Policija prašo Kretingos r. savivaldybės spręsti klausimą dėl Orvydų sodyboje–muziejuje eksponuojamo tanko deaktyvacijos

Naujienos: Teisėtvarka , 2020-08-30 20:11
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Į Policijos departamentą šių metų birželio pradžioje kreipėsi vienos įmonės atstovai, išreiškę abejonę, kad Gargždelės k., Imbarės sen., Kretingos r., Orvidų sodyboje–muziejuje esantis IS-2 tankas, galimai, eksponuojamas neteisėtai.

Aplinkybes tiriantys Kretingos r. PK pareigūnai gavo Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimo centro specialistų išvadas. Atlikę minėto tanko apžiūrą, jie konstatuoja, kad IS-2 tanke yra likusi sumontuota 1944 m. gamybos 122 mm kalibro 1943 m. pavyzdžio „D-25T“ modelio patranka be užrakto ir šovos mechanizmo, sunaikintas atatrankos stabdis, taikymosi mechanizmas, vamzdžio kanalas užterštas pašaliniais objektais. Esamoje būklėje patranka šaudyti netinkama, tačiau patrankos vamzdis nedeaktyvuotas. Todėl objektą sukomplektavus su trūkstamomis dalimis, atlikus kai kuriuos remonto darbus ir išvalius vamzdžio kanalą, atsiranda teorinė tikimybė atlikti ne mažiau kaip vieną šūvį – tai reiškia, kad patranka šiuo metu nėra visiškai netinkama naudoti.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatomis, patrankos yra priskiriamos „A“ kategorijos ginklams ir jos yra draudžiamos civilinėje apyvartoje, nebent būtų deaktyvuotos (visiškai netinkamos naudoti) ir gautas deaktyvacijos sertifikatas.

2020–08–05 Kretingos r. PK vadovas raštu kreipėsi į Kretingos r. savivaldybės administracijos direktorių, prašydamas kuo skubiau spręsti klausimą dėl minėtos situacijos.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN