Ypatingi grilio patiekalų garnyrai, patiksiantys net patiems išrankiausiems

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-18 11:42
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Vasarai įsibėgėjus laiko lauke praleidžiame vis daugiau. Gryname ore ne tik sportuojame, ilsimės, bet ir gaminame maistą, o ant grilio kepamai patiekalai tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Ir jeigu tradiciniai šašlykai, kepsniai, dešrelės ar žuvis jau kiek pabodo,  patobulinti jų skonį galima renkantis įvairiausius garnyrus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad prie mėsos ar žuvies patiekalų tinka ne tik įvairios salotos ar bulvės, bet įvairiausi kiti garnyrai, pradedant nuo įmantriai paruoštų kruopų ir baigiant ant žarijų keptais vaisiais.

„Lietuviai turi senas mėsos kepimo ant žarijų tradicijas. Tačiau pastebime, kad pastaruoju metu jos vis keičiasi – žmonės ieško įvairesnių skonių: ant žarijų kepa ne tik mums įprastus mėsos kepsnius ar šašlykus, bet ir žuvį, jūros gėrybes, sūrius ar kitus mėgstamus patiekalus. Tačiau neatsiejama kiekvieno patiekalo dalis – jam puikiai tinkantis ir skonius subalansuojantis garnyras“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, renkantis garnyrą prie tam tikrų patiekalų – svarbiausia yra balansas. Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies ypatingai tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai: šios kruopos labai tinka prie įvairiausių grilintų ar šviežių daržovių, fetos.

Dar vienas puikus prie daugelio mėsos, žuvies patiekalų ar kepto sūrio tiksiantis garnyras – ant žarijų kepti daržovių arba grybų iešmeliai.

„Kepsninėje ruoštos cukinijos, paprikos, baklažanai, svogūnai ar grybai tampa puikiu spalvingu pietų ar vakarienės akcentu. Šių produktų skonį dar labiau atskleidžia marinatas, todėl prieš kepant siūlome bent šiek tiek juos pamarinuoti šviežių, mėgstamų žolelių ir alyvuogių aliejaus marinate. Daržoves ar grybus galima kepti atskirai arba iš jų suverti iešmelius – taip jie ne tik gražiai apskrus, bet ir gražiai atrodys lėkštėje“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot jos, prie ant žarijų keptos paukštienos: vištienos, kalakutienos ar anties puikiai tinka ne tik įvairiausios daržovės, kruopos, bet ir kepti vaisiai.

„Arbūzai, ananasai ar kaulavaisiai: persikai, slyvos, nektarinai, puikiai tinka kepsninėms. Apkepti vaisiai gali tapti ne tik netikėtu desertu, bet ir garnyru prie įvairiausių pikantiškų patiekalų. Pavyzdžiui, slyvas ar persikus prie keptos paukštienos galima patiekti ir vienus – arba juos supjausčius gabaliukais įmaišyti į įvairiausias salotas – svarbiausia tinkamai subalansuoti skonius ir tokioms salotoms pasirinkti rūgštesnį padažą, kad šis „atsvertų“ vaisių saldumą“, – teigia maisto ekspertė.

Žuvies ar jūros gėrybėms išskirtinio skonio suteiks ant žarijų kepti citrusiniai vaisiai arba jomis pagardintos įvairiausios salotos.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis garnyrų receptus, kurie praturtins jūsų ant žarijų keptų patiekalų skonį ir nustebins jūsų skonio receptorius.

Izraelietiškos salotos su kuskusu

Jums reikės:

1 puodelio perlinio kuskuso kruopų

1 citrinos

3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

2 arbatinių šaukštelių garstyčių

1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos

1 arbatinio šaukštelio

1/4 šaukštelio juodųjų pipirų

2 puodelių gražgarsčių

1 vidutinio dydžio agurko

Saujos vyšninių pomidoriukų

1/2 puodelio supjaustyto fetos sūrio

1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių

Pagaminimas:

Išvirkite kuskusą ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Tuomet į nedidelį indelį išspauskite citrinos sultis, supilkite alyvuogių aliejų, garstyčias, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Viską sumaišykite. Gautą padažą sumaišykite su iki galo neatvėsusiomis kuskuso kruopomis. 5–10 minučių viską dėkite į šaldytuvą, kad kuskusas atvėstų, o padažas – įsigertų į kruopas. Tuomet į paruoštą kuskusą sudėkite supjaustytus agurkus, pomidorus, sudėkite gražgarstes, fetą ir mėtas. Viską gerai išmaišykite.

Azijietiškos salotos

Jums reikės:

Padažui:

¼ puodelo anakardžių ar žemės riešutų sviesto

2 šaukštų baltos miso pastos

2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus

1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero

2–5 šaukštų vandens

Salotoms:

6–7 puodelių susmulkintų raudonųjų ir (arba) žaliųjų kopūstų

2 susmulkintų svogūnų

½ puodelio kapotų kalendrų

½ puodelio šviežio baziliko ir mėtų

Susmulkinto čili pipiro

¼ puodelio skrudintų žemės riešutų arba  sezamo sėklų

1 plonai supjaustyto persiko

Pagaminimas:

Pirmiausia į nedidelį indelį sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Tuomet atskirame didesniame inde sumaišykite susmulkintus kopūstus, svogūnus, kalendras, mėtas bei baziliką, sudėkite čili pipirą ir persiką. Ant šių ingredientų užpilkite paruoštą padažą. Viską gerai išmaišykite ir apibarstykite riešutais arba sėklomis. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN