„Sidabrinės nendrės“ premija įteikta Juknaičių vyresniųjų liaudiškų šokių grupei „Juknaičiai“

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2020-08-17 21:37
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilutės r.

Pamaryje, istorinėje vietoje – Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje – rugpjūčio 15-ąją įteikta „Sidabrinės nendrės“ premija. Šiemet ji atiteko 1993 metais baletmeisterės, pedagogės LoretosMargaritos Černeckienės suburtai Šilutės rajono Juknaičių seniūnijos vyresniųjų liaudiškų šokių grupei „Juknaičiai“.

Apdovanojimą įteikęs Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis džiaugėsi kolektyvo pasiekimais, įvertinimais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Išgirdęs, kiek per visą savo gyvavimo istoriją esate koncertavę, negalėjau patikėti. Ačiū jums už tai, kad Šilutės krašto vardas plačiai skamba ir Lietuvoje, ir svečiose šalyse. Mūsų krašte nėra daug kolektyvų, kurie puoselėja liaudišką šokį. Jūs – vieni iš nedaugelio“, – kalbėjo meras V. Laurinaitis.

Kolektyvui įteiktas vardinis diplomas, premija ir pagal specialų užsakymą sukurtas laureato ženklas.

Apie kolektyvą

Šilutės rajono Juknaičių seniūnijos vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Juknaičiai“ suburta 1993 m. Kolektyvo įkūrėja ir vadovė – diplomuota kultūros ir švietimo darbuotoja, baletmeisterė, pedagogė Loreta Margarita Černeckienė.

,,Juknaičiai“ – vienas žinomiausių Šilutės rajono meno kolektyvų, pasižymintis ypatingo tikslumo meninių programų atlikimu, novatorišku požiūriu į tautinį šokį ir kuriamas choreografijas. Kolektyve šoka per 20 linksmų, širdimi nesenstančių šokėjų, puoselėjančių ir gaivinančių tautines tradicijas, savo laisvalaikį skiriančių liaudies šokiui. Grupė aktyviai dalyvauja ir savo šokiais puošia Šilutės rajono bei kitų Lietuvos vietovių kultūrinius renginius, masines šventes.

Šokėjai dalyvavo ir iškovojo pergales daugelyje konkursų, pelnė laureatų vardus įvairiose peržiūrose bei pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, laimėjo apdovanojimus. Kolektyvas Šilutės kraštą atstovavo visose Lietuvos dainų šventėse (nuo 1994 m.).

„Juknaičiai“ – pirmasis kolektyvas, Šilutės rajonui pelnęs vieną garbingiausių šalyje įvertinimų – „Aukso paukštės“ apdovanojimą (2006).

Grupė surengė pasirodymus Latvijoje, Rusijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Graikijoje, kt. Šokių grupė „Juknaičiai“ palaiko kultūrinius ir kūrybinius ryšius su daugeliu Lietuvos šokių kolektyvų, artimai bendrauja su Latvijos šokių ansambliais „Ūsa“ ir „Cipars“. Kolektyvams keičiantis naujienomis, žiniomis apie savo veiklą, pasirodymus, projektus, „Juknaičių“ šokėjams lankantis svečiose šalyse, žinia apie Šilutės krašto kultūrinę terpę sklinda tarptautiniu mastu.

Šokių grupė ir pati inicijuoja, rengia šventes, minėjimus, šokio konkursus, kviesdama juose dalyvauti pamario bendruomenę. Organizuotas Šilutės rajono suaugusiųjų žmonių šokių kolektyvų festivalis „Kviečia juknaitiškiai“ (1999, 2000), rajoninis šokių konkursas „Pamario šokis 2004“, šventiniai proginiai koncertai „Šokių sūkury“ (2000), „Šokim, trypkim, jauni būkim“ (2003), kt.

Šokių grupei „Juknaičiai“ pavaldūs įvairių laikotarpių šokiai. Jų repertuare – ir lietuvių autentiški tautiniai šokiai, ir istoriniai XVI–XX amžiaus šokiai, ir vadovės L. M. Černeckienės sukurtos šokio choreografijos.

Kolektyvas užaugino ne vieną pamario šokėjų kartą, išugdė ne vieną tautinio šokio mokytoją, dirbantį ir perteikiantį pamario jaunimui meilę šokiui ir tautinėms tradicijoms.

Šilutės rajono Juknaičių seniūnijos vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Juknaičiai“ nuo 1996 iki 2010 m. buvo aktyvi Šilutės–Emericho miestų bendradarbiavimo draugijos narė. 2013 m. kolektyvas ,,Juknaičiai“ įrašytas į Juknaičių garbės knygą, o 2016 m. kolektyvo vadovei L. M. Černeckienei suteiktas Juknaičių seniūnijos garbės pilietės vardas.



Komunikacijos skyrius
šaltinis: https://www.silute.lt/naujienos/sidabrines-nendres-premija-iteikta-juknaiciu-vyresniuju-liaudisku-sokiu-grupei-juknaiciai/7245


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN