galima saldinti džiovintomis uogomis ar vaisiais.

Ledus gaminkite iš vaisių. Jei esate šaldytų desertų gerbėjai – ledus taip pat galite pasigaminti sveikai. O tam nereiks nei daug laiko, nei pastangų. Dubenėlį skanių ledų pasiruošite naudodami paprasčiausius bananus. Tiesiog užšaldykite juos per naktį ir sutrinkite trintuvu, įmaišydami kakavos miltelių, vanilės, agavų ar klevų sirupo. Gautus ledus galite pagardinti mėgstamais vaisias, juodojo šokolado gabaliukais ar riešutais.

Vietoj sviesto – kokosų aliejus. Gaminant desertus, kuriuose reikalingas didelis kiekis sviesto – jį drąsiai pakeisti galite kokosų aliejumi. Kaip ir sviestas, kambario temperatūroje laikomas kokosų aliejus yra kietos konsistencijos. Specialistų teigimu, vartojant šį aliejų organizme gali padidėti gerojo cholesterolio kiekis, kuris turėtų mažinti riziką susirgti širdies ligomis. Jame taip pat yra medžiagų turinčių antibakterinių, antimikrobinių ir antivirusinių savybių. Šis aliejus puikiai tiks kepimui itin aukštoje temperatūroje.

Naudokite augalinius gėrimus. Augaliniai gėrimai tinka ne tik įvairiems kokteiliams, glotnučiams ar šaltos kavos gėrimams, bet ir desertams gaminti. Saldesnio skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų ar avižų, puikiai tinka ir gaminant įvairiausius pusryčių dubenėlius su uogomis, juos galima naudoti kepant saldžius blynus ir gaminant desertus, pavyzdžiui, ledus ar pudingus, taip pat kepant pyragus ar keksiukus. Be to, šis produktas galėtų tapti sveika ir skania alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės arba vadovaujasi veganiškos mitybos principais.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN