Akcija „Atminties kelias 1941–2021“

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-09-24 19:48
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Rugsėjo 23 d. Kelmėje organizuota eisena „Atminties kelias 1941–2021“, skirta Holokausto Lietuvoje pradžios 80-osioms metinėms paminėti. „Atminties kelio eisena“ prasidėjo Icchoko Mero aikštėje. Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos istorijos mokytoja Rima Servienė eisenos dalyviams nušvietė šios akcijos svarbą ir akcentavo eisenos pradžios vietą – aikštę, pavadintą Icchoko Mero, žmogaus tiesiogiai susijusio su minimais tragiškais įvykiais, vardu.

Toliau akcijos dalyviai ėjo į miesto centrą, vietą, kurioje nuo 18 a. iki 1941 m. stovėjo žydų sinagogos. Kelmės krašto muziejaus muziejininkas Rimantas Serva prie informacinio stendo, skirto Kelmės žydų istorijai, apžvelgė svarbiausius Kelmės žydų bendruomenės istorijos faktus ir tragišką šios žydų bendruomenės sunaikinimą.

Prasidėjus Vokietijos–Sovietų Sąjungos karui 1941 m. birželio 24 d., daug Kelmės žydų namų sudegė, kai miestą padegė atsitraukiantys raudonarmiečiai. Dauguma Kelmės valsčiaus žydų buvo išžudyta už pusės kilometro nuo Kelmės dvaro per dvi masines egzekucijas: 1941 m. liepos 29 d. ir rugpjūčio 22 d., čia taip pat 70 sušaudytų žydų buvo atvežta iš Vaiguvos. Ta žudynių vieta tapo 1250–1300 abiejų valsčių žydų kapais. Po kelis ar pavieniui žydai taip pat buvo šaudomi Kelmės žydų kapinėse, Aukštmiškyje ir kitur, pvz., 1941 m. spalio 2 d. – Žagarėje. Nemažai Kelmės žydų, išvengusių žudynių 1941 metais, sulaukė nacių okupacijos pabaigos. Tai buvo įmanoma, padedant žydus slėpusiems ir kitaip gelbėjusiems lietuviams, kurie nepaisė už tokią veiklą grėsusio kalėjimo, konclagerio ar net mirties bausmės.

Toliau susirinkusieji patraukė į Kelmės žydų žudynių vietą Dirvoniukų kaime. Pakeliui, prie Kelmės dvaro svirno, eisenos dalyviams buvo parodyta vieta buvusios daržinės, kurioje laikyti žydai prieš sušaudymą. Kelmės žydų žudynių vietoje, Dirvoniukų kaime, akcijos dalyviai pagerbė žuvusiųjų atminimą padėdami po akmenėlį su užrašytais žuvusiųjų vardais.

Renginio organizatoriai – Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos Tolerancijos ugdymo centras ir Kelmės krašto muziejus.


Informaciją parengė ir fotografavo Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė
šaltinis: https://www.kelme.lt/akcija-atminties-kelias-1941-2021/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN