Įmonė „Baltled“ pasiūlė LED apšvietimą, galvojama apie Plungės miesto parką ir Savivaldybės pastatą

Naujienos: Savivalda , 2018-01-16 14:43
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Sausio 11 dieną Plungės rajono savivaldybėje lankėsi šviesos srityje dirbančios įmonės „Baltled“ atstovas Arnoldas Kevalaitis. Bendrojo apšvietimo klientų aptarnavimų specialistas supažindino su kompanijos siūlomomis paslaugomis ir be papildomų kaštų pasiūlė pigesnį ir kokybiškesnį – LED (šviesos diodų) apšvietimą viešajam sektoriui. Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis kartu su administracijos specialistais svarstė, jog reikėtų kai kur eksperimentinį variantą išbandyti.

LED apšvietimas laikomas vienu populiariausių būdu ekonomiškai ir originaliai apšviesti tiek pastatų vidų, tiek išorę. Didžiausias tokio apšvietimo privalumas – sumažėjusios elektros sąnaudos ir išlaidos. Skaičiuojama, kad 35 proc. visos pastatuose sunaudojamos energijos yra skiriama apšvietimui, tačiau net iki 70 proc. šios energijos gali padėti išsaugoti LED apšvietimas!

Įmonės „Baltled“ atstovas A. Kevalaitis kalbėjo, jog jų kompanija – Lietuviška įmonė, šviesos srityje su LED sistemomis dirbanti jau 13-ika metų. Gerinant šviesos sąlygas, jų patirtis šiandien jau leidžia prisidėti prie įmonių darbuotojų ir gyventojų gyvenimo kokybės. O tai, kad šviesa yra be galo svarbus kriterijus sveikatai, darbo našumui ir bendrai savijautai – seniai įrodyta klinikiniais tyrimais visame pasaulyje.

Taip jau sutapo, jog Savivaldybės darbuotojų susitikimas su įmonės „Baltled“ atstovu vyko toje trečio aukšto posėdžių salėje, kur nuolat mirksėjo viena lempa. Plungiškiai juokaudami teisinosi, jog čia tam, kad neužmigtų. Šviesos srities įmonės darbuotojas A. Kevalaitis taip pat pajuokavo, jog po darbo tokioje patalpoje galima nebeužmigti ir naktį...

Kalbėdamas apie kompaniją, svečias akcentavo, jog jie turi pažangiausią laboratoriją ir savo fabriką, taigi visa produkcija – lietuviška. „Baltled“ klientai – daugiausia iš privataus sektoriaus, tačiau pastaruoju metu įmonė aktyviai žengia ir į viešąjį sektorių, dirba su viešųjų pirkimų tarnyba. Pasak A. Kevelaičio, viešajam sektoriui – miesto gatvių ar pastatų apšvietimui – dabar siūlomas vadinamas ESCO modelis.

Pasinaudojus nauja energijos taupymo paslauga ESCO, galima atsinaujinti apšvietimo sistemą visiškai neinvestuojant savo lėšų. Įmonė užtikrintų, jog visose erdvėse būtų sumontuota reikiama šviesos įranga pagal visas Europos sąjungos standartų sąlygas. Apmokėjimas už šią paslaugą grįstas tik elektros energijos taupymu, tad už apšvietimą iškart reikėtų mokėti mažiau nei prieš tai. O investicijas bendrovė susigrąžina per paslaugos teikimo laikotarpį iš sutaupytų energijos kaštų.

„Jūs galite be papildomų išlaidų gauti įrangą, kuri taupys elektrą gatvėje, ligoninėje, mokyklose. Be to, atnaujinus šviesos sistemą, žmogaus darbo efektyvumas gali padidėti net iki 20 procentų!“ – kalbėjo svečias. Savivaldybei tik reikėtų apsispręsti, kur norėtų atnaujinti apšvietimą – kokiose gatvėse, pastatuose. Tada atvyktų kompanijos specialistai, išsiaiškintų, kokios galios šviestuvų reikėtų, nemokamai paruoštų projektą ir po kelių savaičių pateiktų pasiūlymą. Jei jis tenkintų – nuo kitos dienos įmonė galėtų pradėti dirbti, ir už apšvietimą iškart reikėtų mokėti mažiau. Kompanija turi subrangovų, tad pasirūpina ir šviestuvais, ir darbais, ir garantine priežiūra.

Savivaldybės darbuotojai pasitikslino, ar tikrai visa tai – nemokamai? A. Kevalaitis patikino, jog tikrai taip, Savivaldybės investicijų nereikės, viskas „įtilps“ į elektros taupymą! Projektas taip pat bus ruošiamas nemokamai, nes kaip kitaip įmonė pateiktų pasiūlymą?!

Vis dar abejodami, plungiškiai teiravosi, kokių įmonė galėtų pateikti pavyzdžių. Įmonės atstovas sakė, jog verslo srityje pavyzdžių yra labai daug, o į viešąjį sektorių jie įžengė neseniai, mat pasistatė gamyklą ir padidėjo efektyvumas. Užsiminė, kad jau atnaujino apšvietimą Vilniaus Santariškių ligoninės dalyje ir keliose sostinės mokyklose, taip pat sakė, kad dabar dirbama prie Klaipėdos uosto teritorijos apšvietimo.

Išklausę svečią ir uždavę jam klausimų, susijusių su apšvietimu, Plungės rajono savivaldybės darbuotojai ryžosi eksperimentuoti. Tam pritarė ir meras. „Galime vieną kitą viešąjį pastatą pabandyti apšviesti. Taip pat pagalvokime apie parką – jo apšvietimui sunaudojame nemažai energijos, šviestuvų daug, bet šviesos mažai. Ten apšvietimą tikrai reikėtų atnaujinti“, – kalbėjo A. Klišonis. Taigi ateityje geresnio apšvietimo tikėsimės parke ir greičiausiai kai kuriose Savivaldybės pastato dalyse.



Plungės rajono savivaldybės informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN