Plyta - už 100, dvi bulvės - už 170 eurų

Naujienos: Teisėtvarka , 2019-07-17 20:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

Žmonės, internetu pirkdami įvairius daiktus ne interneto parduotuvėse, o iš jiems nepažįstamų asmenų, labai rizikuoja. Pavojai tyko tiek pardavėjų, tiek pirkėjų.

Susigundę galimybe pigiau nusipirkti mobilųjį telefoną, apie kurio pardavimą skelbiama interneto erdvėje, žmonės į pardavėjo nurodytą sąskaitą perveda pinigus ir tuo viskas baigiasi: nei telefono sulaukia atsiunčiant, nei pinigų gali atgauti, nei galimybės susisiekti su pardavėju neturi, nes šis nebekelia ragelio, o kurioje pasvietėje jis yra, nežinia. Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato pareigūnai neseniai demaskavo 23 metų šiaulietį internetu įvairiais pavadinimais pardavinėjusį nieką. Reikia automobilio detalės – prašom, reikia – virtuvės spintelių – prašom, reikia kompiuterio – prašom. O realiai tų daiktų parduoti jis neketino, nes jų net neturėjo. Kai tik gaudavo iš pirkėjų pinigėlius, taip jis tapdavo telefonu nebepasiekiamas.

Kartais iš pirkėjų internetu tiesiog pasityčiojama. Yra buvęs atvejis, kai siuntinį gavęs pirkėjas dėžutėje rano plytą, akmenį arba tiesiog telefono paveiksliuką. Štai liepos pradžioje „Facebook“ socialiniame tinkle radęs skelbimą apie už 170 eurų parduodamą „iPhone7“ 19-metis Raseinių rajono gyventojas į pardavėjo sąskaitą pervedė nurodytą pinigų sumą, o po savaitės gavęs siuntinį neteko žado. Atidaręs dėžutę, joje rado dvi bulves. Yra nerašyta taisyklė: jei daiktas parduodamas pigiai, tai arba jis niekam tikęs, arba jo pardavimas gali būti sukčių paspęsti pelėkautai, nes tik čia, kaip sako liaudies išmintis, sūris yra nemokamas.

Liepos 16-ąją į policiją kreipėsi Radviliškio rajono gyventojas. 24 metų vaikinas, panoręs gražiai atrodančio BMW, prarado 3 500 eurų. Skelbimą apie parduodamą automobilį jis rado „Mobile.de“ tinkle. Nurodyta, kad automobilis yra Danijoje, o jį parduoda užsienietis, gimęs 1976 m. Pinigus už automobilį radviliškietis pervedė į sąskaitą viename Vokietijos banke. Iš karto po pinigų pervedimo ryšys su pardavėju nutrūko. Ir tada teko ryšį užmegzti jau su policija.

Kitam automobilio pirkėjui liepos pradžioje nutiko dar keistesnė istorija. 38 metų kaunietis interneto svetainėje autogidas.lt rado skelbimą apie Joniškyje parduodamą automobilį „Audi 100“. Nors jau buvo 20 valanda, tačiau, susisiekęs su pardavėju, kaunietis susiruošė važiuoti pirkti automobilio. Važiuodamas pro Šiaulius, pirkėjas sulaukė joniškiečio skambučio ir išgirdo netikėtą prašymą, kad jis užsuktų nurodytu adresu į Šiaulius ir už 150 litų nupirktų jam sidabrinę grandinėlę. Skambinusysis patikino sumokėtus pinigus išminusuoti iš parduodamo automobilio kainos ir už paslaugą padaryti dar 20 eurų nuolaidą. Kaunietis sutiko. Apie vidurnaktį Šiauliuose, sutartoje vietoje, prie jo automobilio priėjo du jaunuoliai, padavė grandinėlę, pasiėmė pinigus ir nuėjo savais keliais. Kaunietis paskambino nepažįstamajam, pasakė, kad jo prašymą įvykdė ir dabar važiuoja į Joniškį. Pavažiavęs apie 25 km, Kauno gyventojas, kurį pradėjo kamuoti įtarimai, paskambino „Audi 100“ pardavėjui, tačiau susisiekti su juo nepavyko – telefonas buvo išjungtas. Skelbimo apie parduodamą automobilį interneto svetainėje taip pat nebebuvo. Vyras įdėmiai pradėjo tyrinėti išsisaugotą parduodamo automobilio nuotrauką ir pagal transporto priemonės valstybinį numer, atkūrė, kad šį automobilį prieš pora savaičių jis yra pirkęs Šilalėje. Taigi sukčius pasinaudojo išsisaugota nuotrauka ir į svetainę įdėjo fiktyvų skelbimą apie parduodamą automobilį. O 53 cm sidabrinė grandinėlė pasirodė esanti visai ne iš sidabro. Taigi kaunietis patyrė net dvigubą apgavystę: važiavo pirkti nesamo automobilio ir įsigijo bevertę grandinėlę.

Nuo internetinių sukčių nukenčia ne tik pirkėjai, bet ir pardavėjai. Šiomis dienomis į Raseinių rajono policijos komisariatą kreipėsi 36 metų šio rajono gyventoja, kuri nukentėjo nuo internetinio pirkėjo. Patikli moteris per Raseinių autobusų stoties siuntų skyrių į Jurbarką išsiuntė parduodamą savo telefoną „Apple iPhone 6S Plus“, tačiau 350 eurų iš pirkėjo taip ir nesulaukė.

Taigi taupantiems ir įvairius daiktus perkantiems ne interneto parduotuvėse, o iš nepažįstamų asmenų, kyla didžiulė praradimo grėsmė - interneto erdvėje intensyviai siautėja sukčiai.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN