Kur Lietuvoje slepiasi paskendusi pilis?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2020-06-15 20:48
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Vienas seniausių Vakarų Lietuvos miestų, mažuoju Vatikanu tituluojama Kretinga ir savo gamtos grožiu kerintis Kretingos rajonas pristato šios vasaros naujieną – atradimų kupinas nuolatines ekskursijas.

Tikriausiai niekas nežino daugiau Kretingos ir Kretingos rajono paslapčių bei legendų, nei vietiniai gidai? Tad šią vasarą jų lūpomis prabils dar negirdėtos istorijos apie vienuolių gyvenimą ir tikėjimo galią, paslaptingas kriptas, kadaise Kretingoje buvusią sinagogą ir pamaldas joje. O gal bus įdomu sužinoti, kodėl Kretingos dvaras dar vadinamas daugybės pirmų kartų dvaru? O ką jau kalbėti, kiek legendų pasakoja Kartenos apylinkės, kiek paslapčių slepia Salantai ir kodėl kadaise šalia esančioje kalvoje girdėdavosi šaižus gaidžio giedojimas.


„Vienuolių takais“

Daugiau negu 400 metų senumo Kretingos pranciškonų vienuolynas bei bažnyčia saugo daugybę gražių istorijų ir paslapčių. Kiekvienas ansamblio kampelis kviečia pažinti – karvedžio J.K. Chodkevičiaus gyvenimo istoriją, šv. Antano paveikslo stebuklus, vienuolyno klestėjimą bei tragedijas, Kretingą iš svaiginančio aukščio, užkopus į bokštą. Ekskursija „Vienuolių takais“ yra žavi ir jaudinanti kelionė į praeitį. Joje – pasakojimai apie tikėjimo galią, vienuolių gyvenimo ritmą, paslaptingas kriptas, užgriuvusius rūsius bei tunelius, švedų karių paliktus kardų kirčius ir gyvus užmūrytus žmones bei dar daug kitų pasakojimų.

Ekskursijų datos: birželio 17 d., 24 d., liepos 1 d., 8 d., 15 d., 22 d., 29 d., rugpjūčio 5 d., 12 d., 19 d., 26 d., rugsėjo 2 d., 9 d.

Laikas: 17.00 val.
Kaina asmeniui – 3 Eur.
Išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.


„Dingusi Kretinga“

Kretinga – keistas ir įdomus miestas. Urbanistinis paminklas, tačiau žmonės klausia, o kur čia senamiestis. Kažkada garsėjo kaip pasienio miestas, tačiau muitinės nebėra. Praėjusiais amžiais čia klestėjo žydų bendruomenė, bet sinagogos nei akmens neišlikę. Štai kodėl į pasimatymą su Kretinga reikia leistis pasiėmus gidą. Gido lūpomis Kretinga gali pradėti šnekėti nesustodama.

Šiame mieste kiekviena gatvelė ir daugelis pastatų, kuriuos praeiname net neatsigręžę, turi ko papasakoti. Kretinga per ekskursiją „Dingusi Kretinga“ prabyla apie turėtą Rotušę ir joje vykdytas bausmes, apie pamaldas cerkvėje bei sinagogoje, mieste gamintus lūpdažius ir pirmąją Shell degalinę. Kretingos miestas turi, ką papasakoti – tik paklauskite ir turėkite kantrybės išklausyti.

Ekskursijų datos: birželio 18 d., 25 d., liepos 2 d., 9 d., 16 d., 23 d., 30 d., rugpjūčio 6 d., 13 d., 20 d., 27 d., rugsėjo 3 d., 10 d.

Laikas: 17.00 val.
Kaina asmeniui – 3 Eur.
Išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.


„Pamirštos dvaro istorijos“

Kretingos Tiškevičių dvaras žavus ne tik puošniais rūmais, puikiai išsilaikiusiais pastatais ar išpuoselėtu parku. Šis visoje šalyje garsus XIX amžiaus kompleksas skatina žvelgti giliau bei atrasti daugiau. Ką nuveikė išlaidusis Juozapas Tiškevičius? Kokius iššūkius patyrė jo žmona Sofija? Už kokius didžiulius darbus neįvertinta liko užsispyrusioji dukra Marija?

Be to, Kretingos dvaras – daugybės pirmų kartų dvaras. Pirmoji telefono linija, pirmoji hidroelektrinė, pirmasis lietuviškas darželis... O kur dar istorijos apie stebuklingą Meilės akmenį, prabangias lynų vaišes bei ypatinguosius monarchų stalo vertus kalakutus. Kretingos dvaras tikrai turi pamirštų istorijų, tik ir laukiančių, kuomet bus atskleistos.

Ekskursijų datos: birželio 21 d., 28 d., liepos 5 d., 12 d., 19 d., 26 d., rugpjūčio 2 d., 9 d., 16 d., 23 d., 30 d., rugsėjo 6 d., 13 d.

Laikas: 14.00 val.
Kaina asmeniui – 3 Eur
Išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.


„Paskendusi Kartenos pilis“

Kartenos piliakalnio istorija apipinta padavimais ir legendomis. Tiesa, kad ant piliakalnio stovėjo pilis, kurią ne kartą puolė kitataučiai ir priešai. Bet ar tiesa, kad ta pilis buvo apsupta vandens, kad tame vandenyje gyveno trys labai didžiulės žuvys, kurios ištikimai tarnavo savo karaliui bei sergėjo pilį, bet vieną dieną karalius kažkur dingo, pilis nuskendo, o vanduo nuseko?

Pažintinėje kelionėje „Paskendusi Kartenos pilis“ kiekvienas pasiners į Kartenos apylinkių praeitį, kai pirminis istorijos šaltinis buvo iš lūpų į lūpas perduodama patirtis, išgyvenimai, tikėjimai ir faktai. Kur yra riba tarp tikra ir netikra, tarp praeities ir šiandienos, tarp istorijos ir mitų? Tai yra klausimai, į kuriuos atsakymus rasite tik pažinę Kartenos piliakalnį.

Ekskursijų datos: birželio 18 d., liepos 16 d., rugpjūčio 27 d., rugsėjo 17 d.

Laikas: 14.00 val.

Kaina asmeniui – 4 Eur (+ 1 Eur Salantų regioninio parko lankytojo bilietas)
Išankstinė registracija telefonu 8 445 58 761.


„Salantų miesto paslaptys“

Abipus Salanto upės įsikūręs Salantų miestas taip pat turtingas paslapčių. Pasakojama, kad neatmenamais laikais Salantų apylinkes buvo užlieję platūs vandenys, kurie po didelių liūčių dar labiau pakildavo.

Kartą po tokių liūčių, įsikibę į storiausią ąžuolą, plaukė du žemaičiai. Staiga vienas iš jų pamatė vandens apsuptą salą ir sušuko: „Veiziek, prieteliau, sala ontā!“. Vandenims nuslūgus, toje vietoje ėmė augti miestas, kurį žmonės pavadino Salantais.

Atradimų kupinos kelionės „Salantų miesto paslaptys“ metu susipažinsite su Salantų miesto istorine dalimi, Salantų miesto žydų bendruomenės, dvaro parko istorija, taip pat pakeliui stabtelsite prie šiuo metu žinomo paties storiausio ir gyvybingo kaštono Lietuvoje. Kartu įminsite ir Salantų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios raidos, Gaidžio kalno koplyčios faktų ir mitų slėpinius bei išgirsite iki šių dienų sklandančias legendas.

Ekskursijų datos: liepos 2 d., rugpjūčio 13 d., rugsėjo 10 d.

Laikas: 14.00 val.

Kaina asmeniui – 4 Eur (+ 1 Eur Salantų regioninio parko lankytojų bilietas)
Išankstinė registracija telefonu 8 445 58 761.

Daugiau:
www.aplankykkretinga.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN