Kretingos bibliotekoje - vaizdų kultūra ir vaikai

Naujienos: Švietimas , 2020-07-23 21:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Sunku įsivaizduoti vaikams skirtą knygą, kurioje nebūtų iliustracijų, paveikslėlių. Pasaulinė paveikslėliais papuoštos knygos vaikams tradicija prasidėjo dar XVIII a. viduryje, kai anglų leidėjas J. Newberry išleido „Mažąją nuostabią kišeninę knygelę“ (1744 m.). Lietuvoje iliustruota knyga vaikams atsirado XIX a. – K. Nezabitauskio iliustruotu lietuvių elementoriumi „Naujas skaitymas dėl mažų vaikų Žemaičių ir Lietuvos“ (1824 m.).
Daugelis nūdienos iliustruotojų teigia, jog paveikslėlių knygos – vienas patraukliausių formatų bendrauti su vaikais. Rašytojas rūpinasi įdomiu pasakojimu, o iliustruotojas – spalvotais vaizdiniais, kurie sugula ant popieriaus lapo. Tačiau bandymas pavergti vaikų širdis įprastai tampa tikru iššūkiu. Svarbu ne tik pateikti galutinį rezultatą, bet ir lavinti vaikų gebėjimą interpretuoti vaizdus, mokėti atskleisti jų užkoduotą reikšmę. Iliustracijomis vaikams pateikiami ryškūs, įsimenantys, mieli ar bauginantys personažai, įvairūs šriftai, detalės, perteikiama nuotaika ir pan.
Nors vaikų literatūrai Lietuvoje yra skiriama vis daugiau dėmesio, didėja įvairovė, knygų kokybė, išlieka būtinybė ieškoti būdų pritaikyti edukacinius, kūrybiškumo ugdymo procesus vaikams priimtiniems mokymo metodams. Kretingos biblioteka inicijuoja projektą „Pasakų veikėjai atgyja“, kurio vienas tikslų – padėti vaikams tapti sąmoningais, savarankiškais skaitytojais, stiprinti jų skaitymo motyvaciją. Siekiant pamėginti į pasakas pažvelgti vaikų akimis, sužadinanti jų kūrybinį smalsumą, organizuojami skirtingi knygų iliustracijų kūrimo užsiėmimai.
Liepos 20 d. Kretingos bibliotekoje vyko nepaprastai įdomios pop-up iliustracijų kūrybinės dirbtuvės, kurias vedė Prancūzijoje gyvenanti ir kurianti dailininkė Elena Selena.
Elena Selena – jauna menininkė iš Lietuvos, kurianti erdvines knygas vaikams, taip pat dirbanti grafine knygų dizainere. Iliustravimo studijas tęsti pasirinko vienoje geriausių iliustracijos srityje aukštųjų meno mokyklų – École Estienne Paryžiuje, o šiuo metu jau studijuoja scenografijos magistrantūrą École nationale supérieure des Arts Décoratifs Paryžiuje.
Elena yra jau trijų knygų, kurioms ir tekstus, ir iliustracijas, karpinius kūrė pati, autorė: tai „Jardin bleu“ (Mėlynasis sodas), „Jungle“ (Džiunglės) ir „Neige“ (Sniegas). Dvi iš šių knygų Elena Selena vaikams parodė ir paskaitė. Įspūdingas pop-up iliustracijas palydėjo iškalbingi vaikų susižavėjimo šūksniai. Pop-up knyga – tai erdvinė knyga su iššokančiais paveikslėliais. Tokių iliustracijų kūrimas painus ir sudėtingas, tačiau rezultatas – fantastiškas. Nieko nelaukę, vaikai kibo į darbus ir pasinėrė į painų, tačiau įdomų erdvinių paveikslėlių kūrimą. Iš kalno spalvotų lapų buvo iškirpta ir suklijuota per dešimt individualių erdvinių paveikslėlių-atvirukų.
Šio projekto metu vaikai taip pat turėjo galimybę kurti ir su profesionalia knygų iliustruotoja Lina Dūdaite (2018 m. „Cow design festival“ apdovanota kaip viena iš geriausių iliustratorių). Taip pat tikimasi parengti kūrybines dirbtuves su Aušra Kiudulaite – tarptautiniuose ir nacionaliniuose konkursuose įvertinta iliustratore ir paveikslėlių knygų autore, kurios iliustruotos knygos „Laimė yra lapėׅ“ (teksto autorė E. Daciūtė) ir „Draugystė ant straublio galo“ (teksto autorius M. Marcinkevičius) išverstos daugiau nei į dešimtį kalbų ir mylimos mažųjų skaitytojų bei jų tėvelių.



Birutė Naujokaitienė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja
J. K. Chodkevičiaus g. 1B, Kretinga, LT-97130
tel.: (8 445) 72131


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN