Daubariuose – gyvosios geležies istorijos pamokos

Naujienos: Savivalda , 2021-09-13 21:40
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Rugsėjo 11 d., šeštadienį, prie Daubarių piliakalnio besidominčius protėvių kultūra ir gyvensena, kalvystės amatu, norinčius pamatyti archajinį eksperimentą, kaip lydoma rūda, ir dar daug kitokių dalykų sukvietė edukacinis renginys-šventė „Geležinė Daubarių istorija“.

Puiki žinia – eksperimentas pavyko! Keletą dienų vykęs procesas šįryt baigtas – geležies gauta!

Renginio pradžioje susirinkusiuosius sveikino ir už kalvystės amato tradicijų puoselėjimą, Mažeikių krašto garsinimą Lietuvoje ir užsienyje kalviams Algirdui, Martynui ir Mindaugui dėkojo Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė.

Labiausiai visus domino archajinis geležies eksperimentas – kaip iš balų rūdos pasigaminti geležies grynuolį (kritę). Šį procesą pristatė profesionalus archeologas dr. Gvidas Slah ir renginio iniciatorius bei organizatorius kalvis Martynas Stankus.

Apie piliakalnius kalbėjo kraštotyrininkas Denisas Nikitenka, kuris ir vedė renginį. Kuršių gyvensenos bei karybos klubas „Pilsots“ ir Latvijos klubas „Kroma kolna bruoliste“ pristatė kuršių ginkluotę, aprangą. Vyko trumpos kovos.

Taip pat pristatyti ir kiti senieji amatai. Norintieji galėjo išbandyti šaudymą iš lankų, ieties metimą, pažaisti vikingų laikų žaidimus, paragauti to laikmečio patiekalų.

Renginį vainikavo grupės iš „Ugniavijas“ atliekamos karo dainos ir šiaudinių baltiškojo simbolio skulptūrų, nupintų pagal archeologinius radinius, rastus Mažeikių krašte, sudeginimas.


Ryšių su visuomene skyrius
šaltinis: http://www.mazeikiai.lt/savivaldybe/naujienos/daubariuose-gyvosios-gele%C5%BEies-istorijos-pamokos/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN