Pareigūnai Mažeikiuose demaskavo nelegalios prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis ir namine degtine tinklą

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-05-26 19:08
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Šiaulių ir Telšių apskrities policijos kolektyvams dirbant eksperimento sąlygomis bendrai, vienos apygardos principu, rengiamos ir bendros priemonės, ypač tada, kai jos pareikalauja didelių žmogiškųjų išteklių.

Būtent, tokio masto operacija bendromis abiejų komisariatų Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybų pajėgomis buvo atlikta gegužės 15-ąją, kurios metu Mažeikių rajone demaskuotas nelegalios prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis ir namine degtine tinklas. Operacija prasidėjo vidurdienį minėtame rajone esančiame Tirkšlių miestelyje. Čia buvo sustabdytas iš vieno gyvenamojo namo kiemo išvažiuojantis automobilis FORD MONDEO, kurį vairavo 47 metų Mažeikių rajono gyventojas. Vyrui neliko nieko kito, kaip tik geranoriškai prisipažinti, kad automobiliu veža kontrabandines cigaretes. Kriminalistai bagažinėje suskaičiavo 2 500 pakelių cigarečių, nepaženklintos Lietuvos Respublikos banderolėmis. Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, vyras atsidūrė areštinėje.

Tęsiant ikiteisminio tyrimo veiksmus, nutarta patikrinti ir gyvenamąją valdą, kurioje sulaikytasis vyras, įtariama, nusipirko savo nelegalų krovinį. Kieme esančioje malkinėje pareigūnai aptiko 7 500 pakelių rūkalų be lietuviškų banderolių. 46 metų namo šeimininkė irgi buvo palydėta į areštinę. O jos sutuoktinis belangės išvengė dėl atsitiktinumo - tuo metu nebuvo namuose. Tačiau ši aplinkybė nuo atsakomybės jo neatleis - jam, kaip ir jo žmonai, dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pareikšti įtarimai. Už disponavimą tokiu kiekiu nelegalių rūkalų asmuo baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.
Kriminalistai atliko kratas dar pas šešis Mažeikių ir Mažeikių rajono gyventojus, įtariamus kontrabandinių cigarečių platinimu, kuriuos nelegalūs rūkalai, manoma, pasiekdavo jau minėtų sulaikytųjų pastangomis. Pas vienus jų cigarečių rasta daugiau, pas kitus – mažiau. Nuo rasto akcizais apmokestinamų prekių kiekio priklausys ir jų atsakomybė – ar jiems bus pradėtos baudžiamosios, ar administracinės bylos.

Visos operacijos metu rasta ir paimta 14 410 pakelių cigarečių be Lietuvos Respublikos banderolių, jų vertė siekia 50 025 eurus. Keturiems jų turėtojams dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, penkiems - administracinė teisena.

Pas kai kuriuos jų kontrabandinės cigaretės buvo ne vienintelis įstatymu draudžiamas daiktas. Pas du jų rasta dar ir naminės degtinės. Pasirodo, vietiniams gyventojams buvo teikiamas visokeriopas servisas – atėjęs cigarečių, galėdavai dar ir vieną kitą stikliuką „naminukės“ gurkštelti. Iš 51-nerių metų Krakiuose gyvenančio vyro pareigūnai paėmė apie 31 litrą į įvairias talpas išpilstyto ir parduoti paruošto alkoholinio gėralo, iš 67 metų Mažeikiuose gyvenančio vyro – 29 litrus „velnio lašų“. Taigi jiems dar pradėti ikiteisminiai tyrimai ir už neteisėtą naminių stiprių alkoholinių gėrimų laikymą. Už tai įstatymas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.



Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN