Karantino apribojimai laisvėja: kaip keičiasi parama dirbantiems savarankiškai?

Naujienos: Verslas , 2021-06-02 11:34
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Nuo birželio pradžios karantino apribojimams dar labiau laisvėjant, vis daugiau savarankiškai dirbančių asmenų gali atnaujinti ar intensyviau vykdyti savo veiklą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikslina paramą nuo COVID-19 nukentėjusiems savarankiškai dirbantiems asmenims.

Nuo birželio 1 dienos bus remiama 17-a veiklų. Valstybės paramą gaus vis dar apribotomis veiklomis besiverčiantys savarankiškai dirbantys asmenys ir asmenys, kurių pajamos 2020 metais sumažėjo 30 ir daugiau procentų, palyginti su 2019 metais.

„Jau didesnė dalis veiklų nėra ribojamos, todėl vis daugiau savarankiškai dirbančių asmenų vėl gali vykdyti savo įprastą veiklą ar net ją plėsti. Tačiau dalis veiklų išlieka iš dalies apribotos, todėl jomis besiverčiantys asmenys ir toliau galės pasinaudoti valstybės pagalba ir gauti fiksuoto dydžio išmoką“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Nuo birželio 1 dienos remtinų veiklų sąraše lieka iš dalies dar ribojamos veiklos t.y. keleivinis transportas, apgyvendinimo paslaugos, maitinimo ir gėrimų paslaugos, fotografavimo, kelionių agentūrų, ekskursijų organizatorių veikla, verslo renginių organizavimas, švietimas, sveikatos priežiūra, sportinė, kultūrinė, kūrybinė, meninė ir pramogų ir poilsio organizavimo veikla, azartinių žaidimų ir lažybų organizavimo veikla, kita asmenų ar namų ūkių aptarnavimo veikla.

Didžioji dalis savarankiškai dirbančių asmenų ir toliau gaus savarankiškai dirbančio asmens išmoką. Kiekvienas savarankiškai dirbantis asmuo, kuriam nebepriklausys savarankiškai dirbančio asmens išmoka dėl laisvėjančios ekonominės situacijos, bus informuotas atskiru Užimtumo tarnybos pranešimu.

Nuo liepos 1 dienos 260 eurų dydžio išmoka per mėnesį bus mokama savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie atitiks šias sąlygas:

• Savarankiškai dirbančiojo asmens veikla apribota.

• Pajamos 2020 metais lyginant su 2019 metais sumažėjo 30 procentų ar net daugiau.

• Savarankiška veikla registruota bent 3 mėnesius per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki karantino ir ekstremalios situacijos paskelbimo dienos.

• Gaunamas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar prilyginamus teisinius santykius neviršija 642 eurų „ant popieriaus“.

• 2019 metais savarankiškai dirbančio asmens deklaruotos pajamos buvo ne mažesnės nei 3084 eurai.

• Jei tai juridinis asmuo, jis negali būti bankrutuojantis ar likviduojamas.

260 eurų dydžio išmoka dirbantiems savarankiškai dar bus mokama iki rugpjūčio 31 d., o vėliau jos mokėjimas nutraukiamas.



Komunikacijos skyrius
tel. 8 656 24769
el. p. Sigita.Arlauskiene@socmin.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN