Gelbėjimo operacijoje dalyvavę policijos pareigūnai: kovą dėl žmogaus gyvybės laimėti padėjo tikėjimas sėkme, kai vilties, regis, nebebuvo(video)

Naujienos: Teisėtvarka , 2020-11-11 19:03
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių r.

Dvi su puse valandos po žemėmis praleidęs šulinį kasęs žmogus lapkričio 8-ąją buvo priverstas patikėti stebuklu, nes tą dieną jis buvo net tris kartus palaidotas gyvas ir tik specialiųjų tarnybų darbuotojų sutelktumas, atkaklumas ir tikėjimas sėkme, kai,regis, vilties jau nebebuvo, išgelbėjo jį iš mirties nagų.
Apie pusę antros buvo gautas pranešimas, kad Šiaulių rajone, Varputėnų k., šulinį kasantį vyrą užgriuvo ir prispaudė žemės. Pirmieji į įvykio vietą atskubėjo Šiaulių apskrities policijos Patrulių rinktinės vyriausieji patruliai Rolandas Jankevičius ir Ignas Balčiūnas. Duobėje jie pamatė smėlio užpiltą vyrą, kurio tik pakaušis matėsi, o jo gelbėti puolęs kitas vyras taip pat iki juosmens stovėjo smėlyje. Pastarasis vis bandė delnais atkasti savo draugo veidą, kad šis galėtų įkvėpti. Patruliai suskubo sodyboje ieškoti lentų, kad galėtų sutvirtinti ir toliau vis byrantį smėlį. Kartu su į įvykio vietą atvykusiais ugniagesiais-gelbėtojais jie pasikeisdami kastuvais kasė aplink į smėlio nelaisvę patekusius vyrus, bandydami juos išlaisvinti. Pavykus šiek tiek atkasti žemėje prispausto vyro veidą, medikai gelbėtojams padavė deguonies kaukę, kuri padėjo vyrui neuždusti. Ją visą laiką laikė smėlio įkalintas užpiltojo vyro draugas. Deja, kova su smėliu buvo bevaisė - kiek pavykdavo jo iškasti, dvigubai daugiau jo vėl užgriūdavo atgal.
Tapo aišku, kad su kastuvais išgelbėti vyrų nepavyks. Gelbėtojai prasitarė, jog jų ekskavatorius, skirtas gelbėjimo darbams, yra už Šiaulių miesto ir praeis nemažai laiko, kol jis atvyks. Kadangi delsti nebebuvo galima – grėsė didžiulis pavojus ir gelbėtojams, ir smėlio prispaustiems vyrams, policijos pareigūnai šoko į automobilį ir nuvažiavo į kaimą ieškoti ekskavatoriaus. Kas jį galėtų turėti, patruliai net neįsivaizdavo. Pakely prisiminė, kad šiame pačiame kaime gyvena buvęs patrulis Saulius Rupšys, kuris galėtų žinoti, kas iš gyventojų turi kasimo technikos.
Buvęs pareigūnas savo duotos priesaikos „Ginti, saugoti, padėti“ nepamiršo, nors tarnybą policijoje baigė jau aštuonerius metus, ir tuoj pat telefonu susisiekė su dviem pagelbėti galinčiais savo pažįstamais. Netrukus nelaimės vietoje jau buvo ekskavatorius „Jumz“, vairuojamas Mindaugo Jablonskio, ir ekskavatorius „CAT“, atvairuotas Antano Rimeikio iš gretimo, Micaičių, kaimo. Prie jų prisijungė ir atvykęs gelbėtojų traktorius. Jie aplink iškasė didžiulę duobę, kad smėlis pradėtų slinkti į priešingą pusę, o ne ant duobėje esančių vyrų.
Mažiau prispaustas vyras buvo ištrauktas iš duobės pirmas. Jis fizinių sužalojimų nepatyrė, tik buvo labai išsigandęs. Tačiau giliai prispausto vyro niekaip nepavyko ištraukti, nes kuo giliau buvo kasama aplink, tuo labiau smėlis slinkdavo ant jo. Vyras dar net du kartus buvo vėl užpiltas ir visiškai palaidotas po žeme. Užpiltam žemėmis nelaimėliui visą laiką kvėpavimą palaikė medikų pajungtas deguonis iš balionų, kurių buvo panaudota net keletas. Pagaliau gelbėjimo operacijoje dalyvavusių pareigūnų ir bendruomenės atstovų atkaklumas padėjo išvaduoti ir antrąjį, po žemėmis dvi su puse valandos išbuvusį 41-erių metų vyrą. Išgelbėtas vyras buvo sąmoningas, jis perduotas medikams ir išvežtas į gydymo įstaigą.


Gelbėjimo operacijos filmuota medžiaga



Atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN