Kretingos bibliotekoje baigėsi projekto „Kultūrinių ir edukacinių renginių ciklas, taikant šiuolaikines medijas“ renginių filmavimas

Naujienos: Švietimas , 2021-04-08 21:01
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

BAIGĖSI PROJEKTO „KULTŪRINIŲ IR EDUKACINIŲ RENGINIŲ CIKLAS, TAIKANT ŠIUOLAIKINES MEDIJAS“ RENGINIŲ filmavimas

Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka, reaguodama į pasaulį sukausčiusios pandemijos keliamus kultūros lauko organizacijų veiklų ribojimus, dar 2020 metų pavasarį ieškojo būdų, kaip sukurti Kretingos rajono gyventojams palankias sąlygas ir toliau dalyvauti bibliotekos renginiuose.
Kai prasidėjus karantinui dalis bibliotekos paslaugų ir renginių buvo perkelti į virtualią erdvę, jų pagerinimui bei praplėtimui pradėta svarstyti apie galimybę Kretingos bibliotekoje įrengti profesionalią renginių filmavimo ir transliavimo studiją. Ilgai svajoti apie šią idėją nereikėjo – 2020 metų rudenį Kretingos biblioteka gavo Lietuvos Kultūros tarybos finansavimą projekto „Kultūrinių ir edukacinių renginių ciklas taikant šiuolaikines medijas“ įgyvendinimui.

Projektas „Kultūrinių ir edukacinių renginių ciklas taikant šiuolaikines medijas“
Tai projektas, kurio pagrindu Kretingos biblioteka įkūrė mobilią vaizdo įrašymo studiją bei parengė kokybiškų kultūros ir edukacijos renginių ciklą, transliuotą bibliotekos YouTube kanale. Sukurta autorinių kultūros ir edukacijos laidų videoteka užtikrino numatytų kultūrinių paslaugų prieinamumą būtent dabar, kai ribojamas fizinis skaitytojų lankymasis bibliotekoje. Kretingos viešosios bibliotekos paslaugų vartotojų poreikiai gana skirtingi – daliai asmenų įdomi šiuolaikinė ir populiarioji literatūra, kita dalis domisi istoriniu knygos paveldu. Siekiant tenkinti kiek įmanoma platesnio interesantų rato poreikius, buvo nuspręsta virtualių renginių ciklą sudaryti kviečiant pokalbiams populiariųjų knygų autorius, o besidominčiuosius kultūros paveldu– į Kretingos pranciškonų vienuolyno bibliotekoje saugomų rankraščių pristatymą.

Pokalbių su populiariųjų knygų autoriais transliacijos
Kovo mėnuo Kretingos bibliotekoje priminė tuos laikus, kai tradiciškai bibliotekos renginiuose buvo galima susitikti su knygų autoriais. Viešėjo rašytojai bei žinovai, pristatę įvairios tematikos knygas, paveldą. Bibliotekos erdvėse buvo girdėti gyvi pašnekesiai, juokas ir vaizdai, – visa tai užfiksuota kameros ir visa tai galima žiūrėti vėl ir vėl... Taip, kalbame apie bibliotekoje besisvečiavusius populiariųjų knygų autorius – stiliaus guru, knygos „Tu turi ką apsirengti“ autorę Agnę Jagelavičiūtę, publicistą, stiliaus etiketo žinovą, knygų autorių Giedrių Drukteinį, psichologę, knygos „Atsakinga tėvystė“ autorę Jūratę Bortkevičienę, dailininkę, knygų vaikams „Kakė Makė“ autorę Liną Žutautę, rašytoją, knygų vaikams autorių Tomą Dirgėlą, keliautoją, knygos „Černobylis“ autorių Šarūną Jasiukevičių bei retorikos mokytoją ir knygos „Retorika. Retoterapija“ autorių Donaldą Duškiną. Interaktyvūs susitikimai su septyniais populiariausiais, visuomenei puikiai pažįstamais, įtaką darančiais rašytojais pritraukė per 5,5 tūkst. žiūrovų, bendravusių ir tiesioginiame eteryje išgirdusių atsakymus į užduotus klausimus. Tiems, kurie neturėjo galimybės susitikimuose dalyvauti realiu laiku, vaizdo įrašus pamatyti galima Kretingos bibliotekos YouTube kanale.

Pokalbis apie Kretingos pranciškonų vienuolyno bibliotekoje saugomus rankraščius
Projekto eigoje Kretingos bibliotekos darbuotojai svečiavosi Kretingos pranciškonų vienuolyne, kuriame įkurta biblioteka yra sukaupusi Neformalios lituanistinės mokyklos vadovo Jurgio Pabrėžos ir jo bendražygių rašytus pamokslus. Bendradarbiaujant su vienuolyno bibliotekos bibliotekininke Nijole Raudyte ir humanitarių mokslų daktare Žavinta Sidabraite, pirmą kartą virtualiai pristatytas bibliotekoje saugomų rankraščių turinys, jų neįtikėtina svarba UNESCO pavelde ir parengtas nuskenuotų dokumentų rinkinys, su kuriuo gali susipažinti ir Kretingos bibliotekos skaitytojai.

Numatytų renginių transliacijų organizavimas
Jei jums kada teko filmuoti ir vaizdą transliuoti tiesiogiai, – žinote, kiek jaudulio, skubos priimti sprendimus, atsakomybės prisiima tiesioginės transliacijos organizatoriai ir dalyviai, kiek skirta laiko pasiruošimui. Visa tai – nematoma pusė. Tačiau jūs taip pat žinote, kiek šurmulio ir gyvybingumo būna filmavimo studijoje. Renginių filmavimui suburta komanda turėjo įsisavinti ir išmokti daug naujų dalykų. Bibliotekos filmavimo, transliavimo ir vaizdo įrašymo studijai sutikusio vadovauti kompiuterių tinklo inžinieriaus Kęstučio Joskaudo dėka visa tai vyko sklandžiai. Nedrąsiai užsiminus jam apie naująjį pirkinį, išvydome netikėtą reakciją – spindinčias akis ir begalę klausimų, kaip bus galima įgyvendinti šį projektą. Intensyvus darbas su naujausia įranga prasidėjo dar 2020 metų žiemą. Kęstučio paklausus apie įrangos paruošimą ir kokybiško renginių transliavimo užtikrinimą, – šypsosi: „Teorinis supratimas, kaip organizuoti darbą, buvo, tačiau teko išsiaiškinti įrangos veikimo principus ir subtilybes. Tai nebuvo itin lengva, teko skirti daugybę darbo valandų, kad būtų galima pasiruošti renginių transliavimui“. Kaskart, ruošiantis vis naujai transliacijai, iki jos likus keletui dienų matėme K. Joskaudą, vis keliaujantį pirmyn ir atgal, vis ieškantį naujų sprendimų ir besinešantį vis kitą įrenginį, kitas jungtis, kitus kompiuterius. Anot Kęstučio, Kretingos viešosios bibliotekos darbuotojų dar laukia ilgas mokymosi procesas, nes norisi kilti į dar „neįkoptas“ viršukalnes.
Siekiant patenkinti skaitytojų poreikį ir vis tobulinti transliacijų kokybę, ieškota sprendimų, kaip išmokyti ir kitus bibliotekos darbuotojus dirbti su turima įranga. K. Joskaudo teigimu, norisi transliacijoms suteikti dar daugiau dinamiškumo. O tam reikalingas kur kas didesnis kamerų kiekis, vadinasi, – ir gausesnis komandos narių skaičius. Tačiau čia svarbiausia – komanda, tarpusavio supratimas ir susikalbėjimas.


www.kretvb.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN