Kleboniškių kaimas nusidažė jurginų žiedais

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-02 18:37
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyrius (Radviliškio r.) lankytojų laukia rudeniškai spalvingas – žydi įvairiaspalviai jurginai, tradicinė lietuviško darželio puošmena.

Jurginai Kleboniškių kaime auginami nuo 1999 metų, kolekcija kasmet papildoma. Šiuo metu jau sukaupta apie penkiasdešimt veislių, pasodintų jurginų plotas užima apie 7 arus.
Kolekciją muziejus plečia, įsigydamas naujų rūšių, kartais dovanų sulaukia ir iš lankytojų.
Daugyvenės upės slėnyje išsidėsčiusiame Kleboniškių kaime pirmieji jurginai pradeda skleistis liepos mėnesį, o vėlyviausi žiedai džiugina iki pat šalnų.

Daugyvenės kultūros istorijos draustinis-muziejus renka įvairių augalų kolekcijas. Burbiškio dvaras garsėja tulpėmis, čia auginami ir vilkdalgiai, bijūnai, lelijos, kitos daugiametės bei vienmetės gėlės.
Kleboniškių kaime nuo pavasario iki rudens žydi senoviniai darželiai – muziejininkai stengiasi, kad čia augtų tik tie augalai, kurie buvo būdingi senajam Lietuvos kaimui. Plečiama aromatinga vaistažolių ir prieskonių kolekcija, paskirtas laukelis pluoštiniams linams, ant karčių vyniojasi apyniai.

Kleboniškių kaimas lankytojų laukia visus metus – besikeičianti gamta muziejui po atviru dangumi nuolat suteikia savitumo, išskirtinumo ir leidžia pajausti visų keturių metų laikų grožį. Ruduo kaime skleidžia rūką ir neria voratinklius, vilioja spalvingais senųjų medžių lapais ir gėlių žiedais, kvepia džiūstančiais žolynais ir bumbsi nuo medžių krentančiais obuoliais.

Kleboniškių kaimas yra pripažintas vietove, geriausiai atspindinčia savitus Aukštaitijos regiono kraštovaizdžio bruožus.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Nuotraukos – Lauros Prascevičiūtės.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN