Ar italai pelnytai vadinami kavos ekspertais? Itališkos kavos istorija ir gaivaus deserto receptas

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-05-24 07:50
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Kai kalba pasisuka apie maistą ir gėrimus – tikriausiai nėra šalies, kurioje apie tai būtų kalbama su tokiu užsidegimu ir aistra kaip Italijoje. Italai ypač vertina gastronominę kultūrą, o netinkamai paruoštas itališkas patiekalas ar gėrimas jiems tolygu įžeidimui. Kava – ne išimtis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad gurmaniška kava vis labiau populiarėja ir Lietuvoje, o pastaruoju metu lietuviai kavos kultūra tikrai nenusileidžia ir italams.

„Lietuviai vis dažniau ieško naujų skonių ir po truputį tampa tikrais kavos gurmanais. Vartotojų įpročių kaita paskatino augti ne tik kavines – parduotuvių lentynose vis dažniau galima rasti kokybiškos kavos, itin populiarėja ir itališka kava. Pastebime, kad kavos mėgėjai dairosi ne tik įprastų, jau pažįstamų skonių, bet ieško ir išskirtinesnių kavos rūšių“, – sako V. Budrienė.

Ir nors lietuviai tampa vis didesniais kavos žinovais, Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad klasikinės, visų kavos gėrėjų taip pamėgtos espresso kavos šaknys – prasideda Italijoje.

Istorinės kavos šaknys

„Italų virtuvė yra labai skirtinga: autentiškų patiekalų įvairovė čia svyruoja nuo kanolių Sicilijoje iki picos Neapolyje. Tačiau taip pat italai garsėja ir itin dideliu dėmesiu kavai bei įvairiems iš jos pagamintiems desertams“, – sako maisto ekspertė. 

Kaip pasakoja V. Juodkazienė, Italijoje ypač vertinama aukštos kokybės kava, o ne įvairiausiais prieskoniais ir saldikliais pagardinti kavos gėrimai. Tačiau iš kur Italijoje atsirado tokia didžiulė meilė kavai? Juk kavos pupelės Italijoje neauga…

Iš tiesų kava iš įvairiausių egzotinių kraštų į Senąjį Žemyną atvyko per prekybos uostus Venecijoje dar XVI a. Būtent tuo metu miestuose pradėjo veikti kavinės, kurios tapo vietos inteligentijos susitikimų vieta, o vėliau ir platesnės visuomenės bendravimo erdve. Vien 1763 m. Venecijoje buvo daugiau nei 200 kavinių. 

Kavos vartojimas Italijoje didžiausią pagreiį įgavo jau XX a., kai 1901 metais Milano inžinierius Luigi Bezzera išrado italų dievinamą espresso kavą. Tai tapo tikru tikriausiu lūžio tašku kavos istorijoje. Espresso kava taip pavadinta dėl ypatingo virimo: ją paruošti galima vos per kelias sekundes. Būtent šios kavos rūšies atsiradimas paskatino dabartinio stiliaus kavos barų, kuriuose lankytojai galėjo gurkšnoti espresso tiesiog stovėdami, sėdėdami prie baro, šnekučiuodamiesi su draugais, verslo parneriais ar tiesiog skaitydami laikraštį, susikūrimą.

Skonis priklauso nuo pupelių rūšies

Tiesa, Italijoje kavos su sirupais, prieskoniais ar kitais saldikliais negausite. Italai kavą gerią stiprią ir gryną. Kartais ją pagardindami lašeliu pieno ar jo puta.

Žinoma, espresso kava galite pasimėgauti ir namuose. Tiesa, pirmiausiai reikėtų įsigyti tinkamas aukščiausios rūšies kavos pupeles: jeigu bent kiek daugiau teko domėtis kavos subtilybėmis, tikriausiai žinote, jog aromatas, stiprumas, skonis ir poskonis priklauso ne tik nuo skirtingo paruošimo būdo, bet ir nuo pupelių rūšies. Skirtingų pupelių rūšių yra tikrai nemažai, tačiau pagrindinės yra šios: arabika, robusta, liberika. 

Pavyzdžiui, arabikos kavos pupelės ne tik pirmosios pradėtos naudoti kavos gamybai, bet iki šiol – populiariausios pasaulyje. Aukštos kokybės kavoje jaučiamas saldus skonis, kuris susilieja su šokolado, riešutų ir karamelės užuominomis. Taip pat juntamas švelnus rūgštumas bei šiek tiek kartumo. Robustos kava pasižymi stipresniu, aitresniu skoniu bei dažnai turi grūdų ir žemės riešutų poskonį. Tokioje kavoje randame ir gerokai didesnį kiekį kofeino negu arabikos rūšies pupelėse.

Rečiausiai naudojama kavos pupelių rūšis – liberika. Ši kava nepasižymi sodriu skoniu, todėl dažniausiai ją naudoja tirpios kavos bei kosmetikos gamintojai. Šio tipo pupelės užima vos 1 proc. visų užauginamų kavos pupelių rinkos.

Kalbėdama apie kavą V. Juodkazienė pabrėžia, kad Italijoje kava ne tik geriama: šis gėrimas mėgstamas ir desertų gamyboje. Kava naudojama itališkos klasikos – tiramisu, kavos tortų gamyboje, Italijoje taip pat mėgstmi kavos skonio ledai, kava gardinami įvairiausių itališkų sausainių kremai, tačiau vienas populiauriausių ledų ir kavos desertų – affogato arba kavoje „paskandinti“ ledai, šis desertas puikiai tiks atsigaivinti karštą vasaros dieną arba taps puikiu, skanios vakarienės užbaigimo akcentu. Būtent šį desertą V. Juodkazienė siūlo pasigaminti ir namuose: mat jam prireiks tik kelių ingredient: aukščiausios rūšies kavos ir mėgstamų ledų.

Affogato

Jums reikės:

Vanilinių ledų

Kavos

Paruošimas:

Išsivirkite mėgstamos kavos puodelį ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Tuomet į puodelį arba aukštenį stiklinį indelį įdėkite kelis šaukšus mėgstamų vanilinių ledų ir juos apipilkite pravėsusia kava. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN