Kretingos bibliotekoje pažino tradicinę žemaičių kultūrą

Naujienos: Švietimas , 2019-07-15 22:23
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Skatinant vaikų užimtumą atostogų metu Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje buvo organizuojamas edukacinių užsiėmimų ciklas „Aš – žemaitis“. Dalyviai 7–12 metų vaikai. Ciklas „Aš – žemaitis“ – viena iš projekto „Samogitia: nežinoma ar pažinta“ dalių.
Per edukacinius užsiėmimus, kurie truko dvi savaites, vaikai žaidė žemaitiškus žaidimus, pažino muzikos instrumentus, iš molio lipdė lėkštutę, kurią vėliau margino įvairiais raštais, būdingais žemaičiams, vijo virvutę, iš kurios pasidarė apyrankę, galvajuostę ir skirtuką knygai, vadovaujami tautodailininko Valentino Dilgino gamino papuošalus iš žalvario, vaidino pagal žemaitiškus posakius ir patarles, dalyvavo žemaitiškų žodžių turnyre, orientacinėse varžybose, o įgytas žinias apie Žemaitiją sėkmingai užtvirtino dalyvaudami viktorinoje. Štai taip praėjo dvi savaitės, kupinos įdomių užduočių ir žinių, kurios ugdo meilės jausmą savo kraštui, kultūrai, kalbai, tradicijoms.
Pasak vyresn. bibliotekininkės Zofijos Mačiuvienės, kuri parengė užsiėmimų programą ir su vaikais ją įgyvendino, yra svarbu nepamiršti, kaip žemaičiai gyveno anksčiau, kokios buvo jų tradicijos, kokie yra išlikę žemaičių papročiai, žemaičių paveldas. 2019-ieji paskelbti Žemaitijos metais, taigi yra puiki proga vaikams priminti, pasakoti bei įprasminti šiuos metus.
Anot projekto vadovės Birutės Naujokaitienės kretingiškiams dar bus pristatyta projekto literatūrinė-muzikinė programa.

Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir viešinimui


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN