Kleboniškių muziejaus Užgavėnėse – išlaikytos tradicijos ir sočios linksmybės

News: Life Style , 2024-01-29 13:40
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Vasario 11 dieną 13 valandą 30 minučių Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) prasidės smagi, šmaikšti, triukšminga, tradicijas išlaikiusi Užgavėnių šventė.

Po senąjį kaimą vaikštinės, žiemai prisnūdusias gryčias žadins ir šventės dalyviams pokštus krės, gražią ateitį žadės vienas už kitą šmaikštesni, žavingesni Užgavėnių persirengėliai, o pati pačiausia kaukė bus apdovanota gražiausių kaukių rinkimuose.

Lankytojų nosis kutens ir pilvus pripildys kvapnus, gardus ir žiemiškai riebus užsigavėjimas. Populiariausi Užgavėnių valgiai – blynai ir šiupinys. Tikima: jei per Užgavėnes gerai ir sočiai valgysi, būsi stiprus visus metus.

Net labiausiai sustingusius kaulus išjudins ir visus sušildys tradiciniai Užgavėnių žaidimai, nuo kurių ir šalčiausią žiemą žliaugs prakaitas. Į įtemptą ir permainingą kovą stos liesasis Kanapinis ir riebusis Lašininis, o galiausiai kartu su visomis negandomis suliepsnos Morė.

Šventėje šoks, dainuos, gros, senus ir jaunus, mažus ir didelius linksmins šaunūs kolektyvai: instrumentinio folkloro grupė „Ratilai“ iš Vilniaus (vadovas Darius Mockevičius), Aukštaičių kultūros draugijos folkloro ansamblis „Raskila“ iš Panevėžio (vadovė Lina Vilienė), Radviliškio kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“ (vadovas Donatas Stakvilevičius), Šeduvos kultūros ir amatų centro folkloro ansamblis „Melnyčia“ (vadovė Evelina Stalgienė).

Į šventę įsilies ukrainietiškos tradicijos – Užgavėnėse dalyvaus ukrainiečių integracijos centro „Malva“ Šiauliuose folkloro ansamblis „Lastivočki“, senjorių vokalinis ansamblis „Malvo“ ir dramos būrelis „Art-studija“ su charizmatiškąja vadove aktore Olena Lastivka.

Bus ir daugiau dalyvių: Alksniupių, Šeduvos, Sidabravo kultūros namų bendruomenės bei kiti pašėlusios Užgavėnių nuotaikos kūrėjai.

Užgavėnes švenčiamos gavėnios išvakarėse, likus 47 dienoms iki Velykų, antradienį. Tikroji Užgavėnių diena šiemet – vasario 13-oji.

Užgavėnių dvasia Kleboniškių kaimo buities muziejuje apsistos ilgiau, iki pavasario: nuo vasario 10 iki 29 dienos čia veiks paroda „Užgavėnių kaukės“. Pro muziejaus gryčių langus į lankytojus žvelgsiančios kaukės kvies nepamiršti ilgamečių Užgavėnių tradicijų.

Užgavėnių šventę Kleboniškių kaimo buities muziejuje organizuoja Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis kartu su Šeduvos kultūros ir amatų centru.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Augustės Labenskytės ir Lauros Prascevičiūtės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN