Trys menkės patiekalai, kurie akimirksniu išnyks nuo pietų stalo

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-17 10:07
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Vasarą, o ypač atėjus karščiams, pietums ar vakarienei stengiamės rinktis kuo lengvesnius patiekalus. Tam puikiai tinka įvairios daržovės, šaltos sriubos ar žuvis. Ji ne tik turi įvairių gerųjų medžiagų, bet yra ir švelnaus skonio bei neapsunkina skrandžio. Ir nors lietuviai žuvies dar valgo per mažai, Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pasitelkus vaizduotę ir išbandžius naujus receptus, žuvį į racioną norėsis įtraukti kur kas dažniau.

„Nuolat valgyti tą pačią ant keptuvės keptą žuvį iš tiesų gali pabosti, todėl vertėtų paieškoti alternatyvų, kurios praplėstų racioną naujais skoniais ir pasitarnautų kaip įvairiausių naudingųjų medžiagų šaltinis organizmui. Turime gausų žuvies pasirinkimą, o vasarą ypač išauga susidomėjimas balta jūrine žuvimi, tokia kaip menkė. Subtilus jos skonis ypač tinkamas išbandyti naujus receptus“, – sako V. Juodkazienė.

Lengvo skonio produktas, tinkantis vasarą

Maisto ekspertė, teigia, kad per savaitę valgant dvi porcijas baltos, tokios kaip ledjūrio menkė, žuvies, organizmas pasipildo baltymų, vitamino B12, fosforo bei seleno omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių atsargomis. Tokio tipo žuvis pasižymi dar ir tuo, kad turi mažai kalorijų, neapsunkina virškinimo, todėl pasirinkus tinkamą garnyrą, balta žuvis yra puikus produktas, kurį galite rinktis valgyti ir karštą vasaros dieną.

Anot ekspertės, viena iš priežasčių, kodėl lietuviai, galbūt, vis dar vartoja per mažai žuvies – netinkamas jos paruošimas. Tuo tarpu tinkamai su žuvimi suderinti tokie netikėti ingredientai kaip pomidorai ar alyvuogės atskleis naujų skonių.

„Nuo seno buvo prasta žuvį kepti aliejuje ant keptuvės, pavoliojus miltuose ar džiūvėsėliuose. Tačiau nuolat valgyti tą patį tikrai nuobodu, vertėtų egzistuoja daugybė jos paruošimo būdų: baltą žuvį galima troškinti įvairiausiuose padažuose, kepti orkaitėje paskaninus pomidorais, alyvuogėmis, žolelėmis“, – sako V. Juodkazienė.

Žuvį galima valgyti ne tik su mėgstamu garnyru, bet žuvimi paskaninti meksikietiškus takus, gaminti įvairiausius itališkus padažus makaronams ar tiesiog ruošti paprasčiausius sumuštinius.

Svarbiausia – tinkamai paruošti

Tam, kad žuvis tirptų burnoje, reikia žinoti ir kelias pagrindines jos paruošimo taisykles. Pirmiausia prieš kepant vertėtų žuvį pamarinuoti. Tam tinka tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska, krapai, citrinos sultys. Jei kepama visa žuvis, į jos vidų galima įdėti citrinos griežinėlių ar česnako skiltelių.

„Vienas paprasčiausių būdų skaniai paruošti žuvį – kepti visą orkaitėje kepimo rankovėje ar folijoje. Taip žuvis išsaugo sultingumą. Tačiau net ir kepant orkaitėje reikėtų žiūrėti, kad žuvis neperkeptų ir neišdžiūtų. Taip pat ir kepant ant keptuvės būtina žuvies neperkepti“, – sako maisto ekspertė.

Ruošiant žuvies kepsnius kepimo laiką galima nustatyti pagal storiausią žuvies vietą. Jeigu storiausias taškas siekia apie 5  centimetrus, reikėtų kepti apie 10 minučių. Jeigu žuvis storesnė – pridėkite dar apie 5 minutes, jeigu plonesnė – kelias minutes atimkite. Jeigu žuvis yra kepama padaže – tokį patiekalą visuomet ruoškite keliomis minutėmis ilgiau, kad padažas spėtų įsigerti į žuvį.

Dar vienas svarbus dalykas, pasak V. Juodkazienės, – patikrinti, ar žuvis iškepusi. Perkepusi žuvis bus sausa ir kieta. Į storiausią vietą įbeskite šakutės arba aštraus peilio galiuką: jei minkštimas yra nepermatomas ir žuvis lengvai subyra – vadinasi, ji yra puikiai iškepusi.

Maisto ekspertė taip pat pabrėžia, kad vasarą žuvies nereikėtų apsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.

V. Juodkazienė siūlo ir tris nepamirštamus receptus, kurie laižytis pirštus privers net ir tuos, kurie nėra dideli žuvies mėgėjai.

Ledjūrio menkė su pomidorais ir čiobreliais

Jums reikės:

4-6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

1 susmulkinto svogūno

400 g šviežių, susmulkintų pomidorų

1 šaukštelio rudojo cukraus

Keleto šakelių čiobrelių

1 valgomojo šaukšto sojos padažo

Pagaminimas:

Pirmiausia įkaitinkite keptuvę ir įpilkite į ją šlakelį aliejaus. Tuomet į keptuvę suberkite smulkintą svogūną ir kelias minutes pakepkite, kol lengvai paruduos. Sudėkite smulkintus pomidorus, berkite cukrų, čiobrelius, sojų padažą ir viską patroškinkite apie 5 minutes. Tuomet į padažą gražiai išdėliokite žuvį, uždenkite keptuvę ir viską ant lengvos ugnies kepkite 8–10 min. vartydami žuvį, kol matysite, kad ji yra iškepusi. Patiekite su keptomis arba virtomis šviežiomis bulvėmis.

Ledjūrio menkė su alyvuogėmis ir panchetta

Jums reikės:

4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių

100 g alyvuogių

100 g saulėje džiovintų pomidorų

400 g šviežių, susmulkintų pomidorų

8 griežinėlių plonai supjaustytos pancettos

Pagaminimas:

Sumaišykite alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus su smulkintais pomidorais, gautą mišinį pagardinkite prieskoniais. Tuomet gautą mišinį dėkite į kepimo indą. Ant viršaus gražiai išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 15-20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.  Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuve, į ją įpilkite lašelį aliejaus, sudėkite panchettos gabalėlius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apkrus. Juos dėkite ant paruoštos žuvies. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Ant grilio kepta ledjūrio menkė su svogūnais ir sviestu

Jums reikės:

4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių

1/4 puodelio  sviesto

1 mažo smulkiai supjaustyto geltonojo svogūno

1/4 puodelio sultinio

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Citrinos skiltelių

Pagaminimas:

Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir juos kepkite apie 1–2 minutes, kol šie taps permatomi ir aromatingi. Tuomet supilkite sultinį ir viską troškinkite  apie 3 minutes. Galiausiai gautą masę nuimkite nuo ugnies ir leiskite jai šiek tiek atvėsti. Žuvies gabalėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite žuvį ant grilio, uždarykite dangtį ir kepkite apie 8 minutes. Tuomet patepkite žuvies gabalėlius gautu padažu ir lengvai vartydami pakepkite juos dar kelias minutes. Žuviai iškepus sudėkite į lėkštę, užpilkite likusiu padažu ir apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN