Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-03-30 07:11
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt
Vietovė: Vilniaus m.

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Velykoms – pradedame sukti galvas, ką pagaminti šventiniams pietums. Balta mišrainė, įdaryti kiaušiniai, įvairiausiais būdais paruošti margučiai puikuosis ant kiekvieno tradicinio stalo, tačiau norisi namiškius ir nustebinti, kiaušinius paruošiant originaliai bei netikėtai. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasidalijo patarimais apie visų mėgstamus kiaušinius ir receptu, kuris velykinį stalą pavers išskirtiniu.

Kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius?

Ruošiantis ilgajam Velykų savaitgaliui, pirmiausia reikia išsirinkti kokybiškus kiaušinius. V. Juodkazienės teigimu, ne ką mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į jų laikymo bei paruošimo būdą.

„Perkant kiaušinius svarbiausia atkreipti dėmesį į jų galiojimo terminą – tai pagrindinis kokybės kriterijus. Nors dauguma įpratę kiaušinius laikyti šaldytuve, šis produktas nereikalauja griežto temperatūros režimo, tad galite juos laikyti ir kambario temperatūroje. Žinoma, laikant kiaušinius aukštesnėje teigiamoje temperatūroje, jų saugojimo terminas bus trumpesnis. Prieš vartojimą kiaušinius būtinai nuplaukite. Geriausia pamirkyti juos šiltame sodos tirpale, tuomet nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti. Skeliant neplautą kiaušinį, į jį gali patekti salmonelių ar kitų bakterijų, tad laikytis higienos – būtina“, – pataria V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė sako, kad patikrinti, ar kiaušinis yra šviežias, yra ganėtinai sudėtinga, todėl rinkdamiesi kiaušinius parduotuvėje pirmiausiai apžiūrėkite, ar jie nėra suskilę. Jei parsinešus į namus ar ilgiau namuose palaikius kiaušinius kyla įtarimų dėl jų kokybės, galite pabandyti liaudišką kiaušinio kokybės patikrinimo metodą: įdėkite kiaušinį į vandenį ir stebėkite, ar jis nusileidžia į dugną. Kuo ilgiau kiaušiniai laikomi, tuo daugiau oro pro lukštą į juos patenka, tad pasenę ir vartojimui nebetinkami kiaušiniai bus lengvesni, panardinti į vandenį iškils į paviršių.

V. Juodkazienės teigimu, skirtumo tarp baltų ir rudų kiaušinių nėra, o jų tvirtumas priklauso ne nuo spalvos, bet vištos amžiaus. Tačiau visų svarbiausia – vištų auginimo būdas, todėl patartina rinktis ant kraiko laikomų vištų kiaušinius.

Neišmeskite kiaušinių lukštų

Maisto ekspertė ragina neskubėti išmesti kiaušinių lukštų, nes jie – taip pat naudingi organizmui. Kiaušinių lukštuose yra daug kalcio, taip pat vario, fluoro, geležies, fosforo, cinko ir kitų, organizmui reikalingų mikroelementų. „Iš kiaušinių lukštų galite pasigaminti natūralų maisto papildą. Kiaušinius gerai nuplaukite ir nuskalaukite po tekančiu drungnu vandeniu, pavirkite vandenyje kelias minutes, tuomet nulupkite ir pašalinkite kiaušinių vidinėje pusėje esančią plėvelę. Kiaušinių lukštus kelioms valandoms padėkite tamsioje gerai vėdinamoje vietoje, kad jie išdžiūtų, o išdžiūvusius sugrūskite iki pudros konsistencijos. Šiais kiaušinių lukštų milteliais galite gardinti patiekalus ar vartoti juos tiesiog kaip papildą, sumaišius su keliais lašais citrinų sulčių“, – pasakoja ekspertė.

V. Juodkazienė Velykų proga dalijasi Prancūzijos įkvėptu originaliu patiekalu iš kiaušinių. Nepatikėsite, bet nustebinti šeimą kiaušiniais tikrai įmanoma! Šio patiekalo pagaminimo būdas –ypač paprastas, o ingredientus galite keisti pagal savo skonį.

Ištaigingi orkaitėje kepti kiaušiniai indeliuose

Jums reikės:

4 kiaušinių

4 šauktų grietinėlės

1 šaukšto sviesto

Keptos šoninės gabaliukų

Norimų prieskoninių žolelių (pvz. bazilikų, rozmarinų, krapų ar pesto padažo)

Gilios skardos, pripildytos vandens

Karščiui atsparių vienos porcijos dydžio apvalių keramikinių indelių

Paruošimo būdas:

Ištepkite indelius sviesto, įpilkite po vieną šaukštą grietinėlės. Įmuškite kiaušinius. Vienam indeliui tenka vienas kiaušinis. Sudėkite norimas žoleles, šoninę. Įdėkite indelius į vandens vonelę, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 15–30 minučių ant vidutinės kaitros. Kepimo laikas priklauso nuo kiaušinių ir indelių dydžio, tad kai tik baltymas bus iškepęs, o trynys dar skystas – kiaušiniai paruošti. Paruoštus galite papuošti šaukšteliu pesto padažu ar pabarstyti tarkuotu kietuoju sūriu. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN