Ekspertės patarimai, išryškinsiantys juodojo paltuso skonį: derinkite su kopūstais ar raudonaisiais serbentais

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-09-16 10:39
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Ieškote idėjų subalansuotiems pietums ar vakarienei, o galbūt bandote į savo racioną įtraukti daugiau žuvies? Norintiems paskanauti ypatingo skonio jūros gėrybių vertėtų išbadyti juodąjį paltusą. Kaip teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, šią žuvį Lietuvoje ją pamėgsta vis daugiau žmonių. Mat juodasis paltusas – universaliai paruošiama, itin subtilaus skonio žuvis, kuri, tinkamai paruošta, tiesiog ištirps burnoje.

Derinama su gaivesniais priedais

„Lietuviai vis daugiau dėmesio pradeda skirti maistui, stebi, ką valgo, stengiasi per dieną gauti reikiamų maistinių medžiagų normą. Ir nors duomenys rodo, kad žuvies vis dar valgome mažiau nei reikėtų – situacija keičiasi. Pastebime, kad keičiasi ir pirkėjų skonis, žmonės tapo išradingesni, vis dažniau leidžiasi į eksperimentus virtuvėje, išbando naujus receptus, todėl didėja ne tik lašišos ar taip pamėgtos menkės, bet ir įmantresnių žuvų, tokių kaip juodasis paltusas, pardavimai“, – teigia V. Juodkazienė.

Kaip pasakoja ekspertė, juodasis paltusas – baltoji žuvis, pasižyminti drėgna, tačiau švelnia tekstūra. Ši žuvis – itin subtilaus, šiek tiek salstelėjusio skonio, ji yra pakankamai riebi, mat ją sudaro net 15 proc. riebalų. Būtent dėl šios priežasties omega-3 riebalų rūgščių gausa ji nenusileidžia lašišai. Kadangi juodasis paltusas – pakankamai riebi žuvis, norint subalansuoti skonį prie jos derinami rūgštūs, gaivūs, kartais netgi kartūs ingredientai: kopūstai, špinatai, marinuoti agurkai, netgi raudonieji serbentai.

Šią žuvį ruošti galima įvairiai. V. Juodkazienė pataria prieš gaminant juodąjį paltusą reikėtų kruopščiai nuplauti po šaltu vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.  Visgi, ruošiant juodąjį paltusą reikėtų būti atsargiems, kad žuvis neperkeptų.

Ruošiant – nepersistengti

„Paltusas yra linkęs greitai išdžiūti, nes žuvyje natūraliai nėra daug aliejaus. Jeigu kepsite žuvį, pirmiausiai būtinai ją ištrinkite alyvuogių aliejumi arba sviestu, kad ji išlaikytų drėgnumą“, – teigia maisto ekspertė.

Jeigu paltusą norite pamarinuoti – ruošiant marinatą reikėtų rinktis tokius ingredientus, kurie neužgožtų jos skonio ir nepaveiktų tekstūros. Marinuojant citrusiniuose vaisiuose ji gali tapti itin biri, todėl ekspertė vietoj rūgščių marinatų pataria gaminti imbiero, česnakų arba rozmarinų pagrindu paruoštą marinatą. Kepant šią žuvį kepsninėje vertėtų ne tik žuvį, bet ir groteles ištepti aliejumi – taip kepant žuvis neprilips. Vidutinio dydžio žuvis ant vidutiniškai įkaitintų grotelių turėtų iškepti vos per 10–15 minučių.

Juodojo paltuso kepimo orkaitėje principas primena ruošimą ant grotelių – pirmiausia žuvį reikėtų patepti aliejumi, vėliau įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir kepti apie 15 minučių. Viduryje kepimo paltusą galima dar kartą pašlakstyti aliejumi arba patepti sviestu. Ruošiant šią žuvį keptuvėje pastarąją geriausia rinktis nelipnią. Į ją įpilti kelis šaukštus aliejus ir įkaitinti iki vidutinio karštumo. Galiausiai į keptuvę įdėti paltusą ir pakepti apie 5–7 minutes. Tuomet jį apversti, į keptuvę įdėti kelis šaukštelius sviesto ir dar apie 5–7 minutes pakepti.

V. Juodkazienė rekomenduoja juodojo paltuso pasigaminti namuose ir siūlo kelis itin nesudėtingai paruošiamus receptus.

Juodasis paltusas su bolivinės balandos kruopomis

Jums reikės:

Juodojo paltuso filė

200 g bolivinės balandos kruopų

2 vidutinio dydžio agurkų

Vieno apelsino

Pusės citrinos

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Šlakelio sezamų aliejaus

Šlakelio obuolių acto

Kelių šakelių šviežios kalendros

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio cukraus

Pagaminimas:

Nedideliame indelyje sumaišykite alyvuogių aliejų, pipirus ir druską. Šiuo marinatu aptepkite paltuso filė ir apie 10 minučių pamarinuokite. Tuomet iki 180 laipsnių įkaitinkite keptuvę ir kepkite žuvį apie 10 minučių.

Bolivinės balandos kruopas nuplaukite šaltu vandeniu. Tada užplikykite dideliu kiekiu vandens ir nuolat maišydami išvirkite vadovaudamiesi instrukcijomis nurodytomis ant pakuotės. Kai kruopos paruoštos apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis bei druska ir pipirais. Galiausiai nuplaukite ir kubeliais supjaustykite agurkus, juos apšlakstykite obuolių actu, sezamų aliejumi, apelsinų sultimis, įberkite druskos, pipirų, smulkiai supjaustytos kalendros viską gerai išmaišykite ir leiskite pastovėti 10-15 minučių. Galiausiai visus ingredientus išdėliokite į lėkštes.

Graikišku stiliumi paruoštas juodasis paltusas

Jums reikės:

Juodojo paltuso

Didelės saujos pomidorų

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Citrinos

Saujos mėgstamų alyvuogių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite bei sudėkite į indą. Tuomet į pomidorus suberkite susmulkintus česnakus, petražoles, alyvuogių aliejų, druską ir viską sumaišykite. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Galiausiai orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 15 min. Galiausiai išdėliokite į lėkštes. Šalia paruoštos žuvies galite patiekti keptų bulvių ar kitą mėgstamą garnyrą. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN