Kleboniškių kaimo buities muziejus atgyja: laukia amatininkai ir edukatoriai (Radviliškio r.)

News: Life Style , 2024-06-13 12:32
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Birželio 16 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) prasideda tradicinis edukacinių renginių ciklas „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“.

Nuo 11 iki 17 valandos senasis kaimas atgis darbuojantis amatininkams ir edukatoriams, kurie noriai dalysis žiniomis, patirtimi, gabumais ir gyvomis tradicijomis. Kaip ir kasmet, veiklų netrūks – tik spėk išbandyti, mokytis, sužinoti.

Vasara kvepiančiuose kiemuose, jaukiose gryčiose darbuosis dešimt sertifikuotų amatininkų, tautodailininkų, edukatorių.

Pintines pins Ramutė Prikockienė, puodus žies Romas Galiauskas, medžio dirbinius droš Jonas Dzvėga ir Eugenijus Rimdžius.

Aurelija Norvaišienė pabudins audimo stakles ir pins juostas, o Regina Martyšienė kurs lėles ir vys virveles. Varkalystės amatą demonstruos dr. Gvidas Slah, o batsiuvio, odininko – dr. Arūnas Puškorius, pristatysiantis ir archeologinių radinių rekonstrukcijas.

Bus prisiminti ir kasdieniai darbai: muziejininkai parodys, kaip buvo skalbiama, lyginama, sveriama bei seikėjama, pademonstruos ilgą lino kelią.

Šią vasarą Senųjų amatų ir edukacijų dienos Kleboniškių kaimo buities muziejuje vyks penkis savaitgalius: birželio 16, liepos 7 ir 20 bei rugpjūčio 10 ir 24 dienomis.

Muziejaus lankytojams bus pristatyta per 50 edukacinių užsiėmimų: dirbtuvės, kalendorinės šventės, parodos, paskaitos, talka.

Be jau minėtų amatų, kaime darbuosis ir kalvis, vilnos vėlėja, bitininkė, stiklo juvelyrė, siuvėja, veiks žvakių liejimo, popieriaus karpinių, vilnos karšimo ir kitos dirbtuvėlės.

„Muziejus siekia suburti etninio paveldo puoselėtojus, kurie kviečia į unikalią vietą, gamtos ir kultūros paveldo dermę – Kleboniškių kaimą – autentiškoje aplinkoje dirbti kasdieninius bei šventinius darbus, mokytis amatų, ne tik stebėti, bet ir išbandyti kiekvieną amatą ar kitą veiklą, perimti tradicijas. Taip populiariname etninių kultūros veiklų tęstinumą ir sklaidą bei gyvojo muziejaus formą ir turinį“, – sako Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorė dr. Laura Prascevičiūtė.

Renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Augustės Labenskytės nuotrauka


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN