Žemalės bažnyčios vargonais atliekami kūriniai skambės kompaktinėse plokštelėse (Mažeikių r.)

News: Life Style , 2022-12-28 05:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Lietuvos kultūros taryba (toliau – LKT) skyrė dalinį finansavimą muzikos srities projektui ,,Žemaitija 2: restauruotų istorinių Telšių katedros, Žemaičių Kalvarijos bazilikos ir Žemalės bažnyčios vargonų garso įrašai ir sklaida“ įgyvendinti.

Projektą, kurio veikloms LKT skyrė 8 200 Eur, parengė ir įgyvedins VšĮ Vargonų paveldo centras, drauge su partneriais – Telšių katedros, Žemaičių Kalvarijos bazilikos ir Žemalės parapijomis.

Šiltuoju metų laiku planuojamas kūrinių atlikimas, įrašymas, kompaktinių plokštelių gaminimas. Vėliau numatyti pristatymai ir koncertai.

Humanitarinių mokslų daktaras, menotyrininkas, vargonų istorikas, vargonininkas, vargonų restauratorius-technologas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Girėnas Povilionis Žemalės bažnyčios vargonus apibūdina kaip išsiskiriančius iš kitų to laikmečio kaimo bažnyčių vargonų. „Tai vidutinio dydžio trylikos registrų instrumentas. Be tipinių registrų, jis turi net du liežuvėlinius balsus – Vox Humana (žmogaus balsas) ir Trompet (trimitas). Šie registrų ypatumai (Lietuvoje analogų nėra) bei bažnyčios geografinė vieta (netoliese teka Venta, kuria galėjo būti atplukdytos vargonų dalys) leidžia teigti, kad tai galėjo būti Kuldygos ar Ventspilio amatininkų kūrinys“, – spėja restauratorius, drauge su savo meistrų komanda šiuos vargonus prikėlęs naujam gyvenimui.

Žemalės vargonai – vieni iš paskutinių išlikusių baroko-klasicizmo kompozicijos vargonų Lietuvoje. Šio instrumento fasadą puošiantys gausūs tapyti augaliniai ornamentai bei jų stilistika – taip pat išskirtiniai. Jiems neprilygsta ne tik kiti šio laikotarpio vargonai, nėra ir taip dekoruotų bažnyčių altorių, sakyklų ar klausyklų („Žemalės bažnyčios sukaktis – su restauruotais unikaliais vargonais“, 2021-02-26, „Santarvė“).

Po 2018–2020 m. vykusios restauracijos Žemalės bažnyčios vargonai buvo pašventinti ir vėl suskambo 2020 m. rugpjūčio 16 d. vykusių Šv. Roko atlaidų metu.


Švietimo, kultūros ir sporto skyrius
šaltinis: https://www.mazeikiai.lt/savivaldybe/naujienos/%C5%BEemal%C4%97s-ba%C5%BEny%C4%8Dios-vargonais-atliekami-k%C5%ABriniai-skamb%C4%97s-kompaktin%C4%97se-plok%C5%A1tel%C4%97se/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN