Lietuvių kalbos dienos Kretingos bibliotekoje

Naujienos: Švietimas , 2018-03-13 01:05
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Trečią kartą rengiamos Lietuvių kalbos dienos – tai daugybė vasario 16–kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių, skirtų Valstybės šimtmečiui paminėti, lietuvių kalbos sklaidai ir kalbos prestižui didinti.
Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka prisijungė prie Lietuvių kalbos dienų minėjimo iniciatyvos, nes tai pagarbos savo kalbai išraiška, pareiga ją puoselėti ir gražinti. Vaikų literatūros centro bibliotekininkės suorganizavo Marijono Daujoto pagrindinės mokyklos ketvirtokams edukacinį užsiėmimą „Kur gyvena kalba“. Vaikai susiskirstė į komandas ir sugalvojo joms pavadinimus iš žodžių, susijusių su Lietuva. Lietuviški pavadinimai – „Lietuvaitės“, „Ąžuolai“, „Laisvė“, „Žemaitukai“, „Lietuviai“ – papuošė komandų staliukus. Ketvirtokai pagilino gimtosios kalbos bei lietuvių literatūros žinias spręsdami kryžiažodžius, taisydami netaisyklingai vartojamus žodžius, užbaigdami sakinius ir atlikdami kitas užduotis.
Šiuolaikiniai vaikai virtualioje erdvėje praleidžia daugiau laiko negu tikrame pasaulyje, tad natūralu, jog jų žodynas skursta. Vaikų kalboje daugėja nevartotinų žodžių, trumpinių.
Lietuvių kalbos dienų renginiai skatina saugoti ir puoselėti gimtąją kalbą, kuri yra mūsų tautos istorijos ir kultūros pamatas.


Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir atstovavimui


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN