Kine - ne tik džiazas (2021-09-17)

Naujienos: Renginiai , 2021-09-13 21:52
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos m.

KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) rugsėjo 17 d. 20 val. kviečiame į renginį, kuriame susipins nebylusis kinas ir virtuoziškas džiazas. Koncerto metu galėsite ne tik stebėti veiksmą ekrane, bet ir klausytis vienų žymiausių Lietuvos džiazo atlikėjų improvizacijų. Nebylaus kino šedevras B. Keaton filmas „Generolas“ ir Arkadijaus Gotesmano, Petro Vyšniausko bei Jano Maksimovičiaus unikalios džiazo improvizacijos – du menai, vakaro metu žiūrovų akivaizdoje susijungsiantys į visumą.

Filmas „Generolas“ yra vaizdingas komedijos šedevras su garsiuoju „akmeninio veido“ Basteriu Kitonu (Buster Keaton). Dažnai laikomas viena geriausių nebyliųjų komedijų ir neabejotinai geriausiu kada nors sukurtu filmu apie traukinius. Šis klasikinis epas apie Pilietinio karo nuotykius buvo nufilmuotas nebyliojo kino erai artėjant prie pabaigos. Filmo plakatai skelbė: „Meilė, lokomotyvai ir juokai“. Tačiau geriausias B. Kitono filmas, sukurtas 1926 m., sulaukė prastų kritikų atsiliepimų (vadintas nuobodžiu ir nuviliančiu) ir silpno žiūrovų susidomėjimo (surinko apie pusę milijono dolerių). Po jo B. Kitonas prarado savo, kaip kino kūrėjo, nepriklausomybę ir buvo priverstas pasirašyti griežtą sutartį su MGM. Tik po ilgų dešimtmečių filmas imtas minėti tarp geriausių kada nors sukurtų. 1989 m. „Generolas” buvo įtrauktas į Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinį filmų registrą už „kultūrinę, istorinę arba estetinę reikšmę“ drauge su tokiais filmais kaip „Geriausi mūsų gyvenimo metai“, „Kasablanka“, „Pilietis Keinas“, „Vėjo nublokšti“, „Saulėlydžio bulvaras“.

Arkadijus Gotesmanas – universalus būgnininkas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, pagarsėjęs kaip laisvosios improvizacinės muzikos atlikėjas. A. Gotesmanas groja ne tik džiazą, bet ir šiuolaikinę akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, komponuoja muziką teatrui, atlieka ją gyvai spektakliuose, rengia projektus su šokėjais. A. Gotesmanas yra vienas nebylių filmų garsinimo entuziastų, populiarinantis šio žanro renginius Lietuvoje su įvairių šalių muzikantais.

Petras Vyšniauskas – džiazo muzikantas, saksofonininkas, klarnetininkas, LMTA Instrumentinės ir chorinės muzikos fakulteto Džiazo katedros profesorius, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino kavalierius. Yra vienas iš lietuvių profesionalios saksofono mokyklos pradininkų. Dalyvavo daugiau kaip 100 muzikos festivalių visame pasaulyje. Išpopuliarino anksčiau pasaulyje retai naudojamą sopraninį saksofoną.

Janas Maksimovičius – saksofonininkas, kompozitorius, pedagogas. Lietuvos džiazo scenoje pasirodęs 1996 m., nuo to laiko groja su garsiausiais šalies džiazo kūrėjais. 2002 m. debiutavęs kaip grupių lyderis bei kompozitorius, daugiausiai muzikuoja su savo grupėmis: trio, kvartetu, kvintetu „Riot“, yra L. Šinkarenko kvarteto „Shinkarenko Jazz 4N“ narys. J. Maksimovičius taip pat groja solo ir su akademinės muzikos atlikėjais, dalyvauja džiazo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Organizatorius – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, projekto draugas – „10 tiltų kiemas“.

Renginys nemokamas. Norintiems stebėti patogiau – išankstinė staliukų rezervacija tel. +370 698 80215.

Esant karantino ribojimams, lankytojų prašoma laikytis saugumo reikalavimų.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN