Raudona ar balta mėsa: ką rinktis, kaip ruošti ir kokių klaidų geriau nedaryti

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-03-04 07:25
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt
Vietovė: Vilniaus m.

Prasidėjus pavasariui vis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas, stengiamės laikytis subalansuotos mitybos principų ir valgyti sveikiau. Tačiau pirmenybę teikiant salotoms, racione derėtų nepamiršti ir mėsos, kuri yra ne tik baltymų, bet ir geležies bei kitų organizmui naudingų medžiagų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad mėsos produktai tarp pirkėjų populiarūs išlieka ištisus metus, nors priklausomai nuo sezono, skiriasi jos rūšys.

„Lietuviai tikrai mėgsta mėsą ir tai, kad vartotojai ją valgo visais sezonais, rodo stabilūs šios kategorijos pardavimai. Kalbant apie baltą mėsą, tarp gyventojų populiariausia yra vištiena. Po jos rikiuojasi antiena ir kalakutiena. Iš raudonos mėsos rūšių daugiausiai dėmesio tradiciškai sulaukia kiauliena, antroje vietoje, pagal pardavimų duomenis, pirkėjai pamėgę jautieną, trečioje – veršieną. Tiesa, prieš šventes pardavimų rodikliai kiek pasikeičia. Pavyzdžiui, prieš Velykas kiauliena lyderės pozicijų apleidžia, tačiau kur kas labiau perkama ne vištienos, bet antienos“, – teigia V. Budrienė.

Keičiantis sezonams, anot komunikacijos vadovės, skiriasi ir populiariausios mėsos rūšys. Smulkintos mėsos daugiausiai yra parduodama žiemą, o šiltuoju metų laikotarpiu išauga marinavimui skirtos ir ant žarijų kepamos mėsos pardavimai.

Skirtingos mėsos rūšys – skirtingi paruošimo būdai

Kalbant apie mėsą, svarbus ne tik pats mėsos vartojimo faktas, bet ir tai, kokia tai mėsa ir kiek jos yra vartojama. Pasak specialistų, siekiant subalansuotos mitybos, paukštieną arba baltą mėsą galima vartoti dažniau, o raudoną patartina vartoti rečiau: 1–2 kartus per savaitę.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad svarbu ne tik mėsos rūšis ir kokybė, bet taip pat ir tinkamas paruošimas.

„Skirtingoms mėsos rūšims reikalingas skirtingas paruošimo būdas. Pavyzdžiui, gaminant jautienos, avienos kepsnį ar kepant anties krūtinėlę – perkepti nepatartina. Per daug iškepta mėsa taps sausa, sprangi ir praras skonines savybes. Ruošiant šių rūšių mėsą patarčiau jos iki galo neiškepti ir patiekti pusiau keptą. Tačiau kalbant apie kiaulieną, vištieną ar kalakutieną – viskas priešingai. Šių rūšių mėsą turime iškepti iki galo, kad aukštoje temperatūroje žūtų visos mėsoje esančios bakterijos“, – pataria G. Bačkovas.

Anot mėsos eksperto, paukštiena pasižymi greitesniais gedimo procesais nei raudona mėsa, tinkamam jos laikymui reikalinga ir kiek žemesnė temperatūra, todėl paukštieną reikėtų suvartoti kuo greičiau nuo įsigijimo datos. Pasakodamas apie raudoną mėsą, o ypač jautieną, jis sako, jog tam, kad mėsa būtų minkšta ir įgautų riešutinio skonio, ji gali būti ir brandinama. Šlapias brandinimas užtrunka apie 20 parų, o sausas gali trukti ir iki 2 mėnesių.

G. Bačkovas dalijasi ir skirtingų mėsos rūšių gamybos patarimais: ruošiantis valgyti paukštieną, skaniausia prieš gaminant mėsą palaikyti marinate, kurį sudaro druska, cukrus, pipirai, česnakas ir Provanso žolelių mišinys. Lygiai tokiame pat marinate galima marinuoti ir kiaulieną.

Jeigu norėtumėte išsikepti jautienos kepsnį, geriausiam skoniui išgauti mėsą ekspertas siūlo kepti be prieskonių, naudojant saulėgrąžų aliejų, gerai įkaitintoje keptuvėje. Jeigu norite kepsnio su krauju – patariama iš abiejų pusių jį kepti apie 1,5–2 minutes, jeigu norite gerai iškepto – po 4 minutes. Ištraukus karštą kepsnį iš keptuvės – tiesiog pabarstyti jūros druska, šviežiai maltais pipirais, uždėti česnakinio sviesto gabalėlį ir jį uždengus indu leisti mėsai apie 10 min. pailsėti.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN