Lietuvių kalbos savaitė Akmenės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Gintarėlis“

Naujienos: Švietimas , 2018-03-27 21:15
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Valstybinė lietuvių kalbos komisija, vykdydama Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto 2015-09-30 posėdžio nutarimą, kiekvienais metais nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. kviečia organizuoti Lietuvių kalbos dienų renginius įstaigose, visuomeninėse organizacijose ir lietuvių bendruomenėse užsienyje.

Lietuvių kalbos dienų tikslas – didinti valstybinės kalbos prestižą, stiprinti jos kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje. Šiemet Akmenės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Gintarėlis“ buvo organizuojami įvairūs lietuvių kalbos dienų renginiai ir veiklos.
Priešmokyklinio ugdymo „Meškučių“ grupės ugdytiniai susitiko su Akmenės gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Jūrate Mikalauskiene ir Akmenės gimnazijos skaitovėmis Rusne Poškute, kuri užėmė I vietą skaitovų regioniniame konkurse ir išvyksta į respublikinį turą, bei Irūne Bronušaite, užėmusia III vietą rajone. Mergaičių skaitomi kūriniai skambėjo tarsi muzika.Logopedė L. Ivanovienė vedė netradicinę veiklą priešmokyklinio ugdymo „Meškučių“ grupės ugdytiniams „Žaidžiu lietuvių kalbą“.
Buvo organizuota daugybė išvykų mažiesiems Gintariukams. „Meškučiai“ vyko į Akmenės krašto muziejų, o kitos priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniai aplankė Akmenės gimnazijos muziejų ir biblioteką, „Drugelių“ grupės vaikai taip pat apsilankė Akmenės gimnazijos bibliotekoje, grupėje sekė ir inscenizavo trumpas lietuvių liaudies pasakaites.
„Boružiukai“ kūrė temines knygeles „Apie viską“, „Apie mašinas“, „Apie lėles“, „Linksmosios raidelės“ ir lankstydami dekoravo knygų skirtukus. Patys mažiausi darželio vaikučiai „Kiškučiai“ sekė V. Barausko pasakaitę „Batukai“. „Saulučių“ grupės vaikai dėliodami dėlionę „Kelionė po Lietuvą“ sužinojo daugiau miestų ir miestelių pavadinimų. Vyresnieji vaikai iš raidžių dėliojo miestų pavadinimus, juos kopijavo. Visi vaikai puošė savo vardo raidelę daiktais ar simboliais, prasidedančiais ta pačia raide. Sukūrė įvairių knygelių, margino raideles įvairiais raštais, lankstė raideles iš vielučių, piešė ant smėlio.
Išrinkę gražiausius žodžius, visą savaitę vaikai kartu su tėveliais grupėse piešė, kūrė plakatus „Gražiausias žodis“, kuriuos draugiškai spalvino ir puošė.
Visas veiklas apibendrino edukacinis rytmetis-viktorina „Tark žodelį, tark dar vieną keliaudamas po Lietuvą“ (auklėtoja Leta Numsėdienė, logopedė Laura Ivanovienė). Viktorinoje savo žinias apie gimtąjį kraštą įtvirtino abiejų priešmokyklinio amžiaus grupių ugdytiniai, kurie išsiskirstė į 4 spalvotų malūnėlių komandas. Komandos dėliojo etnografinį Lietuvos žemėlapį – dėlionę, perskaitė etnografinių regionų pavadinimus. Mažieji lietuvaičiai iš raidžių sudėjo Lietuvos miestų pavadinimus, turėjo atrinkti reikiamą paveikslėlį, simbolizuojantį, kuo ypatingas vienas ar kitas Lietuvos miestas, iš „Lego“ kaladėlių sudėliojo Lietuvos trispalvę, rašė laišką Lietuvai. Vaikai ne tik atliko įvairias edukacines užduotis, bet mažesniems įstaigos vaikučiams deklamavo eilėraščius, dainavo daineles apie Lietuvą, šoko lietuvių liaudies ratelius „Audėjėlė“, „Pasėjau linelius“ (paruošė priešmokyklinio ugdymo pedagogės Gražina Nakienė ir Julija Navickienė bei muzikos mokytoja Vitalija Guobienė). Buvo netikėta greitų atsakymų rungtis auklėtojoms ir mamoms, kurioms greitai reikėjo atsakyti į klausimus, susijusius su Lietuvos istorija. Šventės pabaigoje vaikai buvo apdovanoti prisiminimo dovanėlėmis.



Straipsnį parengė Leta Numsėdienė, Laura Ivanovienė http://akmene.lt/go.php/lit/Lietuviu-kalbos-savaite-akmenes-gimnazijos-ikimokyklinio-ugdymo-skyriuje-gintarelis


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN