Kuo ypatingi ekologiniame ūkyje užauginti galvijai: auginimo būdas ir nenuginčijama nauda organizmui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-13 06:15
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių. Be jos neapsieina ir grilio sezonas: kepsninėje dažnai kepame ne tik šašlykus, bet ir jautienos kepsnius ar mėsainius. Be to, jautiena pasižymi itin dideliu baltymų ir geležies kiekiu. Todėl ją mėgsta sveikos gyvensenos šalininkai, ji vertinama ir sportininkų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jautiena tikrai populiari tarp pirkėjų. Žmonės tampa vis išradingesni ir nuolat ieško gurmaniškų receptų.

„Jautiena dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Pardavimų duomenys rodo, kad iš raudonos mėsos rūšių jautiena pagal populiarumą rikiuojasi net antroje vietoje. Savo ruožtu užtikriname didelę šios rūšies mėsos pasiūlą ir glaudžiai bendradarbiaujame su vietiniais augintojais, kad pirkėjai turėtų platų gurmaniškos mėsos pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.

Auginama išskirtinė rūšis

Komunikacijos vadovei pritaria ir nuo 2005-ųjų Kėdainių rajone beveik 200 ekologinį galvijų ūkį valdantis ir prekybos tinklui „Iki“ mėsą tiekiantis Feliksas Vaitelis. Jis pasakoja, kad jautienos paklausa  stipriai didėja.

„Kai pradėjome auginti galvijus, ne iš karto pajutome tokią didelę jautienos paklausą. Ko gero, tam, kad pirkėjai renkasi vis daugiau šios rūšies mėsos, įtakos turi ir į Lietuvą atkeliaujančios europietiškos tradicijos. Be to, lietuviai vis labiau domisi kulinarija, ieško naujų patirčių, receptų ir skonių“, – pasakoja F. Vaitelis.

Vyras savo ūkyje augina išskirtinės rūšies prancūzišką limuzinų veislės jautieną. Anot jo, šios veislės mėsa Prancūzijoje yra itin mėgstama ir kruopščiai atrenkama. Be to, F. Vaitelis ūkininkauja ekologiškai ir visa jo paruošiama jautiena yra ekologiška.

„Cheminiai ūkiai manęs niekada nežavėjo. Visuomet norėjau tiekti ne tik skanius, bet ir sveikus produktus. Kadangi patys užsiauginame pašarų, mūsų ūkis atitinka uždaro ciklo ūkio apibūdinimą. Jau daugybę metų iš kitur neperkame parašo, tik ekologiškus mineralus ir druską. Ganyklų netręšiame pesticidais, todėl dirvožemis lieka neužterštas – tai itin aktualu ateities kartoms. Galvijai su pašaru gauna tik natūralias medžiagas, todėl jų mėsa natūrali, aukštos kokybės ir palankesnė sveikatai nei užauginta tradiciniame ūkyje“, – pasakoja F. Vaitelis.

Kaip sako ūkininkas, jo ūkyje auginamų galvijų auginimo technologija – labai paprasta, mat jos paprasčiausiai – nėra.

„Savo ūkyje nedarome nieko ypatingo: veršelis lieka su mama iki 8–9, kartais iki 11 mėnesių. Visą tą laiką jis minta tik mamos pienu. O vėliau jį atskiriame nuo karvės ir jis pradedamas šerti grūdais ir natūraliais žoliniais pašarais, kol natūraliai užauga iki reikiamo dydžio“, – pasakoja vyras.

Svarbu atskirti ir kuo skiriasi paprastų bei mėsinių veislių galvijų mėsa. Mėsiniai galvijai riebalus kaupia tarp raumeninių skaidulų, todėl jų mėsa pasižymi išskirtiniu marmuriškumu.
Tai atsiliepia ir skoniui – jis labiau išreikštas, o mėsa sultingesnė ir minkštesnė.  

Valgoma ir žalia

Jautiena – itin kokybiška ir gerosiomis savybėmis organizmui pasižyminti mėsa. Joje ne tik daug pagrindinės ląstelių statybinės medžiagos – baltymų, bet ir daug B grupės vitaminų – B, B2, B12, bei mineralinių medžiagų – kalio, geležies, magnio, cinko. Taip pat jautienoje gausu nepakeičiamų amino rūgščių.

Anot ūkininko, jautiena suteikia daug erdvės improvizacijoms. Be to, ši mėsos rūšis išsiskiria iš kitų tuo, kad gali būti vartojama ir visiškai žalia. Pavyzdžiui, tradiciniame prancūziškame jautienos tartare smulkiai supjaustyta mėsa patiekiama visiškai žalia, pagardinta prieskoniais, šaukšteliu majonezo, garstyčių ir įvairiais priedais. O itališkame jautienos karpančio mėsa yra itin plonais griežinėliais ir taip pat yra patiekiama žalia, paskaninta prieskoniais ir įvairiais padažais. Iš jautienos taip pat gaminami ir troškiniai, mėsos sriubos, ji naudojama ir mėsainių ar įvairiausių sumuštinių gamyboje, tačiau vienas mėgstamiausių jautienos patiekalų, anot eksperto, kepsnys.

Tiesa, ruošiant bet kokį jautienos patiekalą svarbu žinoti, kokią jos dalį pasirinkti: išpjova ir nugarinė labiausiai tinka kepsniams ir didkepsniams, kietesnė priekinės dalies mėsa – troškiniams, marinavimui ir malimui. Gaminant jautienos patiekalus labai svarbu atskleisti geriausias mėsos savybes, todėl stenkitės jos neperkepti, gardinkite tik pipirais ir druska.

Ūkininkas siūlo jautienos patiekalų pasigaminti namuose ir rekomenduoja grilyje keptos jautienos išplovos su chimichurri padažu receptą.

Grilyje kepta jautienos išpjova su chimichurri padažu

Jums reikės:

• 2 jautienos pjausnių (kiekvieno apie 400 g)

• 2 a. š. alyvuogių aliejaus

• 2 žiupsnelių druskos

• šviežiai maltų pipirų

• rozmarino šakelės

• 2-3 v. š. alyvuogių aliejaus

Chimichurri padažui:

• 100 ml alyvuogių aliejaus

• 1 citrinos sulčių

• ½ a. š. malto raudonėlio

• ¼ a. š. maltų kmynų

• 1 mažo raudonojos aštraus čili pipiro

• 4 v. š kapotų petražolių

• 2 v. š kapotų žirnių

• 1 žaliosios citrinos sulčių

• 2 žiupsnelių druskos

• šviežiai maltų pipirų

Pagaminimas

Mėsą apie 30 minučių palaikykite kambario temperatūroje. Lengvai ištepkite abi kepsnių puses alyvuogių aliejumi, apiberkite druska ir pipirais. Mėsą dėkite ant gerai įkaitinto grilio ir kiekvieną kepsnių pusę kepkite apie 4 minutes. Kol mėsa kepa, pabarstykite ją rozmarinu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kai kepsniai iškeps, įdėkite juos į įkaitintą lėkštę, uždenkite aliuminio folija ir leiskite atvėsti 5-10 minučių. Kol kepsniai vėsta, paruoškite padažą. Į dubenėlį įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite visus padažui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite. Su šiuo padažu ir patiekite kepsnius. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN