Rainių tragedijos 80-ųjų metinių minėjimo renginiai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-14 21:21
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Nors birželio 24 d. esame įpratę švęsti trumpiausią metų naktį, tačiau 1941-ųjų birželį, Telšių rajone, miškelyje greta Rainių, grupei vyrų ta naktis buvo ilgiausia jų gyvenime. 74 Telšių kalėjimo politiniai kaliniai, kurių vienintelis „nusikaltimas“ buvo laisvės troškimas ir meilė Tėvynei, kraupiai ir negailestingai nukankinti sovietų enkavėdistų. Jie buvo mokiniai, ūkininkai, mokytojai, darbininkai, teisininkai, samdiniai, valstybės tarnautojai, ekonomistai.

Kraupius įvykius menančiai datai įprasminti Telšiuose organizuojami 80 – ųjų Rainių tragedijos minėjimo metinių renginiai. Svarbiai datai įamžinti Telšių kultūros centras parengė projektą „Rainių tragedija: atmintis gyva“. Iniciatyvą palaiko bei remia LR Kultūros ministerija ir Telšių rajono savivaldybė. Minėjimo renginį organizuoja Telšių rajono savivaldybė, Telšių kultūros centras, Žemaičių muziejus „Alka“, Žemaitės dramos teatras.

Į minėjimo renginius kviečiami dalyvauti žuvusiųjų artimieji. Anot organizatorių, pagarba žuvusiesiems ir jų artimiesiems yra svarbiausia, ką mes galime padaryti minėdami skaudžius įvykius.

Minėjimo renginiai įgyvendinami keletu skirtingų iniciatyvų: pirmuoju projekto etapu buvo sukurtas tikrais įvykiais paremtas animacinis filmukas, kurį Žemaičių muziejaus „Alka“ istorikė Janina Bucevičė kartu su pilietiškumo pamokomis pristatinėja Telšių rajono švietimo įstaigų mokiniams. Planuojama, kad animacinis filmukas bus pademonstruotas ne tik telšiškiams, bet ir kitų rajonų moksleiviams nuotolinėse pamokose, o birželio 14-ąją kūrėjų darbas pasieks ir socialinius tinklus.

Birželio 14-ąją švietimo ir kultūros darbuotojams, muziejininkams bei istorikams, politiniams kaliniams ir tremtiniams, laisvės kovų gynėjams bei žiniasklaidos atstovams Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje organizuojama konferencija, skirta Rainių tragedijos 80-osioms metinėms atminti. Pranešimus skaitys krašto apsaugos ministras dr. Arvydas Anušauskas, doc. dr. Vytautas Jokubauskas (Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas), dr. Audronė Veilentienė (Kauno technologijos universiteto), istorikas dr. Simonas Jazavita (Kauno miesto muziejus), istorikas dr. Darius Juodis (Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija), dr. Aušra Jurevičiūtė (Vytauto Didžiojo karo muziejus). Konferencijos metu taip pat bus pristatoma originalių eksponatų paroda, kurią parengė Žemaičių muziejaus „Alka“ vyr. muziejininkė Regina Bartkienė ir Klaipėdos regioninio valstybės archyvo Telšių filialo (autorė filialo vedėja Alma Jankauskienė) paruošta paroda, skirta Rainių tragedijos įvykiams įprasminti. Prieš konferenciją 11 val. rengiama ekskursija prie Rainių Kančios koplyčios.

Birželio 25 dieną Rainių kankiniai bus pagerbti miškelyje prie Rainių, Rainių Kančios koplyčioje, Telšių senosiose kapinėse, prie buvusio kalėjimo Telšiuose. Minėjime laukiama žuvusiųjų artimųjų, valstybės vadovų, Seimo narių, Kultūros ministerijos atstovų ir visų šalies gyventojų, kuriems laisvės tema nesvetima.

Nuo birželio 25 d., bendradarbiaujant su Lietuvos Martyno Mažvydo nacionaline biblioteka, Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros šventoriuje bus eksponuojama kilnojamoji paroda „Rainių tragedija: atmintis gyva“ (aut. Nijolė Jonaitienė).

Minėjimo renginiai prasidės 13.30 val. miškelyje prie Rainių ir malda prie Rainių Kančios koplyčios.
15 val. Rainių tragedijos aukų pagerbimas vyks prie kankinių kapo Telšių senosiose kapinėse.
16 val. šv. Mišias Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje aukos Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.
Renginiuose dalyvauja Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios Schola Cantorum de Regina Pacis ansamblis, dainininkė Vaida Genytė ir operos solistas Egidijus Bavikinas, politinių kalinių ir tremtinių chorai bei senjorų šokių kolektyvai iš Kauno, Mažeikių, Panevėžio, Plungės, Radviliškio, Šilutės, Tauragės, Telšių ir Vilniaus. Renginius veda: tetaro ir kino aktorė Jūratė Onaitytė, renginių vedėjas, poetas Marijus Budraitis, aktorė Virginija Kochanskytė. Renginius režisuoja Telšių kultūros centro režisierė Alina Gintalienė ir Telšių Žemaitės dramos teatro režisierė Laimutė Pocevičienė.

Be minėjimo renginių, visose Telšių vyskupijos bažnyčiose per vakarines pamaldas bus kviečiama skaityti maldą už Rainių kankinius. Atmintino datos įprasminimu organizatoriai beldžiasi į žmonių širdis ir ragina kalbėti apie taiką ir meilę Lietuvai.

Ankstesnių minėjimo metinių, laidotuvių ir kt.archyvines nuotraukas, konferencijos ir minėjimo renginių programą rasite šioje nuorodoje: https://we.tl/t-cboV3ztvph


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN