Burbiškio dvaro istorijos muziejuje lankytojų laukia „Kalėdos dvare“

News: Life Style , 2023-12-13 14:13
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) jau tvyro stebuklo laukimo nuotaika – prasideda šventinių renginių ciklas „Kalėdos dvare“. Kalėdoms elegantiškai, subtiliai ir skoningai pasipuošusio dvaro erdvėse lankytojams parengtos eglutės žaisliukų ir atvirukų parodos, edukacinės dirbtuvės „Kalėdinis dvaro paštas“.
Šventinės puošmenos muziejaus lankytojus pasitinka jau įžengus į Burbiškio dvaro parką. Magiškai šviečia senieji medžiai, lempučių varvekliais blyksi dvaro rūmai, kviesdami užeiti vidun ir mėgautis dvariškomis Kalėdomis.

Žaisminga paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės žaisliukai“ nuo gruodžio 2 dienos akimirksniu nukels į vaikystę – grįš nepakartojamas šventės laukimo jausmas, pakvips eglute, saldainiais, mandarinais.

Lyg žiemos pasakoje ekspozicijoje jau supasi žvaigždės, burbulai, varpeliai, vitrinose tviska stiklo kankorėžiai, įvairiausi vaisiai, figūrėlės. Iš viso parodoje eksponuojama beveik pusė tūkstančio stiklinių eglutės žaisliukų! Žaisliukų amžius siekia tarpukarį ir vėlesnius laikus, o pagaminti jie įvairiose šalyse – Vokietijoje, Latvijoje, Ukrainoje, tuometinėje Čekoslovakijoje ir kitur. Žaisliukai į parodą atkeliavo iš privačių kolekcijų bei suvienijo bendruomenę: senų žaisliukų atnešė muziejaus darbuotojai, aplinkiniai gyventojai, ekspoziciją taip pat papildė muziejaus fonduose saugomos kalėdinės puošmenos.

Burbiškio dvaro istorijos muziejuje senovinių Kalėdų eglutės žaisliukų paroda veiks visą šventinį laikotarpį, iki Trijų karalių – 2024 metų sausio 6 dienos.

Kokios šventės be sveikinimų! Nuo gruodžio 5 dienos muziejaus lankytojai pamatys itin gausią šventinių atvirukų kolekciją. Parodoje „Lietuviški kalėdiniai ir naujametiniai atvirukai“ bus eksponuojama per 400 lietuviškų kalėdinių ir naujametinių atvirukų, sukurtų XX a. pr. – XX a. 9 dešimtmetyje. Parodą „Lietuviški kalėdiniai ir naujametiniai atvirukai“ muziejaus lankytojai galės apžiūrėti iki kitų metų sausio 15 dienos.

Kalėdų nuotaika gyvenančiame Burbiškio dvare lankytojų šiemet laukia naujovė – duris atveria „Kalėdinis dvaro paštas“. Keturis šeštadienius, gruodžio 2, 9, 16, 23 dienomis, nuo 13 iki 16 valandos, Burbiškio dvaro istorijos muziejuje veiks edukacinės dirbtuvės. Lankytojai jaukioje erdvėje galės su plunksna, kaip buvo rašoma dvaruose iki Antrojo pasaulinio karo, ant žiemiško Burbiškio dvaro istorijos muziejaus atviruko ar rankomis gaminto popieriaus užrašyti gražiausius linkėjimus ir džiugiausius sveikinimus savo draugams, artimiesiems ar… Kalėdų seneliui. Atviruką muziejus padovanos, o pašto ženklą bus galima įsigyti. Užrašytas atvirukas virs atvirlaiškiu ir iškeliaus pas adresatą.

Burbiškio dvarą šventėms įspūdingai papuošė ir pati gamta. Ankstokai prasidėjusi žiema sukūrė savo atviruką – kasmet kitokį, bet visuomet žavingą ir puošnų.

Šventinis laikotarpis prabėga itin greit, tad muziejininkai labai laukia visų, norinčių pamatyti, kokios Kalėdos būna dvare. Abi parodas galima aplankyti antradieniais–šeštadieniais nuo 8 iki 17 valandos, įėjimas įsigijus muziejaus lankytojo bilietą. Dalyvavimas edukacijoje – įsigijus muziejaus lankytojo bilietą.

Muziejuje veikia ir suvenyrų krautuvėlė, čia galima įsigyti tautodailininkų, menininkų darbų, muziejaus leidinių ir kt. Dvare šventiniu laikotarpiu vyks ir kitų įdomių veiklų, daugiau informacijos www.daugyvenesmuziejus.lt


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Lauros Prascevičiūtės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN