Laidotuvių ceremonija: kaip išvengti finansinių ir organizacinių nesusipratimų

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-06-28 07:26
El. pašto adresas: laima@adverum.lt

Netekus artimojo išgyvename vieną iš sunkiausių gyvenimo momentų. Sunkiu metu tikimės išvengti papildomų rūpesčių, tačiau, deja, ne visiems tai pavyksta. Daugelis žmonių susiduria su laidotuvių ceremonijos organizaciniais sunkumais ir lieka nusivylę kaina. Laidojimo ceremonijų organizavimo specialistų teigimu, šių nesusipratimų galima išvengti.

Visoje Lietuvoje veikiančios laidojimo ceremonijų organizavimo sistemos „Rekviem“ kokybės konsultantė Jorūnė Ramonaitė pasakoja, kad dažnai tenka išgirsti klausimą, „tai kiek gi kainuoja laidotuvės?“. Tačiau vieno atsakymo nėra, nes kiekvienos laidotuvės yra individualios. „Išgirdę tokį atsakymą žmonės lieka nepatenkinti, jie ne visada supranta, kodėl iš karto negalima pateikti vienos konkrečios sumos. Dar didesnį rūpestį kelia tai, kad klientai jaučiasi sumokėję per daug. Įprastai tai nutinka todėl, kad žmonės išgirsta tik preliminarią kainą, tačiau vėliau tam tikras paslaugas užsako papildomai bei suskaičiuoja kitas sumas, kurias sumokėjo ne laidotuvių ceremonijos organizatoriams“, – teigia Jorūnė Ramonaitė.

„Rekviem“ atstovė pataria neskubėti priimant sprendimus, skirti kelias minutes pokalbiui su laidojimo paslaugas teikiančia įmone ir išsiaiškinti, ar nurodoma kaina yra tik dalies paslaugų, ar bendra visų reikalingų paslaugų kaina. Jai antrina ir Prienų atsisveikinimo namų „Amžinasis aukuras“ laidotuvių organizatorė Dovilė Mališauskienė.

„Sunkiu metu žmonės nebūtinai žino, kokių prekių ar paslaugų jie nori. Tai ypač aktualu tiems, kurie netektį išgyvena pirmą kartą. Tokioje situacijoje mes visuomet suteikiame pilną informaciją: pateikiame galimus variantus, kainas. Žinoma, kartais žmonės tvirtai žino, ko jiems reikia, turi neįprastų, galbūt net praktiškai sunkiai įgyvendinamų idėjų – pavyzdžiui, urną ir gėles nori vežti patys, nors nesusimąsto apie būtinos vietos kiekį. Tokiu atveju klientui paaiškiname apie galimas kliūtis, jei jis nuomonės nekeičia – visuomet pildome klientų pageidavimus“, – savo patirtimi dalijasi D. Mališauskienė.

D. Mališauskienės teigimu, jų praktikoje nesusipratimų dėl paslaugų kainų beveik nekyla, nes jos yra aiškiai komunikuojamos. „Su klientais bendraujame atvirai, nuoširdžiai ir sąžiningai – tokios mūsų vertybės. Pirmo susitikimo metu svarbiausia nuosekliai papasakoti apie visas paslaugas ir aiškiai nurodyti kiekvienos iš jų kainą. Dar geriau, kai klienas kainą ne tik išgirsta, bet ir mato. Žmonės turi žinoti visas galimybes – tai kuria pasitikėjimą“, – sako specialistė ir priduria, kad jų klientai po susitikimo žino ne preliminarią, o konkrečią sumą. Vienintelis atvejis, dėl kurio kaina gali pasikeisti – kliento poreikio pasikeitimas.

Moteris priduria, kad telefoninio pokalbio metu informaciją sudėtingiau sunkiau ir prioritetą teikia susitikimui, kurio metu viskas klostosi paprasčiau. „Sulaukus skambučio klientai dažniausiai klausia – „tai kiek man viskas kainuos?“. Mums sunku atsakyti į tokį klausimą, nes, visų pirma, neaišku, kas yra „tas viskas“, kokie poreikiai. Antra, prekių ir paslaugų kainos skiriasi, todėl klientas turi galimybę rinktis iš jam priimtiniausio varianto, taigi kaina visuomet skirtinga“, – dalijasi laidotuvių organizatorė. Moteris priduria, kad taip pat dažnai pasitaiko situacijų, kai žmonės skambina ne užduoti papildomų klausimų, o būna tvirtai apsisprendę, kad paslaugas pirks būtent iš jų bendrovės, o kaina šiuo atveju nėra itin svarbi. „Beveik nėra buvę atvejų, jog žmonės prašytų visą laidotuvių ceremoniją suorganizuoti už konkrečią sumą ir ne daugiau. Tokioje situacijoje sugebame suteikti visas būtinas paslaugas pagal jų turimą biudžetą“, – pasakoja laidotuvių organizatorė.

Ji taip pat pastebi, kad lietuviai nori, jog visas procesas vyktų kuo greičiau – mat tikisi, kad tokiu būdu greičiau praeis netekties skausmas. Praktika taip pat rodo, kad nelabai norima priimti laidotuvių organizavimo paslaugų teikėjų siūlomų naujovių, tačiau dažnai tenka dalintis praktiniais patarimais, pavyzdžiui, dėl gėlių, žvakių ar net maisto.

Kad laidotuvių kaina ne visais atvejais yra pats svarbiausias dalykas sutinka ir laidojimo namų „Varėnos ritualinės paslaugos“ vadovas Deividas Tubinis. Jis tikina, kad pamažu daug kam tampa aktualesnė paslaugų kokybė, o ne kaina.

„Pastebime, kad kreipdamiesi dėl laidojimo paslaugų žmonės vis labiau kreipia dėmesį į paslaugų kokybę, pageidauja gauti visą paslaugų paketą, – pasakoja D. Tubinis. – Žinoma, jie teiraujasi apie kainą, tačiau iš anksto nuspėti ir pasakyti ją apytiksliai labai sunku, juk kiekvienas turi individualių pageidavimų, pačioje pradžioje net nežinome, kokių paslaugų pageidaus. Tad iš pradžių skiriame dėmesį paslaugų aptarimui ir reikalingų atributų pasirinkimui.“

Laidojimo namų vadovas pasakoja, kad labai dažnai tenka patarti užsakovams, ką geriau rinktis, ką užsakyti, tačiau aiškumas, kad viskuo pasirūpins paslaugos teikėjas, patiems nereikės niekuo rūpintis ir kad paslaugos bus suteiktos kokybiškai – klientams svarbiausia.

Laidojimo paslaugas teikiančių bendrovių praktika rodo, kad finansinių ir organizacinių nesusipratimų galima išvengti skiriant šiek tiek laiko pokalbiui su laidojimo ceremonijų organizatoriais ir išsakant savo poreikius. Išgirdę reikalavimus specialistai paaiškina visas galimybes, nurodo kainas ir susitaria dėl tolesnių veiksmų. Jei klientai nežino, nuo ko pradėti ar jiems sunku priimti sprendimą – laidojimo ceremonijų organizatoriai visuomet stengiasi suteikti reikiamą informaciją.


Apie UAB „Rekviem LT“:
„Rekviem“ – tai visoje Lietuvoje veikianti laidojimo ceremonijų organizavimo sistema, kuri vienija kokybiškas paslaugas teikiančias laidojimo įmones. Pagalba teikiama trumpuoju numeriu visoje Lietuvoje 19 2 11. „Rekviem“ priklauso lietuviško kapitalo įmonių grupei AB „K2 LT“.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN