Kleboniškių kaimo buities muziejuje atgis senieji amatai ir kasdieniai darbai (2024-07-07)

News: Events , 2024-07-01 16:00
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Liepos 7 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) vyks tradicinė Senųjų amatų ir edukacijų diena. Nuo 11 iki 17 valandos kaimas atgis, besidarbuojant patyrusiems amatininkams, žinomiems tautodailininkams, šauniems edukatoriams ir iš jų patirtį semiantiems smalsiems lankytojams.

Praeitį saugančiose gryčiose ir vasaros energijos prisipildžiusiuose kiemuose darbuosis kalvis Juozas Tarailė, puodžius Romas Galiauskas, stiklo juvelyrė Daiva Jusiūtė-Tarailienė, karpinių iš popieriaus kūrėja Gita Kolosovienė, vilnos vėlėja Alė Deksnienė, pynėja Birutė Šinkūnienė, medžio, šaukštų drožėjas Eugenijus Rimdžius, audėja Aurelija Norvaišienė. Virveles vis ir lėles iš skiaučių riš Regina Martyšienė, apdirbti linus bei verpti mokys muziejaus darbuotojai.

Pynėjos rankose vytelės suguls į puikias pintines, darbuojantis medžio drožėjui, skries smagios skiedros, vilnos vėlėja nuvels vilnonių grožybių, popierius taps puošniais karpiniais, audėja aus raštuotus audimus ir pins juostas, medžiagų skiautės netruks pavirsti lėlytėmis, o siūlai pasišokinėdami susivys į virveles.

Per kaimą aidės kalvio kalimas, rūks žaizdras. Prisilietus puodžiui, molio gabalėlis išaugs į puodelį ar vazą. Stiklo papuošalai, karoliukai žybsės stiklo meistrės dirbtuvėlėse.

Įvairiausių veiklų, užsiėmimų netrūks visa dieną – bus įdomu ir suaugusiems ir vaikams, kiekvienas galės sužinoti, išmokti, išbandyti, o galiausiai pasigamintą mielą suvenyrą parsivežti namo.
Senųjų amatų ir edukacijų dienos Kleboniškių kaimo buities muziejuje tęsis ir toliau: kiti susitikimai vyks liepos 20 dieną, rugpjūčio 10 ir 24 dienomis.

Per 50-ies edukacinių užsiėmimų ciklas šiemet apima dirbtuves, kalendorines šventes, parodas, paskaitas, talką. Etninio paveldo puoselėtojai autentiškoje Kleboniškių kaimo aplinkoje moko amatų, leidžia lankytojams ne tik stebėti, bet ir išbandyti kiekvieną demonstruojamą amatą ar kitą veiklą, skatina tradicijų perimamumą.

Renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
A.Labenskytės nuotrauka


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN