Akmenės rajono garbės piliečio A. Lupeikos knygos „Mano gyvenimo atšvaitai“ pristatymas

Naujienos: Asmenybės , 2019-06-07 00:25
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Rašytojas Herkus Kunčius rašė: „Kai kuriuos dalykus mes turime aprašyti ir pabandyti patys sau išsiaiškinti, kuo buvome, kuo virtome ir kuo galbūt esame“. Viešojoje bibliotekoje vyko Akmenės rajono Garbės piliečio Aniceto Lupeikos knygos „Mano gyvenimo atšvaitai“ pristatymas.

Akmenės rajono Garbės pilietis Anicetas Lupeika 1995-2003 metais buvo išrinktas Akmenės rajono savivaldybės meru, 2006 m. apdovanotas Šiaulių apskrities Garbės ženklu „Už nuopelnus Šiaulių apskričiai“, 2006 m. Lietuvos savivaldybių asociacijos Auksinės krivūlės riteris, 2002 metais suteiktas Lenkijos respublikos Konino miesto Garbės piliečio vardas, už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Gedimino ordino riterio kryžiumi, 2009 metais suteiktas Akmenės rajono Garbės piliečio vardas, 2012 m. vasario 16 apdovanotas Garbės ženklu "Už nuopelnus Akmenės rajonui". Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės parengtoje knygoje „Viešoji biblioteka – informacijos ir kultūros skleidėja“ (2006m.) gerbiamas Anicetas Lupeika skyrė prasmingus žodžius apie Viešąją biblioteką ir jos filialus: „Visuose civilizuotuose pasaulio kraštuose biblioteka nuo amžių glūdumos iki naujausių technologijų eros yra išskirtinė įstaiga. Ji - žmonijos patirties, žinių, informacijos šventovė, sauganti pageltusius pergamentus ir modernias elektronines laikmenas. Savivaldybės viešoji biblioteka su savo filialais irgi išliko viena reikšmingiausių Akmenės rajono įstaigų, nepaisant per šešiasdešimt gyvavimo metų buvusių permainų, sunkumų ir neturto. Taip susiklostė, kad biblioteką visus dešimtmečius daugiausiai puoselėjo moterų kolektyvas. Jos šapelis po šapelio kaupė kraštotyros medžiagą, leido knygas, rengė parodas, steigė draugijas ir klubus, įtvirtino ne vieną tradicinį renginį. Aukštos kvalifikacijos rajono bibliotekininkių dėka ši įstaiga dabar atlieka itin
svarbų darbą, tobulinant viešąsias informacijos paslaugas. Linkiu, kad ateityje nė mažiausiai rajono bibliotekėlei nebeiškiltų sunykimo grėsmė. Bus dedamos visos pastangos savivaldybės viešąją biblioteką netrukus perkelti i modernias patalpas, ją nuolat turtinti ir gražinti.“

Gerbiamam autoriui yra nesvetimas spausdintas žodis, knyga, informacinės technologijos. Jo sukurtoje ir tvarkomoje Feisbuko paskyroje „Akmenės kraštietis“ randamos visos Akmenės krašto naujienos vienoje vietoje.

Gerbiamas Anicetas Lupeika vakaro dalyviams pristatė savo parengtą ir išleistą knygą „MANO GYVENIMO ATŠVAITAI“. Tai jau antroji Aniceto Lupeikos knyga. Jos apimtį sudaro 397 puslapiai su daug nuotraukų. Knygoje daug dokumentinės įvairovės – kuo gyveno Akmenės rajonas dešimtmečių bėgyje, kaip viskas keitėsi, kokie sukosi vėjai ir skersvėjai, kai prie rajono vairo tvirtai stovėjo Anicetas Lupeika. Knygoje autorius žvelgia į visą savo gyvenimą, į ilgus dešimtmečius. Knygoje nėra nieko išgalvota, o yra vien tikri faktai, konkreti, iliustruota Akmenės rajono istorija. Juk pagrindinė autoriaus gyvenimo dalis - Akmenė. Akmenėje jo gyvenimas, darbas, veikla vyksta nuo 1963 -ųjų iki dabar. Anicetas Lupeika yra realus ir gyvas visų Akmenės rajone įvykusių pokyčių liudininkas - nuo pat Akmenės rajono atkūrimo 1965 metais iki šiandien. Ne tik liudininkas, bet ir priimtų sprendimų dalyvis visais rajono raidos klausimais. Tai gyvoji mūsų krašto enciklopedija! Aiškiausios atminties ir nesvyruojančių nuostatų.

Anicetas Lupeika eina 83-uosius gyvenimo metus! Taigi šis leidinys - tarsi dovana sau pačiam, lyg savotiška ataskaita, koks žmogus jis buvo per visą gyvenimą. Ką veikė, ką davė savo šeimai, bendruomenei, savo kraštui, savo Lietuvai.

Autorius knygoje nuoširdžiai išguldė visą savo gyvenimo kelią - nuo gimimo iki šiandienos. Nedidelė knygos dalis skirta gimtiesiems Mažeikiams, kur ir buvo visko pradžių pradžia. Leidinys gausiai iliustruotas dokumentinėmis nuotraukomis, kurios liudija konkrečius faktus, parodo žmones. Viskas sudėta nuosekliai dar nuo prieškario – nuo 1936 m. iki pat šių 2019 metų.

Dvidešimt aštuonerius metus Anicetas Lupeika rūpinosi rajono statybomis, statė įvairiausios paskirties pastatus, vis užimdamas vadovaujančias pareigas. Penkiolika metų buvo renkamas: penkerius metus Akmenės miesto meras, dešimt metų - Akmenės rajono meras. Dar dvejus metu Akmenės seniūnijos seniūnas. Anicetas Lupeika per gyvenimą vadovavo keturiolikai visuomeninių organizacijų. Nuo 1968 metų iki 2011 metų - visų kadencijų rajono Tarybos narys. Šitokį Tarybos nario stažą jis vienintelis turi rajone. Keturiasdešimt penkerius metus buvo įvairaus dydžio ir pobūdžio kolektyvų vadovas. Tai įspūdingą gyvenimo patirtį turintis politikas, vadovas ir Žmogus.

Ši knyga turėtų rasti atgarsį tų akmeniškių šeimose ir širdyse, kurių artimieji buvo Aniceto Lupeikos bendražygiai, bendradarbiai, politinių srovių atstovai. Knygoje rasite juos paminėtus, nufotografuotus, rasite aprašytus ir jų žygius. Juk Gerb. Anicetas Lupeika sprendimus priimdavo tik pasitaręs su kitais, išsiaiškinęs kitų kolegų nuomones ir nuostatas. Ir visada sau kėlė klausimą – kaip veikti, kaip eiti, kad pirmiausiai Akmenės rajono žmonėms būtų geriau, kad Akmenės rajono įvaizdis šalyje būtų kuo puikiausias.

Autorius minėjo, kad šią knygą rašė 2 metus, pasakojo apie saugomus dokumentus, savo gimimo metriką išduotą Mažeikių bažnyčioje, apie brolio likimą, apie užimamas vadovaujamas pareigas, apie savo darbą, veiklas džiaugsmus, jį supančius žmones.

Pagerbdami jo pastangas, akmeniškiai turėtų gausiai apsilankyti knygos pristatymuose, padėkoti už tikrai vertingą mūsų krašto istorijai leidinį. Bėgant laikui ši knyga bus didelė rajono istorijos vertybė.

Gerbiama Anicetą Lupeiką knygos išleidimo progą pasveikino Akmenės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Rekis, Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė, kraštotyrininkas, žurnalistas Leopoldas Rozga, dainuojamosios poezijos kūrėjas ir atlikėjas Kęstutis Krencius, V. Kateivienė, Viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Dalė Taraškevičiūtė, Naujosios Akmenės kaimiškosios seniūnijos neįgaliųjų klubo „Žėrutis“ pirmininkė Irena Levinienė.

Užrašytas žodis nemiršta, jis išlieka ir gyvena savo gyvenimą. yra žmonės, kurie sukuria aplink save nuostabų mikrolauką. su jais malonu dirbti, bendradarbiauti, džiaugtis kartu nuveiktais darbais puoselėjant bibliotekines kultūrinio gyvenimo sferas.

Viešosios bibliotekos direktorė

Zita Sinkevičienė
Nuotraukos autor. Dalia Markulienė

šaltinis: http://akmene.lt/go.php/lit/Akmenes-rajono-garbes-piliecio-a-lupeikos-knygos-mano-gyvenimo-atsvaitai-pristatymas


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN