Akmenės rajono savivaldybėje, jaunimo reikalų tarybos posėdyje kalbėta apie veiklas, atsižvelgiant į COVID-19 situaciją

Naujienos: Savivalda , 2020-06-03 19:09
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Savivaldybės mero pavaduotojas, Savivaldybės jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Tomas Martinaitis, pradėdamas š. m. gegužės 28 d. vykusį SJRT posėdį, paminėjo, kad susitinkama ypatingu laikotarpiu, kai būtina atsakingai žvelgti į egzistuojančią COVID-19 situaciją. Dėl to su didžiąja dalimi posėdžio dalyvių bendraujama nuotoliniu būdu.

Posėdyje kalbėta apie tai, su kokiais iššūkiais susiduriama jaunimo ir su jaunimu dirbančiose organizacijose, kaip pavyks įgyvendinti šių metų Savivaldybės jaunimo iniciatyvų, jaunimo įdarbinimo vasarą ir kitas programas, aptartos kitos svarbios jaunimo dalyvavimo, įsitraukimo temos.

Lietuvos moksleivių sąjungos informavimo centro Akmenės padalinio vadovė Meda Labunskaitė supažindino su padalinio veikla karantino laikotarpiu. Veikla kurį laiką buvo šiek tiek pristabdyta, nes nebuvo galima susitikti Vadovų klube ,,gyvai“, tačiau aktyviai bendrauta socialiniuose tinkluose. Neseniai padalinio iniciatyva organizuota Akmenės rajono moksleivių apklausa apie tai, ką ketinama veikti vasarą. Apklausoje dalyvavo 343 respondentai. Skaičiuojant pagal amžių 14-18 metų jaunuoliai sudarė 92,2 proc., jaunimo nuo 18 metų amžiaus - 7,8 proc. 62,7 proc. apklaustųjų nurodė, kad vasarą dirbs. Atostogauti žada 37,3 proc. 200 jaunų žmonių atsakė į klausimą, kur dirbtų. Savo rajone norėtų įsidarbinti 55 proc., o 45 proc. nurodė važiuosiantys kur nors dirbti. Pageidauta daugiau informacijos apie moksleivių galimybes įsidarbinti pagal Savivaldybės programą.

Analizuota abiturientų savijauta: atlikta apklausa dėl lietuvių kalbos įskaitos nuotoliniu būdu, taip pat dėl egzaminų vykdymo šiais metais. Aptartos išvados. Kalbant apie dalyvavimą, moksleiviai nurodo, kad naudingi yra vieši renginiai kartu su politikais ir Savivaldybės darbuotojais Savivaldybėje, susitikimai su Savivaldybės meru, galimybė kreiptis ir laiškais. Jaunimas jaučiasi geriau, kai jie išklausomi, juos girdi atsakingi žmonės.

Akmenės rajono jaunimo ir jaunimo organizacijų sąjungos ,,Jaunimo apskritasis stalas“ (toliau – JAS) prezidentė Dominyka Danutė Dobrikaitė papasakojo apie JAS organizacijos narių veiklų viešinimą, aptarė komandos ,,Žinau, ką renku“, kurioje ji pati aktyviai dalyvauja, darbus, pasidžiaugė, kad Akmenės jaunimo centre IVIDU jau dirba du jaunimo darbuotojai. Pati būdama Akmenės gimnazijos abiturientė papasakojo apie abiturientų jauseną prieš egzaminus.

Karantino laikotarpiu nuotoliniu būdu vyko nemažai mokymų, susitikimų su jaunimui ir jaunimo darbuotojais. SJRT narė Virginija Baranauskaitė papasakojo apie dalyvavimą Vyriausybės 2020 m. gegužės 19 d. organizuotoje viešojoje konsultacijoje ,,Žinau–įsitraukiu–vertinu“, kurią vedė Politikos tyrimų ir analizės instituto direktorius jaunimo M. Ulozas. Virginija aptarė jaunimo įsitraukimo galimybes Akmenės rajone ir tai, kaip galima dalyvauti į sprendimų priėmimo procese.

SJRT narė Kamilė. Bumblytė kalbėjo apie Akmenės jaunimo centro IVIDU veiklas karantino metu, jaunimo įsitraukimą, taip pat apie savo patirtį, dirbant Jaunimo Europos komandoje. Į protmūšius, jos organizuotus rajone, kaskart įsitraukdavo apie 40-50 jaunų žmonių.

Posėdžio svečias - Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos Jaunimo informavimo ir konsultavimo paslaugų koordinatorė Martyna Varkalytė pristatė informavimo ir konsultavimo sistemą Lietuvoje. Apie tokios paslaugos teikimą kalbėjo Akmenės rajono savivaldybės jaunimo ir suaugusiųjų švietimo centro socialinė pedagogė, Informavimo ir konsultavimo taško konsultantė Alva Vaišvilė. Tokių informavimo ir konsultavimo centrų/taškų Lietuvoje šiuo metu yra 16.

Kiekvieną ketvirtį SJRT posėdžiuose Dalia Noraitė- Borusienė supažindina su Jaunimo savanoriškos tarnybos situacija Savivaldybėje ir šalyje. Savivaldybės įstaigose – savanorius priimančiose organizacijose - savanoriška veikla ir karantino metu nenutrūksta, yra atitinkamo pobūdžio, laikantis asmens saugumo rekomendacijų.

Posėdyje aptarta, kokie faktoriai lemia Jaunimui draugiškos Savivaldybės statusą ir įvertinimą šalyje, peržiūrėtas Jaunimo reikalų departamento prie SADM parengtas leidinys.

Tomas Martinaitis apibendrino posėdyje aptartus klausimus Buvo pritarta parengtoms rekomendacijoms dėl ilgalaikių priemonių Savivaldybėje, atsižvelgiant į COVID-19 situaciją. Šiuo periodu yra svarbu palaikyti jaunimo ir su jaunimu dirbančias organizacijas, sudaryti palankias galimybes jaunimo įdarbinimui vasarą, informavimui ir konsultavimui, fizinės ir psichoemocinės sveikatos užtikrinimui.

SJRT posėdyje dalyvavo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Rekis, LR Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Valiaus Ąžuolo padėjėja Savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Judita Žilienė.

Posėdis buvo transliuojamas tiesiogiai, žr. nuorodą: https://www.facebook.com/watch/live/?v=3270144086338731

Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė (jaunimo reikalų koordinatorė) Arnolda Ruškienė.


šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/jaunimo-reikalu-tarybos-posedyje-kalbeta-apie-veiklas-atsizvelgiant-i-covid-19-situacija/1706


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN