Didžiojo penktadienio patiekalai, kurie patiks ne tik vegetarams

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-04-02 07:55
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Artėjant gražiausiai pavasario šventei Velykoms, daugelis dairosi ne tik tradicinių, bet ir dar neišbandytų, naujų receptų, kuriais papuoš savo šventinį stalą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors įprastai mėsos patiekalai – Velykų pažiba, prieš šventę pagal tradicijas yra laikomasi pasninko ir mėsos nevalgoma, todėl eksperimentuoti nebijantys žmonės didžiajam penktadieniui ieško įvairiausių nemėsiškų alternatyvų.

„Didysis Velykų penktadienis – susikaupimo ir rimties metas. Tądien pagal tradicijas nevalgoma mėsos ir apskritai valgoma mažiau bei lengvesnius patiekalus iš daržovių ar kruopų. Tačiau jau kurį laiką pastebime tendenciją, kad vegetariški produktai pirkėjus domina ne tik dėl pasninko, lietuviai juos renkasi ir kasdien, ir šventiniais laikotarpiais. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, šiuo metu tarp pirkėjų itin populiarios įvairios daržovių ir alyvuogių užtepėlės, humusas, įvairios kruopos.

„Lietuviai neatsilieka nuo pasaulyje vyraujančios tendencijos ir į savo mitybą įtraukė kur kas daugiau daržovių, grūdinės kilmės produktų. Nors gyventojai mėsos neatsisako, valgiaraštį paįvairina nemėsiškais produktais. Ta pati tendencija galioja ir kalbant apie šventinio stalo patiekalus, šalia tradicinių mėsos ar žuvies patiekalų išvysime ir vegetarams ar veganams subalansuotų valgių“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kadangi Velykos – pavasario šventė, maisto ekspertė pataria į šventinio savaitgalio meniu įtraukti šviežio derliaus daržovių: morkų, smidrų, artišokų, ridikėlių, agurkų, salotų ar kitų įvairiausių žalumynų.

„Pastebėjome, kad žmonės iš daržovių yra pamėgę gaminti ne tik įvairiausias salotas, bet ir troškinius. O juos valgyti galima įvairiausiais būdais – ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet panaudoti ir kaip garnyrą. Pastaruoju metu tarp gyventojų labai populiarėja ir ankštinių daržovių patiekalai – iš šių daržovių galima gaminti vegetariškas ar veganiškas lietuvių pamėgtų kotletų ar netgi įvairiausių kepsnių versijas. Taip pat žmonės dažnai renkasi ir kruopas. Jas mėgsta kuo įvairesnes: nuo tradicinių grikių ar ryžių iki bulguro, kuskuso ar lęšių. Kruopas galima dėti ne tik sriubas ar troškinius, bet ir salotas arba gardinti jas įvairiausiais priedais – keptomis daržovėmis, fetos sūriu, padažais“, – teigia ji.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis patiekalus, kurie puikiai tiks jūsų Didžiojo penktadienio stalui.

Bolivinės balandos košė su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės:

80 g bolivinės balandos

20 g saulėje džiovintų pomidorų

Morkos

Avokado

25 g kietojo sūrio

Žiupsnelio druskos bei pipirų

Gaminimas:

Išvirkite bolivines balandas. Morką sutarkuokite burokine tarka ir kelias minutes pakepinkite keptuvėje. Sutarkuokite sūrį, pasmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus, nulupkite ir supjaustykite avokadą. Išvirusias bolivines balandas sumaišykite su paruoštais ingredientais, gardinkite druska ir pipirais.

Lęšių ir daržovių troškinys

Jums reikės:

Kokosų aliejaus

Svogūno

Žiupsnelio kumino, džiovinto imbiero bei muskato

Gabalėlio moliūgo

Morkos

Lęšių

Sultinio

Pomidorų pastos

Citrinos

Žiupsnelio druskos bei pipirų

Šviežių kalendrų

Gaminimas:

Troškintuve su kokosų aliejumi apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną su prieskoniais (kuminu, imbieru, muskatu). Suberkite kubeliais supjaustytą moliūgą ir morką, pakepinkite 4-6 minutes. Suberkite lęšius, supilkite sultinį ir uždengę dangčiu virkite apie 10-15 min, kol lęšiai išvirs. Įmaišykite pomidorų pastą, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Jei troškinyje dar šiek tiek per daug skysčio – pavirkite jį nudengę dangtį dar keletą minučių. Patiekite su šviežiomis kalendromis. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN