Dalyvauta konferencijoje „Žemaičių kalba ir istorija“

Naujienos: Savivalda , 2020-09-23 04:26
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

2019 metais žemaičiai minėjo visiems žemaičiams svarbią datą – Žemaitijos vardo paminėjimo 800 metų jubiliejų.

Minėtos datos paminėjimas atskleidė poreikį puoselėti žemaitišką tapatybę bei žemaičių bendrystę. Suvokdama svarbą stiprinti žemaičių istorinį-etnokultūrinį identitetą per kultūrą ir švietimą, Telšių rajono savivaldybė prisijungė prie iniciatyvos organizuoti Žemaičių kongresą 2020 ir rugsėjo 21 d. organizavo kongreso pagrindinę sesiją-konferenciją „Žemaičių kalba ir istorija“.

Renginys skirtas žemaičių kalbai ir istorijai, siekiant sujungti įvairių sričių specialistus bendram regiono kultūros plėtros problemų sprendimui kalbos ir istorijos aspektu pakviečiant mokslininkus ir ekspertus dalyvauti bendrose veiklose.

Siekiant svarbios veiklos, istorinės atminties išsaugojimo efektyvaus tęstinumo – parengti pasiūlymus ir rezoliucijas Žemaitijos kultūros ir švietimo plėtros klausimais.

Konferencijos pradžioje sveikinimo žodį tarė Telšių vyskupas ordinaras Algirdas Jurevičius, Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, LR Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, LR Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Pranešimus apie žemaičių kalbą ir istoriją „Žemaitija – istorinė Europos žemė“ skaitė prof. Algirdas Žebrauskas, „Žemaičių kalba – garbinga praeitis ir gyva dabartis“ – prof. Juozas Pabrėža.

Apie kašubų švietimą Lenkijoje pranešimą padarė Roman Drzeždžon, apie šiandieninę latgalių kalbos situaciją Latvijoje – Anita Gaidule.

Konferencijos pabaigoje pateikta rezoliucija, kuri bus tvirtinama rugsėjo 23 d. vyksiančioje baigiamojoje konferencijoje „Žemaičiai baltų istorijoje ir kultūroje“ Kuršėnuose.

Konferencijoje dalyvavo Janina Rekašienė – Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja, Sandra Sakalauskienė – Lazdynų Pelėdos muziejaus vadovė, Zita Sinkevičienė – Viešosios bibliotekos direktorė ir Dalia Tenienė – Ventos kultūros namų vadovė.


Janina Rekašienė,

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/dalyvauta-konferencijoje-zemaiciu-kalba-ir-istorija/1991


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN