Per pandemiją atsargiau vartojimo paskolas ėmę lietuviai pavasarį pradėjo skolintis aktyviau

Naujienos: Verslas , 2021-05-26 19:00
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Pandemija pakoregavo gyventojų skolinimosi vartojimo reikmėms planus ir paskatino dalį didesnės vertės įsigijimų atidėti – Lietuvos banko duomenimis, pernai išduotų vartojimo paskolų vertė, palyginti su 2019 m., buvo mažesnė beveik ketvirtadaliu. Visgi ekonomikai sėkmingai atlaikius karantino iššūkius ir stiprėjant optimistinėms nuotaikoms gyventojai vėl pradeda aktyviau planuoti didesnius pirkinius ir jiems skolintis. „Citadele“ banko duomenimis, šiuo požiūriu ypač išsiskyrė šių metų kovas ir balandis – vartojimo paskolų išduota 39 proc. daugiau nei metų pradžioje, sausio ir vasario mėnesiais.



Kaip teigia „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis, paskelbus pasaulinę pandemiją ir per pirmąjį karantiną buvo daug neapibrėžtumo, nežinios dėl ateities, todėl gyventojai buvo linkę neskubėti prisiimti papildomų finansinių įsipareigojimų. Tačiau dabar laisvėjant apribojimams skolinimasis vartojimo reikmėms aktyviai auga.



„Išties justi, kad laisvėjant karantino suvaržymams, stiprėjant pandemijos suvaldymo nuojautoms ir gerėjant lūkesčiams dėl ekonomikos Lietuvos gyventojai ima drąsiau priimti finansinius sprendimus ir įsipareigojimus. Be to, praėjusių metų balandžio ir gegužės mėnesiais, tik užklupus pandemijai, gerokai smuko vidutinė vartojimo paskolos suma, o šiuo metu ji pasiekė įprastą lygį – apie 6 tūkst. eurų. Tai rodo kartu su didėjančiu stabilumu augančius gyventojų vartojimo poreikius, taip pat galimybes pasiskolinti“, – sako D. Burdaitis.



D. Burdaičio teigimu, pasiskolintas lėšas Lietuvos gyventojai investuoja į svarbesnius, ilgalaikę vertę suteikiančius dalykus – didesnės vertės buityje padedančius pirkinius, darbo įrankius, gyvenamosios aplinkos gerinimą, transporto priemones ar savo sveikatą.



„Citadele“ banko duomenys rodo, kad dažniausiai lietuviai skolinasi bendroms asmeninio vartojimo reikmėms. Tam skirtos paskolos pernai sudarė apie 65 proc. visų banko išduotų vartojimo kreditų. Maždaug penktadalis vartojimo paskolų buvo suteiktos būsto remontui, o 14 proc. – automobiliui įsigyti.



„Nors pastebime, kad bendrai lietuviai į savo finansinius įsipareigojimus žiūri vis atsakingiau, dar pasitaiko atvejų, kai dėl paskolų kreipiamasi gerai neįvertinus savo finansinių galimybių. Gyventojams svarbu nepamiršti, kad vartojimo reikmėms reiktų skolintis tik turint stabilias pajamas ir tvarų įsipareigojimų bei įplaukų balansą. Be to, visada patariame įsigijimus, ypač didesnės vertės, kuriems tenka skolintis, planuoti racionaliai ir praktiškai, bei pirkti tai, ko iš tiesų reikia“, – pabrėžia D. Burdaitis.



Taip pat, pabrėžia banko atstovas, labai svarbu įvertinti, kaip gaunamos pajamos dėl įvairių aplinkybių gali pasikeisti ateityje, nes vartojimo paskola yra ilgalaikis įsipareigojimas. Vidutiniškai banko klientai vartojimo paskolą ima ilgesniam nei 4 metų laikotarpiui.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN