Prie Lūksto ežero Varniuose – festivalis "Kilkim žaibu“

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-29 21:26
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Tie, kas lankėsi etnokultūros ir sunkios muzikos festivalyje „Kilkim žaibu“, jau žino, ko laukti ir ko tikėtis. Aišku viena: abejingų šiam reiškiniui nėra. Kas to paragauja, juokaudami sako, kad renginys skirtas „teisingos muzikos gerbėjams“. O jei šito maža, pridėsime: „Kilkim žaibu“ – tai didžiausias Žemaitijoje vykstantis Baltijos šalių folkloro ir sunkiosios muzikos festivalis. Sudomino? Pirmyn į pažintį, kuri šiemet vyks rugpjūčio 6-7 dienomis prie Lūksto ežero.


Į festivalį – tik su „Galimybių pasais“

Taigi: pirmas dalykas, kurio laikosi organizatoriai: TAISYKLĖS! Su jomis atsiranda ir pagarba kitiems. „Negana to, kad susiklosčiusi COVID-19 situacija privertė keisti festivalio planus, susidūrėme su dar didesniu šūsniu reikalavimų ir ribojimų. Tačiau ne vien taisyklės atlieka pagrindinį vaidmenį. Sveikata visų svarbiausia, todėl prie įėjimo į festivalio teritoriją bus reikalaujama pateikti „Galimybių pasą“. Tokia tvarka šalyje ir mes solidariai jos laikomės. Ši priemonė reikalinga siekiant maksimaliai išvengti susirgimo rizikos ir neriboti lankytojų kiekio bei netaikyti reikalavimo koncertus stebėti nepakylant iš savo sėdimos vietos“, – sakė festivalį „Kilkim žaibu“ organizuojančio klubo „Pikuolis“ steigėjas Daividas Kurlis.


Švara ir tvarka

Festivalyje dalyvavę ar bent sykį lankęsi jame neabejotinai galėtų patvirtinti, kad ši subkultūra pirmyn eina išdidžiai nešdama didžiausią kultūros (visomis prasmėmis) vėliavą. Kodėl? Todėl, kad šis renginys bene vienas švariausių ir draugiškiausių aplinkai. Ir, be abejonės, aplinkiniams. O renginys vyksta pačioje Žemaitijos širdyje – Varniuose. Didžiuokimės!

Trijų dienų renginio organizatoriai renginiui ruošiasi visus metus. Festivalis planuojamas, deramasi su atlikėjais, rengiami projektai ir panašiai. Į planuotę nepamirštama įtraukti švaros ir tvarkos klausimo. Organizatorių komanda dar savaitei likus apsigyvena festivalio vietoje ir rūpinasi renginio teritorijos tvarkymu bei tinkamu paruošimu. „Žodis „organizavimas“ nebetinka. Mes gyvename „Žaibo“ kūrime ir tik retkarčiais grįžtame iš to paralelinio pasaulio į realybę. Taip, tai sunkus, alinantis darbas, bet publikos ir atlikėjų grįžtamoji banga mus tinkamai motyvuoja ir tai suteikia jėgų naujiems kūrybiniams procesams. Negausi mūsų organizacinė komanda pluša pasiaukojančiai. Nors kartais atrodo, kad tiesiog fiziškai visko nebeaprėpsime, festivalį įgyvendiname ir, dažniausiai, pateisindami lūkesčius“, – komandinį darbą pabrėžia D. Kurlis ir viliasi, jog ir šiemet nebus prasčiau.

Sklando mitas, kad „Kilkim žaibu“ metalo gerbėjams tampa svarbesniu įvykiu už Kalėdas ir Naujus metus, nes lietuviai ir latviai metus matuoja „Žaibais“. Nuostabą kelia ženkliai didėjantis užsieniečių skaičius: anglai, vokiečiai, skandinavai... ne dešimtimis, šimtais... ir visi jie, pasak organizatorių, žada grįžti su didesnėmis kompanijomis, nes anot jų, Europoje tokių renginių labai trūksta. „Publikai dėkojame už aktyvų domėjimąsi festivalio naujienomis, lojalumą mūsų renginiui ir švaros palaikymą gamtoje. Ačiū!“ – apie savo publiką nepaprastai pagarbiai atsiliepia organizatorius.

Sąmoningi festivalio dalyviai yra nepaprastai svarbus rodiklis švarai bei tvarkai palaikyti, tačiau yra dar ne vienas originalus sumanymas gamtai saugoti: daugkartinės kolekcinės plastikinės stiklinės, dažnu atstumu sudėtos šiukšliadėžės ir nuolat tvarką palaikantys savanoriai koncertų metu.


Atlikėjų „asorti“

Festivalis „Kilkim žaibu“ šiemet džiugins kaip niekada gausiu naujų sąskambių ir primirštas tradicijas siūlančių atlikėjų būriu: iš Prancūzijos į Žemaitiją atvyksta grupė „Igorrr“, kombinuojantys neįprastą muzikos žanrų įvairovę su avangardiniu metalu, o iš kaimyninės Lenkijos – tarsi po krikščionių bažnyčios skilimo atgimusi liturginio metalo žvaigždė – Krzysztofo Drabikowskio „Batushka“. Lietuviškos metalo scenos gerbėjus džiugins legendinių „Obtest“ sugrįžimas, o su keltiškais metalo motyvais supažindins Airijos žvaigždės „Cruachan“. Lyriško roko gerbėjų dėmesį trauks grupė „Skylė“, pasiūlysianti teatralizuotą muzikos šou „Gervaza dūzgės“.
Lietuvos atlikėjų būrį papildys savo albumo „Auka seniems dievams“ dvidešimtmetį švenčiantys „Otest“ ir solidus Sauliaus Petreikio bei „World orchestra“ projektas su vienuolika žmonių scenoje.
Festivalio perlas – merginų grupė „Nervosa“ iš Brazilijos. Į jokius stereotipų rėmus netelpanti grupė bekompromisį trash metalą groja taip kietai, kad pasaulyje jau nėra joms per didelio festivalio ar koncertų salės. Jų elgesys scenoje brutalus, išvaizda – nepaprastai moteriška, o atlikimas meistriškas. Galvoje netelpantis energijos ir jėgos kokteilis jau netrukus ras vietą „Kilkim žaibu“ scenoje!


Programa

Nuo muzikos – į tolesnę festivalio charakteristikos apžvalgą. Taip, šis muzikine jėga pulsuojantis renginys turi nepaprastai ryškų veidą ir aiškią kryptį, kai muziką pildo pramogos.
Žiūrovai tikrai nenuobodžiaus: šoks, dainuos, mėgausis gardžiais bei kokybiškais patiekalais, rungtyniaus, žais ir atras sau tinkančias įdomias veiklas. Na, o kuršių kubas „Pilsots“ kartu su kitais klubais šiemet šalia gyvensenos, amatų ir karybos demonstravimo surengs išskirtinį Zundo sąsiaurio mūšio (1210 balandžio 18 d.) pristatymą/paskaitą/demonstraciją, skirtą 1210 metų įvykių problematikai atskleisti. Zundo sąsiaurio mūšis – tai vienintelis istoriografijoje fiksuotas mūšis, kuriame baltų gentis, kuršiai, kovėsi jūroje su vokiečių kolonistais. Šio mūšio dalyviai kuršiai – vienintelė mūsų tautos tiesioginė grandis, leidžianti mums savo šalį sieti su jūrine kultūra.
Pabaigai – festivalio vieta. „Argi ji ne nuostabi? Ir tikrai turi savo aurą. Nuostabus ežeras, pakrantė, miškas... Mums čia labai patinka ir, atrodo, pasiteisinusi vieta. Viliamės, kad žemaičiai tikrai didžiuojasi jau daugelį metų čia vykstančiu renginiu ir skuba jungtis į žiūrovų gretas. Pasimatykime šiemet senovinės programos pažinime, geros muzikos skambesyje ir ežero grožio globoje!“ –organizatorių vardu kviečia į festivalį D. Kurlis.

Kontaktams dėl akreditacijos:

Donata Kazlauskienė
Komunikacijos specialistė
Tel. 8 - 624 42891
El.p. donatakazlaus@gmail.com


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN