Rugsėjo 1-osios gėlių jūra – ekspertės patarimai, kaip išlaikyti žydinčius kardelius

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-09-01 07:27
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Pirmoji mokslo metų diena tradiciškai neatsiejama nuo gėlių, skirtų pasveikinti mokytojus. Nors dažnai švenčių progomis pirmenybė teikiama rožėms ar tulpėms, Rugsėjo 1-ąją kardeliai tampa pirmuoju pirkėjų pasirinkimu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gėlių pardavimai šiomis dienomis išauga net daugiau kaip 30 kartų.

„Perkamiausios gėlės Rugsėjo 1-osios šventei išlieka kardeliai. Kardelių kaina parduotuvėse patraukli, o įspūdžiui sukurti pakanka vos vieno ar kelių žiedų. Taip pat, siekdami patenkinti kiekvieno pirkėjo poreikį, siūlome ir kitų gėlių – rožių, gvazdikų, gerberų, frezijų. Vis dėlto pardavimų duomenys rodo, kad daugiausia dėmesio sulaukia kardeliai ir rožės“, – teigia V. Budrienė.

Kaip išlaikyti kardelių žiedus kuo ilgiau

Lina Liubertaitė, tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė, sako, kad skintų gėlių žiedai, taip pat ir kardelių, tinkamai prižiūrimi gali žydėti namuose net iki 2 savaičių. Tačiau tam reikia žinoti ir tai, kaip žiedus prižiūrėti, kad galėtumėte jais džiaugtis kuo ilgiau.

„Nors manoma, kad ką tik nuskinti žiedai – patys ištvermingiausi, daug kas priklauso nuo to, kaip gėlės buvo skintos. Skintų gėlių ūkių šeimininkai įprastai žino, kada ir kaip reikia skinti žiedus. Geriausia – ankstyvą rytą, kai oro temperatūra yra vėsesnė. Jeigu žiedai skinami kaitresniu oru, jie gali trumpiau žydėti“, – sako L. Liubertaitė.

Tinklaraščio autorė dalinasi ir TOP 5 patarimais, kaip prižiūrėti skintus kardelius.

Prieš merkdami į vandenį, pašalinkite visus lapus. Kardeliai pradeda žydėti nuo apačios, tad rinkitės tuos, kurių apatiniai pumpurai jau pradėję skleistis – tokios gėlės, pamerktos į vazą, žydės ilgiausiai. Pasak L. Liubertaitės, tam, kad gėles pažadintumėte ir paskatintumėte jų prasiskleidimą, patartina jas pamerkti į šiltą vandenį. Vis dėlto svarbiausia prieš tai pašalinti visus kardelių lapus, nes jie vandenyje pradeda irti ir taip sutrumpina gėlių žydėjimo laiką.

Vandenį gėlėms keiskite kiekvieną dieną. Nepamirškite prižiūrėti pamerktų gėlių. Vandenį kardeliams reikėtų keisti kiekvieną dieną. Taip pat nepamirštant kruopščiai išplauti vazos. Tai sustabdys bakterijų dauginimąsi, o kartu pašalinsite jau susikaupusias bakterijas.

Patrumpinkite kardelių kotelius. „Kiekvieną ar kas antrą kartą keisdami vandenį, patrumpinkite ir gėlės stiebą, nukirpdami jį įstrižai – taip žiedai galės geriau pasisavinti vandenį, sustabdysite prasidėjusį yrimą pjūvio vietoje“, – pataria L. Liubertaitė. Tinklaraštininkė pataria pasirūpinti ir tinkamu įranku. Pjauti gėlių kotelius būtina aštriu peiliu arba kirpti sodininko žirklėmis, priešingu atveju stiebą galite pažeisti. Tuomet kardeliu negalėsite ilgai džiaugtis.

Atkreipkite dėmesį į vietą, kurioje statysite vazą. Skintos gėlės ilgiau išlieka šviežios žemesnėje temperatūroje ir didesnėje drėgmėje. Vis dėlto joms taip pat reikia ir šviesos. Tad norint, kad kardelių žiedai išsilaikytų kuo ilgiau, vazą su gėlėmis statykite šviesioje vietoje, tačiau tiesioginiuose saulės spinduliuose. Pasižiūrėkite, kad šalia nebūtų ir šilumą skleidžiančių daiktų.

Venkite laikyti gėles šalia bananų. L. Liubertaitė pateikia ir ne visai tradicinį patarimą. Ji sako, kad vertėtų atkreipti dėmesį, kad šalia vazos su kardeliais nebūtų bananų. Nokdami šie vaisiai išskiria nemažai etileno dujų, o jos paskatina gėlių žydėjimą, tad žiedai greičiau prasiskleis ir nužydės.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN