Atsiminimų popietė „Simono Daukanto gadynė“

Naujienos: Švietimas , 2019-03-04 21:33
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Paskutinę žiemos dieną, kuri nepašykštėjo šilumos ir saulės spindulių, į Simono Daukanto muziejų sustraksėjo būrelis Papilės Simono Daukanto gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Kregždutė“ vaikų – muziejuje vyko Žemaitijos metams skirta atsiminimų popietė „Simono Daukanto gadynė“. Popietė prasidėjo skambant Naujosios Akmenės muzikos mokyklos Akmenės skyriaus Jaunučių choro (vadovė Žydrūnė Kazlauskaitė, koncertmeisterė Jelena Pakatilytė) atliekamiems kūriniams, vėliau visi dalyviai sužiuro į ant stalo esančius lapelius su žodžiais. Šie žodžiai priminė, kad Lietuvos istorikas Simonas Daukantas buvo bene pirmasis norminęs mūsų lietuvių kalbą ir veikaluose vartojęs įvairius žemaitiškus (ir ne tik) žodžius, kurie išliko iki mūsų dienų. Pavyzdžiui: vaistai, būdvardis, laikrodis ir kiti – visi šie žodžiai ir posakiai buvo perskaityti popietės dalyviams, o kad lengviau būtų bent vieną iš jų įsiminti, mažieji gavo praktinę užduotį – baltame popieriaus lape nuliūdęs žvelgė nespalvotas, valandų neturintis laikrodukas. Suskubta kuo greičiau ištaisyti padėtį – mažieji čiupo po spalvotą pieštuką ir kiekvienas ėmė spalvinti savo laikroduką, kad šis kuo greičiau sužibėtų pačiomis gražiausiomis spalvomis ir rodytų laiką. Vaikų darbeliai bus eksponuojami Simono Daukanto muziejuje.

Per popietę taip pat buvo paminėta, kad Simonas Daukantas buvo, ko gero, pirmasis etnografas, tautosakos rinkėjas, rinkdavęs dainas, pasakas, patarles ir mįsles, todėl buvo perskaityta viena iš daugelio Simono Daukanto knygos „Žemaičių pasakos“ pasakų. Įdėmiai išklausę pamokančią pasaką „Aš pats“ ir pasiklausę choristų atliekamų kūrinių, mažieji ir kiti popietės dalyviai negailėjo plojimų ir nuoširdžiai dėkojo choristams. Popietei skirtas laikas prabėgo nejučia. Besiskirstydami popietės dalyviai džiaugėsi spalvotais mažųjų piešiniais ir bandė išrinkti gražiausius, tačiau išrinkti vieną gražiausią piešinį jiems pasirodė pernelyg sudėtinga, tad ši užduotis palikta muziejaus lankytojams.





Papilės Simono Daukanto muziejaus vadovė-turizmo vadybininkė Ernesta Šmukštaitė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN