Atostogos su paaugliais: kaip nesusipykti ir turiningai praleisti laiką

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-11 18:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Artėjant atostogų laikui, tėvai pradeda planuoti, kaip ir kur jas turiningai praleisti su šeima. Norisi, kad atostogos būtų įdomios, atitiktų visų šeimos narių lūkesčius ir patenkintų jų poreikius. Šeimose, kuriose auga paauglys, atostogos neretai tampa tikru iššūkiu. Tėvai, iki tol įpratę suplanuoti viską kuo detaliau, gali susidurti su paauglio prieštaravimais, net nenoru vykti kartu atostogauti. Kaip nesusipykti su paaugliais planuojant atostogas ir jų metu kokybiškai praleisti laiką, pataria Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos psichologė Jūratė Marcinkevičienė.



Svarbu išgirsti vaiko nuomonę ir jo atostogų lūkesčius

„Dažnai tėvai su nostalgija ir ilgesiu prisimena tuos laikus, kai jų vaikas neprieštaraudamas vykdavo kasmetinių, tradicija tapusių šeimos atostogų. Tėvai tikisi, kad bendrų atostogų metu visi šeimos nariai, kaip ir anksčiau, kartu leis laiką, žais stalo žaidimus ir pan. Tačiau paauglystė yra ypatingas laikotarpis tiek vaiko, tiek tėvų gyvenime – paauglys turi savo nuomonę, norus bei lūkesčius ir jie dažnu atveju nebesutampa su tėvų. Būtent dėl nepateisintų lūkesčių dažniausiai kyla konfliktai šeimos atostogų metu“, – atkreipia dėmesį J. Marcinkevičienė.

Psichologė pataria, prieš planuojant atostogas pasistengti pasikalbėti apie kiekvieno šeimos nario atostogų lūkesčius ir tokiu būdu išvengti galimo nepasitenkinimo vėliau: „Kuo daugiau iš anksto bus suderinti asmeniniai interesai, kuo viskas bus aiškiau, tuo didesnė tikimybė, kad pavyks atostogauti darniau. Kilus konfliktui, derėtų jo neaštrinti ir stengtis kuo paprasčiau ir greičiau jį išspręsti“.



Į ką svarbu atkreipti dėmesį planuojant atostogas

Pasak J. Marcinkevičienės, planuojant atostogų kryptį, veiklas, labai naudinga tėvams į tai įtraukti ir savo atžalas. Tėvus kviesčiau prisiminti, kad jų paauglys yra žymiai brandesnis, savarankiškesnis, siekiantis autonomiškumo, išklausymo, įvertinimo bei pasitikėjimo sprendimų priėmime, nei prieš keletą metų.

„Renkantis atostogų vietą, būtina pagalvoti apie tai, kad paaugliui norėsis daugiau privatumo, pavyzdžiui, atskiro kambario nuo tėvų arba didesnio kambario, jei šeimoje yra daugiau vaikų. Jei šeimoje yra skirtingo amžiaus vaikų, naudinga rinktis tokią atostogų vietą, kur veiklos būtų visiems, atsižvelgiant ne tik į skirtingą amžių, bet ir į pomėgius bei asmeninius skirtumus. Stenkitės pasyvias veiklas derinti su aktyviomis, taip pat palikti laisvo laiko, kurį paauglys galėtų skirti sau“, – patarimais dalijasi Tarnybos psichologė.



Nedrauskite naudotis išmaniaisiais įrenginiais

Vaiko teisių apsaugos specialistams tenka girdėti, kad atostogų metu pagrindinis tėvų tikslas yra ženkliai apriboti naudojimąsi išmaniosiomis technologijomis. Verta prisiminti, kad šiuolaikinė paauglių karta auga su išmaniaisiais telefonais, internetu ir tai jiems yra įprasta jų kasdieniame gyvenime. Taip pat tam įtaką padarė pandemijos nulemtas karantino laikotarpis, kuomet išmanieji prietaisai tapo vienintele priemone bendrauti su draugais.

Tėvų noras, kad paauglys šeimos atostogų metu nesinaudotų telefonu ar kompiuteriu, reiškia, jog jis negalės palaikyti jokio kontakto su savo draugais visų atostogų metu. „Tokia žinia ne vieną paauglį gali išmušti iš vėžių, natūraliai sukelti norą priešintis ir konfliktuoti su tėvais. Jei paauglys šeimos atostogų metu bendraus su savo draugais, pasidalins nuotraukomis, įspūdžiais, tai tikrai nereiškia, kad jis nevertina laiko, praleisto su savo šeima“, – pastebi psichologė.



Kaip sudominti paauglį ir rasti jam įdomias pramogas

Atvykus atostogauti prie jūros, reikėtų suprasti, kad jeigu suaugusieji mėgsta pasimėgauti saulės voniomis paplūdimyje, tai dar nereiškia, jog ir paaugliams tai patinka. Tam gali būti pačių įvairiausių priežasčių – vieniems nuobodu, kitiems nepatogu, kad jie, tokie dideli, dar atostogauja su tėvais. Neretai paaugliai būna kritiški savo išvaizdai, tad paplūdimio, ypatingai, kur gali būti pažįstamų, jie gali iš esmės vengti.

„Jeigu šeimoje yra jaunesnių vaikų, dažniausiai tėvai jiems skiria daugiau dėmesio. Tai nėra gera praktika – reikėtų pasistengti vaikams skirti vienodai dėmesio. Koks tas dėmesys, priklauso ir nuo paauglio interesų. Jei vaikas sportiškas – sportuokite kartu, jei patinka muzika – nueikite į jo mėgstamo atlikėjo koncertą, galbūt vaikas mėgsta fotografuoti – pasisiūlykite atrasti įdomias vietas kartu. Jeigu vis atidėliojote drauge pasižiūrėti filmą, nepraleiskite progos ir pasimėgaukite vieni kitų kompanija. Veiklų tikrai yra daug, tik reikia ne tik išgirsti vaiką, bet ir veikti: apie galimas veiklas pasidomėti dar prieš išvykstant, kad galima būtų pasiruošti: ar atsivežti dviračius, ar susiplanuoti maršrutus, ar nusipirkti bilietus į pramogas“, – pataria psichologė.

J. Marcinkevičienė sako, kad atostogose labai svarbu vaikui skirti dėmesio: „Atostogos su šeima reiškia, kad tai yra šeimos laikas ir puikus metas susidraugauti su savo paaugliu, kuris, tikėtina, kitais metais, turėjęs geras atostogas, pats norės vykti kartu.



Jei paauglys atsisako atostogauti su tėvais

Tėvai gali susidurti su situacija, kuomet paauglys gali labai racionaliai ir argumentuotai paaiškinti, kodėl nenori atostogauti su tėvais. Suprantama, kad tėvams gali būti labai sudėtinga tai suprasti, dažnu atveju jie tai gali priimti kaip įžeidimą, šeimos tradicijų laužymą ir pan. Gali būti, jog paauglys vasaros atostogų laiką suplanavo su draugais, sugalvojo jam ypatingai įdomių bei naudingų veiklų ir nenori vykti atostogauti kartu su tėvais.

„Tėvai šioje situacijoje gali jaustis nusiminę bei sutrikę. Labai svarbu išklausyti savo paauglį ir ieškoti kompromisų. Galbūt paauglys nori savo atostogas leisti stovykloje? Svarstant šią galimybę, tėvai turėtų atsižvelgti į vaiko pomėgius bei interesus ir kartu ieškoti priimtiniausio sprendimo. Gali būti, kad paauglys yra suplanavęs per savo atostogas užsidirbti. Tokiu atveju tėvai turėtų įdėti pastangų ir su paaugliu aptarti visus aspektus“, – komentuoja J. Marcinkevičienė.


Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyrius, komunikacija@vaikoteises.lt



VALSTYBĖS VAIKO TEISIŲ APSAUGOS IR ĮVAIKINIMO TARNYBA
PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS
Labdarių g. 8, 01122 Vilnius


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN