Naujojoje Akmenėje atidaryta pirmoji šimtmečio viešoji biblioteka

Naujienos: Švietimas , 2018-03-13 16:54
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Kovo 12-ąją lankytojus pradėjo priėminėti į naujas patalpas perkelta Akmenės rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Tai Naujojoje Akmenėje įsikūrusi moderni viešoji biblioteka, pirmoji šalyje atvėrusi savo duris skaitytojams ir kitiems lankytojams Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais. Joje įdiegta nauja bibliotekos technologinė sistema RFID, kurios dėka saugoma knygų identifikacinė ir saugos informacija, nuotoliniu būdu tikrinami kiekvieno skaitytojo visi išsinešami leidiniai. Kiekvienas skaitytojas gali pats sau išduoti ir grąžinti leidinius be bibliotekininko pagalbos. Perskaitytas knygas žmonės gali grąžinti bet kuriuo paros laiku, nesvarbu, ar bibliotekoje – darbo valandos. Lankytojų laukia naujos skaityklos: Muzikos ir meno, Interneto ir periodinių leidinių, Kraštotyros, Užsienio kalbų, Vaikų erdvė, taip pat žaisloteka, interaktyvus stalas, konferencijų salė su pažangiausiomis galimybėmis. Naujoji biblioteka pristatoma visuomenei ne tik kaip tradicinė skaitymo, kultūros ir bendravimo vieta, bet ir kaip vieta, kurioje užtikrinamos informacinės paslaugos, įdiegtos naujausios technologijos, prieiga prie išteklių internete ir duomenų bazėse, suteikiama galimybė mokytis ir tobulėti visą gyvenimą.
Biblioteka iškilmingai atidaryta keliais renginiais: konferencija „Atverski knygą – pažinki Lietuvą“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, koncertais suaugusiesiems ir vaikams. Įstaigos atidaryme pristatyta ir nauja knyga, tai Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Zitos Sinkevičienės sudarytas leidinys „Kūrybos paukštė viršum Tėvynės klonių. Lietuva Akmenės krašto literatų kūryboje“.
Oficiali viešoji biblioteka Akmenės krašte įkurta 1946 metais. Iki persikėlimo į dabartines patalpas biblioteka tris dešimtmečius veikė ankštame, senutėliame buvusio vaikų darželio pastate, jos vaikų literatūros skyrius spaudėsi kito statinio poroje buvusių butų.
Įkurtuves atšventusios bibliotekos atnaujinimas iškėlė daugybę iššūkių: jai pritaikytas tipinis sovietmečio daugiabutis, kuriame anksčiau veikė viešbutis, po to pastatas stūksojo apleistas. Jo pertvarkymas į biblioteką užtruko bene dvylika metų, daugiausiai darbai strigdavo pritrūkus valstybės lėšų, kurios kasmet buvo suplanuojamos, tačiau neskiriamos arba skiriamos pernelyg mažomis sumomis, kad galima būtų statybas užbaigti. Pastatas ne kartą buvo užkonservuojamas, po to vėl tvarkomas. Dėl to renovacijai numatytos pinigų sumos smarkiai išaugo, kol galų gale ją pavyko užbaigti prisidėjus Akmenės rajono savivaldybės biudžeto lėšomis. Naujajai bibliotekai įrengti prireikė apie 2,8 milijono eurų valstybės, Europos Sąjungos ir Savivaldybės lėšų. Šiuo metu viešojoje bibliotekoje lankosi 1836 skaitytojai, vaikų – 739.
Akmenės rajono savivaldybės administracijos
Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistė
Jolanta Šiurkuvienė
Jolantos Šiurkuvienės ir Arūno Dyglio nuotraukos.

Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atidarymo juostelę pasirengę perkirpti (iš kairės) šios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė, Savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas, Savivaldybės administracijos direktorė Aromeda Laucienė.

Konferencijų salė nė nesutalpino atėjusiųjų į bibliotekos atidarymą.

Susiruošusių į biblioteką vaikų ir suaugusiųjų laukia jaukūs ir patogūs sėdmaišiai, pufai, žaislai.

Skaitytojų patogumui - Interneto ir periodinių leidinių skaitykla.

Šios modernios bibliotekos skaitytojai laukė bene dvylika metų.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN