Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-06 06:51
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Italų virtuvės perlas – gnocchi,  patiekalas užkariavęs viso pasaulio gurmanų širdis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad gnocchi – nesudėtingai pagaminami, tačiau ypatingo skonio virtinukai, dažniausiai gaminami iš bulvių ir miltų bei patiekiami su įvairiausiais padažais. Pasak ekspertės, šie virtinukai – vis labiau mėgstami ir Lietuvoje, o ypač atvėsus orams, kai norisi sotaus ir šildančio maisto.

„Lietuviai vis dažniau ieško įmantresnių skonių ir patiekalų. Pastebime, kad pirkėjai vis labiau domisi įvairiomis pasaulio virtuvėmis ir jų receptus bando pritaikyti gamindami namuose. Gnocchi savo skoniu ir tekstūra – artimas lietuviams, sotus ir šildantis patiekalas. O dabar geriausias metas jais pasimėgauti, mat šiam patiekalui pagaminti dažniausiai naudojamos bulvės, kurios daugelį metų puikuojasi populiariausių daržovių sąrašo viršuje ir yra ypatingai mėgstamos tinklo pirkėjų. Norintys paeksperimentuoti gnocchi gali gaminti ir su kitomis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui moliūgais, kurių auščiausios kokybės derlių galima rasti lentynose“, –  teigia V. Juodkazienė.

Atsirado dar Romos Imperijos laikais

Kaip pasakoja maisto ekspertė, gnocchi atsirado Italijoje, dar Romos imperijos laikais. Pirmiausiai jie buvo gaminami iš tešlos, kurią sudarė miltai, manų kruopos ir kiaušiniai. Vėliau romėnai su šiuo patiekalu supažindino ir kitus   Europos regionus, kuriuose buvo įsitvirtinę, o laikui bėgant gnocchi tapo valstiečių delikatesu, mat tai yra sotus, lengvai pagaminamas ir nebrangus patiekalas. Nuo tada gnocchi įgavo pačių įvairiausių pavidalų: jie buvo gaminami ir iš moliūgų bei duonos trupinių, kvietinių arba kukurūzų miltų. Ir galiausiai – bulvių. Šis receptas populiariausias išliko iki pat šių dienų.

Bulviniai gnocchi yra kilę iš Šiaurės Italijos. Kadangi šis Italijos regionas pasižymi vėsesniu klimatu, jis labiau tiko bulvėms, o ne grūdams auginti. Gaminant šiuos virtinukus, paprastai naudojamos krakmolingesnės bulvės. Taip gaunama lengva tešla, o patys virtinukai – tampa itin purūs ir minkšti. Ruošiant gnocchi bulvės sutrinamos ir sumaišomos su miltais ir druska. Vėliau iš gautos tešlos formuojami nedideli rutuliukai, kurie pasūdytame vandenyje išverda vos per kelias minutes.

Patiekiami su įvairiais padažais

Kaip teigia ekspertė, gnocchi dažniausiai yra patiekiami sviesto ir šviežių šalavijų padaže. Šiuos virtinukus taip pat mėgstama patiekti su kokybišku alyvuogių aliejaus ir kedro riešutų arba grybų ir grietinėlės padažu. Sardinijoje gnocchi patiekiami su tradicinės jų dešros ragu. Kituose Italijos regionuose šis patiekalas derinamas su prosciutto ar pancettos kumpiais. Na ir, žinoma, tradiciniu pomidorų arba pesto padažu.

V. Juodkazienė pasakoja, kad gnocchi dažniausiai patiekiamas kaip pagrindis patiekalas arba užkandis. O juos gaminant galima improvizuoti ir naudoti pačius įvairiausius priedus, pavyzdžiui, į tešlą įmaišyti špinatų. Norintys lengvesnės patiekalo versijos – šiuos virtinukus gali gaminti naudojant ne bulves, o rikotos sūrį arba moliūgus.

Kaip teigia maisto ekspertė, gaminat šį patiekalą ir naudojant mėgstamas daržoves – virtinukai ne tik įgauna subtilaus skonio, bet ir nusidažo įvairiomis spalvomis. O kadangi maistą valgome ir akimis – taip paruoštas patiekalas lėkštėje atrodys ypač žaismingai ir viliojančiai.   

V. Juodkazienė gnocchi siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi rudenišku šio patiekalo receptu.

Moliūginiai gnocchi su pesto padažu

Jums reikės:

Tešlai:

• 1 kvapiojo moliūgo (500g)

• 1⁄2 a. š. druskos

• 1⁄4 a. š. maltų pipirų mišinio

• 1 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 kiaušinio

• 250 g miltų

• 50 g parmezano sūrio

• Žiupsnelio šviežiai tarkuotų muskatų

Pesto padažui:

• 100 g šviežių bazilikų

• 2–3 skiltelių česnako

• 50g smulkintų migdolų

• 50–80 ml alyvuogių aliejaus

• 50g tarkuoto parmezano sūrio

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Pagardinimui:

• 1–2 v.š. alyvuogių aliejaus

• 3–4 v.š. tarkuoto parmezano

Pagaminimas:

Perpjaukite moliūgą pusiau ir pašalinkite sėklas. Apibarstykite jį druska bei pipirais,apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje maždaug valandą – kol suminkštės. Palaukite, kol moliūgas atvės. Moliūgą nulupkite ir minkštimą sutrinkite šakute. Supilkite moliūgo tyrę į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, tarkuotą sūrį, įberkite malto muskato. Visus ingredientus gerai išmaišykite ir išminkykite tešlą.

Tešlą suformuokite į virvelę ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei norite, kiekvieno paviršių įspauskite šakute, suformuodami vageles. Išvirkite gnocchi pasūdytame vandenyje. Pesto padažą sugrūskite grūstuvėje palaipsniui pridėdami po vieną ingredientą. Pradėkite nuo migdolų, tuomet pridėkite bazilikus, česnakus, galiausiai – alyvuogių aliejų. Padažas turėtų gautis kreminės konsistencijos. Į jį įmaišykite tarkuotą sūrį ir pagardinkite prieskoniais. Virtus gnocchi patiekite su naminiu pesto padažu, apibarstykite sūriu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir skanaukite.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN