Visiška izoliacija ir išmanieji telefonai – nepalanku miegui

Naujienos: Mokslas , 2021-06-15 21:31
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Dviejų Belgijos tyrimų rezultatai rodo, kad visiškos izoliacijos (karantino) laikotarpis turi neigiamos įtakos miegui. Žmonės gulasi vėliau negu įprasta ir prastai miega. Be to, remiantis tyrimo, kuriame dalyvavo žemesniųjų kursų studentai, duomenimis, naudojimasis išmaniaisiais telefonai gali šią problemą dar labiau komplikuoti. Skaitykite toliau ir sužinokite, kurioje šios lygties vietoje yra natūralus junginys melatoninas.

Žmogaus biologija tokia, kad pradėjus temti jis apsnūsta ir turėtų eiti miegoti. Smegenys kontroliuoja šį procesą mums to net nepastebint.

Taip gali būti dėl mūsų jautrumo šviesos ir tamsos impulsams. Akių regos nervai užfiksuoja ryto šviesą. Tada smegenys „liepia“ organizmui išskirti kortizolį ir kitus hormonus, kurie padėtų pabusti.

Sutemus kankorėžinė liauka paskatina cheminės medžiagos melatonino išsiskyrimą. Melatoninas sukelia apsnūdimą ir norą miegoti.

Vis dėlto yra dalykų, galinčių sutrikdyti šią sistemą ir naujųjų tyrimų rezultatai kalba apie izoliacijos laikotarpį ir išmaniųjų telefonų naudojimą, išskirdami šiuos veiksnius kaip du ženklius miego trikdžius.


Triskart padaugėjo nusiskundimų nemiga

Pernai Briuselio laisvojo universiteto ir Brugmano miego laboratorijos vykdyto miego tyrimo duomenimis, pirmojo šalies užsidarymo metu triskart padaugėjo nusiskundimų nemiga.
Plataus masto tyrimas, atliktas po antrojo šalių užsidarymo, parodė, kad minėta problema toliau augo, kadangi 29 procentai tiriamųjų skundėsi turintys vidutinio sunkumo ir sunkių miego sutrikimų, o tai ženkliai daugiau, palyginus su 19 procentų pirmojo šalių užsidarymo metu.


Dirbtinis apšvietimas slopina melatonino išsiskyrimą

Žmonės eina vėliau miegoti ir vėliau keliasi, o tai jau savaime sutrikdo melatonino išsiskyrimo procesą organizme; dėl to pasikeičia miego ir būdravimo laikas ir rytais žmonės jaučiasi lyg patekę į kitą laiko juostą.

Įjungus dirbtinį apšvietimą tuo metu, kai organizmas tikisi tamsos, gali būti slopinamas melatonino išsiskyrimas. Tai jau savaime gali sutrikdyti miego režimą. Kitas dalykas, galintis sutrikdyti natūralų dienos ir nakties ritmą, moksliškai vadinamą cirkadiniu ritmu, yra naudojimasis elektroniniais prietaisais.


Išmanieji telefonai sukelia problemų

Tai pastebėta atliekant tyrimą su 1900 žemesniųjų kursų studentų iš Gento ir Antverpeno universitetų. Dieną intensyviai besinaudojančios išmaniaisiais telefonais merginos studentės 20 procentų dažniau skundėsi negalinčios išsimiegoti, palyginus su vaikinais studentais. Dėl tyrėjams nežinomų priežasčių vyrus telefonas veikė silpniau.

Vis dėlto, žinoma, kad prieš miegą naudojamų išmaniųjų telefonų ir kitų elektroninių prietaisų skleidžiama mėlyna šviesa gali sutrikdyti melatonino išsiskyrimą organizme, todėl melatonino išsiskirs mažiau.


Melatoninas kaip papildas

Organizmo gebėjimas išskirti melatoniną palaipsniui silpnėja su amžiumi; neigiamą poveikį melatonino kiekiui organizme daro ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, aukščiau paminėtas naudojimasis elektroniniais prietaisais. Dėl to melatonino išskyrimas sutrinka: jo išskiriama per mažai arba ne laiku.

Norint kompensuoti melatonino trūkumą, galima jo gauti iš maisto produktų, pavyzdžiui, paprastųjų vyšnių, šparagų, pomidorų, grūdų, riešutų ir sėklų.

Sukurta netgi melatonino papildų. Vartodami maisto papildą, pavyzdžiui, „Bio-Melatonite“, iš kiekvienos tabletės gausite gryno, itin kokybiško melatonino. Šio produkto sudėtyje taip pat yra vitamino B3, kuris tausoja natūraliam melatonino išsiskyrimui organizme reikalingą aminorūgštį triptofaną.


Visiškai vienodas kiekis kiekvienoje tabletėje

„Bio-Melatonite“ visiškai saugu vartoti; jo sudėtyje yra standartizuotas melatonino kiekis, kad galėtumėte jaustis užtikrinti, su kiekviena tablete kasdien gaudami visiškai vienodą kiekį veikliosios medžiagos.

Melatoninas padeda mažinti laiko, reikalingo norint užmigti, trukmę. Teigiamas poveikis pasireiškia suvartojant 1 mg melatonino prieš einant miegoti.
Leiskite tabletei ištirpti po liežuviu pusvalandį prieš einant gulti ir užsitikrinkite optimalų veikliosios medžiagos įsisavinimą, kad rytą pabustumėte puikiai pailsėję.


Daugiau apie produktą galima pasiskaityti čia:
https://www.pharmanord.lt/produktai/details/bio-melatonite


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN