Ukrinuose paminėta Knygnešių diena (Mažeikių r.)

News: Education , 2024-03-26 02:27
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

2024 m. kovo 18 d. Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos Ukrinų bibliotekoje paminėta Knygnešio diena. Į edukacinę išvyką „Knygnešių pėdomis“ susirinko Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos ketvirtos klasės mokiniai ir jų mokytoja Sonata.

Susitikimas prasidėjo bibliotekininkės pasakojimu apie Spaudos draudimo laikotarpį: kaip vaikai mokykloje negalėjo mokytis, kalbėti, skaityti lietuviškai, koks sunkus buvo lietuviškos knygos kelias. Vaikai skaitė tekstą, užrašytą kirilica, diskutavo apie pavojus, kurie knygnešių tykodavo kiekviename žingsnyje, ir kiek jiems reikėjo turėti sumanumo ir išradingumo slepiant uždraustas knygas.

Edukacinė išvyka vyko tais pačiais takais, kuriais prieš daug metų ėjo knygnešys Antanas Mumgaudis, į Pocaičių kaimą, esantį šalia Ukrinų. Keliaujant vaikai nešė lagaminus, maišus, kuriuose buvo paslėptos knygos, taip pat turėjo užduotį – surasti kitų knygnešių paslėptas knygas. Kelias, driekęsis palei Kvistės upę, buvo nelengvas ir su įvairiomis kliūtimis: tankiai apaugusiais krūmais, žolėmis, pelkėtas. Gražioje pušų proskynoje nutarę pailsėti ir sušilti, vaikai suskubo rinkti šakas ir kurti laužą. Paskanavę lauže keptų dešrelių, pasivaišinę karšta arbata ir Austėjos mamos Sandros keptais „bado“ blynais, žaidė žaidimą „Knygnešiai ir žandarai“.
Nors ir sunkus, bet pilnas gerų emocijų ir įspūdžių buvo nueitas knygnešio kelias.


Valda Muravjovienė,
Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos
Ukrinų bibliotekos bibliotekininkė

Nuotraukos Sonatos Kazlauskienės


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN