Savaitgalį praleiskite su geru kinu: užkandžių, puikiai tiksiančių ramiam vakarui, receptai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-04-02 10:41
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Nors šįmet Velykas teks sutikti kiek ramiau, siauresniame artimųjų rate – laiką galima praleisti ir smagiai, ir prasmingai. Tam puikiai tinka filmai. Kol kino teatrai uždaryti, jų atmosferą galima susikurti namuose. Na, o neatsiejamas kino seansų atributas – mėgstami užkandžiai. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad žiūrint filmus užkandžiauti galime ne tik spragintais kukurūzais ar traškučiais, bet ir kitais nesudėtingai paruošiamais užkandžiais.

„Turbūt nerasime žmogaus, kuriam kino filmų peržiūra nesuteiktų malonumo. Juk jų yra įvairiausių, tinkančių net išrankiausiems skoniams: nuo veiksmo filmų ar dokumentikų iki komedijų ir dramų – belieka tik išsirinkti. Tačiau turbūt kiekvienas sutiksime, kad skanus maistas – taip pat svarbi filmams skirto vakaro dalis. Ir nors daugeliui kino filmų peržiūros neįsivaizduojamos nuo spragintų kukurūzų ar traškučių, užkandžių tokiam vakarui galime pasiruošti pačių įvairiausių. Tereikia pasitelkti fantaziją. Tam puikiai tiks ir humusas su daržovėmis ar duona, traškios keptos vištienos ar žuvies juostelės ar paprasčiausi sumuštiniai. O jeigu norisi įvairovės – namuose galima pasiruošti ir visą užkandžių lentą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Spragintų kukurūzų fenomenas

Žinoma, tikriausiai niekas nepaneigs, kad vienas ikoniškiausių filmams skirtų užkandžių – spragėsiai. Tačiau ar žinote, kad jau XIX amžiuje spraginti kukurūzai buvo vienas iš populiariausių Amerikos mugių ar karnavalų užkandžių. Manoma, kad šis užkandis taip išpopuliarėjo, nes gatvės prekeiviams kukurūzus išspraginti nebuvo sudėtinga ir užimdavo nedaug laiko. O 1885 metais buvo sukurtas pirmasis garais varomas spragėsių spraginimo aparatas.

Netrukus šis skanėstas paplito ir gatvėse. Nors ankstyvieji kino teatrai nebuvo pritaikyti dirbti su spragėsių mašinomis, nepriklausomi gatvės pardavėjai greitai pasinaudojo galimybe šiuos skanėstus pardavinėti praeiviams. Mat kukurūzų grūdai buvo pigūs, todėl spragėsiai buvo nebrangūs, jais užkandžiauti galėjo net ir nepasiturintys gyventojai. Vėliau spragėsių pardavėjams buvo suteikta galimybė už nedidelį mokestį pardavinėti spragėsius kino teatro vestibiulyje į pastatą įeinantiems žmonėms. Kino teatrų savininkai, norėdami atsikratyti tokių pardavėjų, pradėjo patys pardavinėti spragėsius. Laikui bėgant šis užkandis tapo bene mėgstamiausiu visuose pasaulio kino teatruose pardavinėjamu užkandžiu. Ir nors anksčiau spragėsiai dažniausiai buvo valgomi su sviestu ir druska, dabar jų galima rasti pačių įvairiausių: nuo sūdytos karamelės iki vasabio ar kramtomosios gumos skonio.

Užkandžių lenta – puiki išeitis mėgstantiems įvairesnius užkandžius

Jeigu žiūrėdami filmus norite paskanauti įvairesnių užkandžių, tam puikiai tiks namuose ruošta užkandžių lenta. Anot V. Juodkazienės, efektingai atrodančiai ir gardžiai užkandžių lentai paruošti specialių žinių nereikia, pasitelkite kūrybiškumą – serviruodami derinkite įvairiausius vaisius, uogas, parduotuvėje įsigytas užtepėles, sūrius ar delikatesinius mėsos gaminius. Ji teigia, kad subalansuotam skoniui ant lentos turi atsidurti kas nors sūraus, pavyzdžiui, sūris, alyvuogės; kas nors rūgštaus – kiviai, džiovintos spanguolės. Būtinai turi būti ir traškių užkandžių, kurie dera su užtepėlėmis ir papuošia stalą – krekeriai, riešutai. Taip pat reikia nepamiršti saldaus pasirinkimo – džemo, medaus. O galiausiai pridėti ir ko nors gaivaus – vynuogių, kriaušių ar šilauogių.

Tiesa, anot V. Juodkazienės, ant užkandžių lentos dėti galima ne tik parduotuvėje įsigytus gaminius, bet ir patiems susikurti mėgstamų užkandžių asorti. Pavyzdžiui, ant jos gali atsidurti ir namuose gamintas humusas ar įvairios užtepėlės. Šalia jų galima paruošti įvairių tortilijos suktinukų, traškių vištienos gabalėlių ar įvairiausių sumuštinukų.

Maisto ekspertė siūlo ir kelis užkandžius, kuriuos galėsite patiekti ir ant užkandžių lentos, ir atskirai.

Burokėlių humusas

Jums reikės:

Virtų arba keptų burokėlių

Konservuotų avinžirnių

Saujos graikinių riešutų

Česnako

Žiupsnelio kumino

Citrinos

Aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Natūralaus jogurto

Pagaminimas:

Burokėlius, nuvarvintus avinžirnius, graikinius riešutus, česnako skiltelę ir kuminus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį. Humusą sukrėskite į serviravimo dubenėlį, įdėkite keletą šaukštų natūralaus jogurto ir ragaukite su balta prancūziška duona, trapučiais, ruginės duonos džiūvėsėliais arba šviežiomis daržovėmis.

Brusketos su pomidorais

Jums reikės:

Prancūziško batono

Kelių pomidorų

Alyvuogių aliejaus

Balzamiko kremo

Šviežių bazilikų

Česnako

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pagaminimas:

Pirmiausiai pasiruoškite prancūzišką batoną – jį supjaustykite riekelėmis, jeigu pageidaujate – galite apšlakstę alyvuogių aliejumi trumpai paskrudinti orkaitėje. Smulkiai supjaustykite pomidorus, bazilikus ir česnaką – viską sumaišykite atskirame inde. Į masę pilkite lašą alyvuogių aliejaus, paskaninkite druska, pipirais ir viską išmaišykite. Pomidorus dėkite ant batono riekelių ir viską apšlakstykite balzamiko kremu. Pageidaujantys mėsiško varianto – ant brusketos gali užsidėti serano ar Parmos kumpio. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN